Najzdrowsze owoce - 7 owoców, które podnoszą odporność i chronią przed chorobami

Jedząc owoce, dostarczamy swojemu organizmowi całą gamę witamin i składników chroniących nas przed różnego typu chorobami. Dlatego też owoce powinny stanowić nieodłączny element naszej codziennej diety. Dodatkową ich zaletą jest fakt, iż możemy spożywać je na wiele sposobów - zarówno w formie stałej, jak i płynnej. Jakie są najzdrowsze owoce i dlaczego warto je spożywać na co dzień?

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności – domowe sposoby na obronę przed chorobami

W okresie jesienno-zimowym wielu z nas zastanawia się, jak wzmocnić osłabiony organizm? Sposobów jest wiele, jednak warto posiłkować się przede wszystkim naturalnymi metodami, które okazują się najskuteczniejsze. Powinniśmy więc przyjrzeć się w pierwszej kolejności naszej diecie i zastanowić się, czy spożywamy odpowiednie ilości warzyw i owoców każdego dnia. Dostarczają one organizmowi niezbędnych witamin oraz innych składników, które wzmacniają układ immunologiczny. Dieta bogata w warzywa i owoce nie wymaga dodatkowej suplementacji preparatami witaminowymi. Warto mieć na uwadze, że te są stosunkowo słabo wchłaniane przez nasz organizm w przeciwieństwie do witamin pochodzących z naturalnych źródeł. Zamiast zostawiać pokaźne sumy w aptece, lepiej udać się na lokalny bazarek w poszukiwaniu świeżych, wartościowych owoców. Jesienią i zimą mamy do nich nieco słabszy dostęp niż latem, jednak możemy posiłkować się jabłkami, cytrusami, bananami i innymi produktami całorocznymi. Inne domowe sposoby na odporność to na przykład:

  • spożywanie miodu, który jest jednym z naturalnych antybiotyków,
  • utrzymywanie w pomieszczeniach stosunkowo niskiej temperatury, która nie doprowadza do przegrzania organizmu,
  • regularna aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu,
  • nawadnianie organizmu, najlepiej za pomocą lekkich herbatek, wody mineralnej czy świeżo wyciśniętych soków.

Najzdrowsze owoce, które chronią przed chorobami – o jakie witaminy warto wzbogacić swoją dietę?

Odpowiedź na pytanie, co jeść na wzmocnienie organizmu, jest prosta - wystarczy sięgnąć po smaczne owoce, które dostarczą naszemu organizmowi wiele cennych witamin. O które z nich w szczególności warto uzupełnić swoją dietę? W kontekście wzmacniania odporności najważniejsza jest witamina C, którą znajdziemy przede wszystkim w cytrusach. Co ciekawe, zawiera ją również ananas. Pamiętajmy, że witamina C traci swoje właściwości w wysokich temperaturach, zatem dodawanie plasterka cytryny do gorącej herbaty nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi witaminę K oraz kwas foliowy, sięgnijmy po awokado. Kwas foliowy znajdziemy również w pomarańczach, które w szczególności powinny spożywać kobiety w ciąży. Owoce zwiększające odporność to również papaja, która dostarcza nam sporej ilości witaminy C oraz witaminy A. Ta druga wpływa też na stan naszej skóry oraz narządu wzroku. Witaminę E znajdziemy natomiast w jagodach bądź w malinach - podobnie jak witamina A wpływa ona nie tylko na odporność, lecz również na dobrostan naszej skóry.

7 owoców, które podnoszą odporność – zaprzyjaźnij się z nimi i nie choruj!

Za najzdrowszy owoc świata uważa się jagody goji. Niektórzy również twierdzą, że na miano najzdrowszych zasługują owoce rokitnika. Niemniej jednak większość z nas skupia się przede wszystkim na świeżych owocach, które można znaleźć w każdym markecie bądź na lokalnych bazarkach. To właśnie o nie uzupełniamy naszą codzienną dietę bez względu na porę roku. Oto 7 owoców, które zdecydowanie warto włączyć do swojego menu:

  • jabłka - dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie regulują pracę jelit,
  • maliny - pomagają walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia,
  • grejpfruty - pomagają zwalczać stres oksydacyjny; dostarczają też spore dawki witaminy C,
  • ananas - warto sięgnąć po niego także w czasie choroby, gdyż zawarta w nim bromelaina pomaga wchłaniać leki, zwłaszcza antybiotyki,
  • pomarańcze - zawierają spore ilości witaminy C, beta karotenu oraz kwasu foliowego,
  • cytryny - dostarcza organizmowi nie tylko witaminę C, ale też witaminę E i witaminy z grupy B,
  • truskawki - zawierają witaminę C oraz kwas askorbinowy chroniące przed infekcjami sezonowymi.

Witaminowe bomby – soki owocowe na odporność, które pokocha cała rodzina

Owoce na odporność możemy spożywać nie tylko w formie stałej - doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie na ich bazie świeżo wyciśniętego soku. Coraz więcej osób sięga po sok na wzmocnienie po chorobie, a także w czasie jej trwania, gdy przyjmowanie pokarmów stałych jest nieco utrudnione. Soki to bomby witaminowe, które mogą przyjmować osoby w każdym wieku - zarówno dzieci, jak i dorośli czy seniorzy. Warto przygotowywać je na świeżo, tak aby zachowały pełnię wartości odżywczych. Jakie najzdrowsze soki warto serwować rodzinie? Do ich produkcji możemy wykorzystać wybrany owoc bądź stworzyć mieszankę wedle własnych preferencji. 

Największą popularnością cieszą się soki wyciskane z cytrusów oraz jabłek. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalistycznego sprzętu - wystarczy najprostsza wyciskarka. Jeśli jednak dysponujemy bardziej zaawansowanym technologicznie sprzętem, możemy wycisnąć sok z niemal każdego owocu. Doskonałym rozwiązaniem jest też dodanie do niego odrobiny soku warzywnego, na przykład marchewkowego. Warzywami najczęściej posiłkują się osoby, które z jakichś powodów muszą do minimum ograniczyć ilość cukrów w diecie. Pełnowartościowy sok, który z powodzeniem zastąpi na przykład drugie śniadanie, możemy wzbogacić o pestki dyni czy inne nasiona.

Co jeść na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym? Zdrowe przekąski z suszonych i świeżych owoców

Naturalne sposoby na odporność okazują się najefektywniejsze, dlatego chcąc wzmocnić organizm jesienią i zimą, warto sięgnąć po owoce w różnych odmianach. Doskonałym rozwiązaniem będą przede wszystkim świeże produkty, lecz możemy posiłkować się też owocami suszonymi. Przygotujemy na ich bazie smaczne przekąski, które okazują się wspaniałym deserem bądź dodatkiem do filmowego wieczoru. Oto najlepsze propozycje:

  • chipsy jabłkowe lub ananasowe,
  • kisiel jabłkowy z dodatkiem świeżych malin i suszonej żurawiny,
  • ciasteczka z żurawiną lub innymi suszonymi owocami,
  • jogurt naturalny z musem owocowym,
  • batoniki miodowo-owsiane z suszonymi owocami,
  • lody przygotowane ze świeżych owoców.

Świeże owoce możemy wykorzystać do przygotowania musu, który będzie stanowił ciekawy dodatek do naleśników, gofrów lub bułeczek. Oczywiście, najzdrowsze owoce świeże i suszone możemy spożywać także solo, bez żadnych dodatków. Zabierzmy je ze sobą do pracy, do szkoły czy na uczelnię, dzięki czemu nie będziemy sięgać po kaloryczne, mało wartościowe przekąski. W tym celu warto wyposażyć się w pojemniki hermetyczne czy woreczki, do których zapakujemy mieszankę suszonych owoców. Alternatywnym rozwiązaniem jest też przygotowanie kompotu, jednak pamiętajmy, aby zredukować do minimum ilość cukru. Możemy zastąpić go miodem, słodzikiem bądź po prostu dodać większą ilość owoców do wody. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci