Kiszonki - naturalny probiotyk i dodatek do tradycyjnych dań. 5 najzdrowszych kiszonek, które są proste do wykonania

Nasze babcie traktowały je niczym naturalny antybiotyk, z a ich dobrodziejstw możemy korzystać po dzień dzisiejszy. Kiszonki, bo o nich mowa, ponownie wracają na nasze talerze, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety i jakie korzyści daje ich regularne spożywanie?

Powraca zdrowa moda na robienie domowych przetworów

Domowe przetwory co roku przygotowywały nasze babcie. Z czasem jednak tradycja ta zaczęła zanikać. Wśród kompotów i konfitur na spiżarnianych półkach można było znaleźć prawdziwe skarby, a mianowicie zdrowe kiszonki. Ogórki, buraki, marchewki - to tylko niektóre z warzyw, jakimi posiłkowano się, przygotowując zapasy na jesień i zimę. Dlaczego odeszliśmy od tego zwyczaju? Powodem był przede wszystkim fakt, iż gotowe kiszonki zaczęły pojawiać się na sklepowych półkach. Można je było kupić w stosunkowo niskiej cenie, a pozostawiający sporo do życzenia smak rekompensowała nam oszczędność czasu, jaki trzeba by poświęcić na ich przygotowanie. Niemniej jednak obecnie wracamy do tradycji kiszenia warzyw w domu - cenimy sobie zwłaszcza dawne receptury, za pomocą których można przygotować prawdziwe prozdrowotne mikstury. Coraz częściej zdajemy sobie sprawę z tego, że kupne produkty zawierają sporo sztucznych dodatków, dlatego też - dbając o zdrowie - warto przygotować kiszonki w domu z ogólnodostępnych składników.

Kiszonki dla zdrowia – zdrowotne właściwości kiszonych warzyw i owoców

Kiszonki wielowarzywne nie tylko doskonale smakują, ale również przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ naturalnie występujący w warzywach i owocach cukier ulega rozkładowi na kwas mlekowy pod wpływem działania kultur bakterii. W słoiku nie rozwijają się natomiast chorobotwórcze bakterie, dzięki czemu kiszonki można przechowywać przez wiele miesięcy. Są one skarbnicą cennych witamin i minerałów. Dostarczają między innymi:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez.

Duża zawartość witamin z grupy B pomaga regulować gospodarkę węglowodanową, wpływając też pozytywnie na kondycję włosów i paznokci. Kiszonki obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, dlatego są polecane zwłaszcza osobom z nadciśnieniem oraz cukrzycą. Są naturalnymi probiotykami, przez co korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Dodatkowo zawartość witaminy C sprawia, że pomagają one podnosić naszą odporność, co jest istotne zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje. 

Jakie warzywa najlepiej nadają się do kiszenia?

Zdrowe kiszonki możemy przygotować z różnych warzyw w zależności od naszych preferencji i dostępności poszczególnych produktów. Najlepiej przygotowywać je latem, gdy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem. Powszechnie znane są kiszone ogórki, jednak warto mieć świadomość, że inne warzywa również możemy wykorzystać do przygotowania zapasów na zimę. Co istotne, wybrane przez nas produkty muszą zawierać cukier, najlepiej w sporych ilościach. Doskonałą bazą do przygotowania barszczu będą kiszone buraki, które nadają się do spożycia już po kilku dniach od przygotowania. Ciekawą alternatywę stanowią kiszone kalafiory czy kiszona cukinia głównie dlatego, że w okresie zimowym za świeże warzywa tego rodzaju musimy zapłacić naprawdę sporo pieniędzy. Coraz więcej osób decyduje się też kisić fasolkę szparagową, marchewki lub rzodkiewki. Dużą popularnością cieszą się też kiszone pomidory, cebula i papryka. Jeśli do tej pory przygotowywaliśmy te warzywa jako konserwy, to warto zmienić przyzwyczajenia i je zakisić. Konserwy nie są tak zdrowe jak kiszonki, a niektórzy lekarze twierdzą nawet, że spożywanie ich w zbyt dużych ilościach może przyczynić się do rozwoju nowotworu żołądka lub jelita grubego.

Naturalne probiotyki, które pomogą ci zbudować odporność - 5 najzdrowszych warzyw idealnych do kiszenia

Kiszonki goszczą w naszej diecie nie tylko ze względu na walory smakowe - ich regularne spożywanie wspomaga działanie układu immunologicznego. Chcąc wzmocnić odporność, warto zakisić 5 następujących warzyw:

  • ogórki - jest to absolutny lider wszelkich rankingów głównie ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni; kiszone ogórki możemy spożywać samodzielnie, jako dodatek obiadowy, jako dodatek do kanapek bądź sałatek;
  • kapusta - kiszona kapusta wpływa pozytywnie na procesy trawienne, dostarcza też wiele cennych składników odżywczych; warto spożywać ją solo bądź ugotować zupę na jej bazie;
  • buraki - kiszone buraki doskonale sprawdzają się jako baza do wigilijnego barszczu; zawierają sporo żelaza, które bierze udział w budowaniu procesów odpornościowych;
  • cebula - kiszonka tego rodzaju stanowi naturalny probiotyk i prebiotyk wspomagający funkcjonowanie układu trawiennego;
  • papryka - kiszona papryka zawiera duże ilości witaminy C; wpływa też pozytywnie na układ krążenia.

Przygotowanie warzyw do kiszenia krok po kroku

Domowe kiszonki, które leczą, warto przygotować we własnym zakresie, z ogólnodostępnych warzyw. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie - wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby cieszyć się domowej roboty przetworamiDo kiszenia potrzebne nam będą:

  • warzywa w odpowiedniej ilości - tutaj wszystko zależy od tego, na jakie konkretnie się zdecydujemy; przyjmuje się, że na litr wody powinno przypadać około 1-1,5 kg warzyw,
  • litr wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 baldach kopru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek chrzanu.

Ilości poszczególnych produktów możemy modyfikować w zależności od tego, jaki dokładnie smak chcemy uzyskać. W pierwszym kroku dokładnie myjemy i obieramy warzywa, kroimy je też na mniejsze części (choć nie wszystkie - na przykład ogórki czy rzodkiewki kisimy w całości). Do słoika dodajemy przyprawy, następnie układamy warzywa. Całość zalewamy wodą. Słoik od razu zakręcamy - ważne, aby był on szczelnie zamknięty. Przygotowane warzywa odstawiamy - w międzyczasie zostaną one poddane procesowi fermentacji. Niektóre będą gotowe już po 5-7 dniach, na inne musimy poczekać nieco dłużej.

Soki z kiszonych warzyw – naturalny sposób na odporność każdego dnia

Wartościowe są nie tylko same ukiszone warzywa, lecz również soki z kiszonek. Mają one podobne właściwości, jednak stężenie cennych dla zdrowia składników jest w sokach o wiele większe. Jak przygotować taki sok? Otóż wystarczy wypić wodę, która pozostała po kiszeniu warzyw - jeśli jej smak jest zbyt wyrazisty, można rozcieńczyć ją z wodą. Co ciekawe, soki z kiszonych warzyw podaje się nawet małym dzieciom w celu wzmocnienia odporności. Pamiętajmy jednak, aby nie wypijać ich na czczo, gdyż mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Nienajlepszym pomysłem jest też spożywanie ich wieczorem bezpośrednio przed pójściem spać. Soki z kiszonek możemy przyjmować każdego dnia, o ile oczywiście nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Osoby z chorobami układu pokarmowego czy alergicy mogą odczuwać dyskomfort przy regularnym piciu soków, dlatego lepiej sięgać po nie na przykład 2-3 razy w tygodniu. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci