10 najciekawszych pomysłów na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie

Nie ulega wątpliwości, że śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, dlatego bardzo ważne jest, aby było pełnowartościowe i dodawało energii na cały dzień. Wiele badań prowadzonych nad obfitością, składem i porą spożywania posiłków potwierdza, że godziny przyjmowania posiłków, jak i rozkład poszczególnych składników mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe jedzenie ma zbawienny wpływ na ciało człowieka.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • kiedy jeść śniadanie i jaka powinna być jego obfitość, 
  • jakie produkty będą najzdrowsze i bogate w witaminy,
  • czego nie powinno się spożywać na śniadanie,
  • co jeść, aby mieć energię i siłę na cały dzień,
  • jakie są najciekawsze przepisy na szybkie śniadanie.

Najlepsze pory posiłków - kiedy jeść śniadanie i jak obfite

U każdego z nas poranki bywają różne. Niekiedy nie mamy rano wolnego czasu, aby w spokoju usiąść i zjeść pożywne śniadanie. Okazuje się, że warto wstać wcześniej z łóżka, aby zjeść obfite śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Według wielu wykonanych na przestrzeni lat badań udowodniono, że śniadanie warto zjeść w ciągu 1 godziny po przebudzeniu. Wszystko po to, aby utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, pobudzić żołądek do pracy i otrzymać energię potrzebną do działania. Dzięki temu unikniemy napadów wilczego głodu, który może nas skusić do dokonania niewłaściwych wyborów żywieniowych. 

Jakie produkty śniadaniowe będą zdrowe i bogate w witaminy

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem, który powinien być zjadany po przerwie nocnej. Podczas snu wyczerpane zostają zgromadzone zapasy energii, dlatego zaraz po wstaniu z łóżka ważne jest ich uzupełnienie. Śniadania poprzez bardzo ważną rolę, jaką pełnią w całodniowym jadłospisie powinny być prawidłowo zbilansowane i kaloryczne. Pomysł na śniadanie wcale nie musi być nudny, jednak należy pamiętać, że powinny się w nim znaleźć węglowodany, które zaspokoją głód oraz białko i tłuszcze. Warto wybierać jajka koniecznie w towarzystwie warzyw i razowego pieczywa, płatki owsiane z owocami i mlekiem, pasty warzywne czy biały ser wraz z pieczywem. Ważne, aby w każdym śniadaniu znajdowały się warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste, które są źródłem wielu cennych witamin. Koniecznie należy również włączyć białko w postaci chudej wędliny jak szynka czy polędwica lub łososia i tuńczyka. 

Czego nie warto jeść na śniadanie

Śniadanie nie powinno składać się z mleka i słodkich płatków czekoladowych czy miodowych. Warto unikać także pieczywa pszennego, nadziewanych drożdżówek czy jakichkolwiek słodyczy oraz ostrych przypraw i kawy. Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane dlatego nie może składać się z samych węglowodanów czy białka. Dlatego trzeba zadbać, aby znalazły się w nim odpowiednie składniki, które dodadzą energii na cały dzień i dostarczą potrzebnych witamin i minerałów.

Co zjeść, żeby mieć energie i siłę

Aby mieć energię i siłę na cały dzień, koniecznie należy zjeść zdrowe śniadanie! Najlepiej wybrać posiłki, które będą stopniowo uwalniać energię, jak jaglanka czy owsianka. Wzbogacając je o składniki takie jak: owoce, orzechy czy miód można mieć pewność długiego uczucia sytości i energii na cały poranek. Śniadanie, które doda energii powinno składać się z węglowodanów złożonych np. pełnoziarnistego pieczywa. Warto dodać chudy plaster wędliny sałatę i pomidora, dzięki czemu przez cały dzień będzie towarzyszyło nam uczucie sytości i siły. Jako dodatek do śniadania dobrze jest postawić na koktajl warzywno-owocowy, w którym znajdzie się wiele witamin i minerałów, wpływających na pracę całego organizmu. 

Najciekawsze przepisy na szybkie śniadanie

Przygotowując posiłki, bardzo ważne jest aby nie były one nudne. Poniżej przedstawiamy nasze wyjątkowe pomysły na śniadanie. Wszystkie produkty można nabyć w popularnych sklepach jak: LidlBiedronkaKauflandAldiCarrefourFresh-Market.

Owsianka pomarańczowa

Owsianka to idealny pomysł na fit śniadanie, który doda energii i siły na cały dzień. 

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 70 ml mleka krowie lub roślinne,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • skórka otarta z połówki pomarańczy,
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy,
  • kilka orzechów laskowych.

Przygotowanie:

Do niewielkiego garnka wlać mleko, zagotować i wsypać płatki owsiane. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczy. Gotować ciągle mieszając, aż płatki zmiękną. Następnie przełożyć do miseczki, dodać sok pomarańczowy i posypać orzechami. 

Kanapki z twarożkiem i warzywami

Składniki:

  • 150 g twarogu chudego,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • 1 mały pomidor.

Przygotowanie:

Twarożek wymieszać z posiekaną bazylią i jogurtem, położyć na chlebku i na wierzch ułożyć plasterki pomidora. 

Omlet z pastą warzywną

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki masła,
  • pół awokado, 
  • ząbek czosnku, 
  • szczypior, 
  • przyprawy do smaku. 

Przygotowanie:

Usmażyć omlet. Przygotować pastę z awokado, rozgniatając je widelcem i dodając szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowaną pastą posmarować omlet. 

Jaglanka z owocami i migdałami

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • banan, 
  • jabłko, 
  • orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Mleko zagotować, dodać kasze jaglaną i gotować do miękkości. Przełożyć do miseczki dodać kawałek banana i jabłka pokrojonego w kostkę. Posypać orzechami. 

Kanapki z jajkiem na twardo

Składniki:

  • 2 jajka, 
  • pomidor, 
  • szczypior, 
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

Jajka gotować przez około 10 minut. Obrać i pokroić na plasterki. Położyć na kromkach chlebach, posypać szczypiorkiem i rozłożyć plastry pomidora. 

Granola z orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • cynamon,
  • sól.

Przygotowanie:

Wszystko razem wymieszać i przełożyć na niewielką foremkę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 

Owsianka z jabłkiem i bananem 

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • kawałek jabłka, 
  • 1/2 banana, 
  • rodzynki, 
  • cynamon. 

Przygotowanie:

Zagotować mleko i wsypać płatki. Gotować do miękkości, następnie przełożyć do miseczki, dodać owoce, rodzynki i cynamon. 

Kanapki z pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • kawałek cebuli,
  • szczypior, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Do tuńczyka dodać pokrojony w kostkę ogórek, cebulę i szczypior. Dodać jogurt naturalny i przyprawić do smaku. Podawać z chlebem pełnoziarnistym. 

Naleśniki z twarożkiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 50 gram twarogu półtłustego, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 4 łyżki mąki gryczanej, 
  • 1 jajko, 
  • olej do smażenia, 
  • owoce,
  • cynamon. 

Przygotowanie:

Usmażyć naleśniki, a z twarogu, jogurtu i owoców zrobić pastę. Naleśniki posmarować i posypać cynamonem.

Kanapki z sałatą i sadzonym jajkiem

Składniki:

  • 2 jajka, 
  • rzodkiewka, 
  • kilka liści sałaty, 
  • pomidor,
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

Przygotować sadzone jajka, następnie położyć je kromkach pieczywa, przystroić sałatą, pomidorem i rzodkiewką. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci