Jak przygotować mięso na grilla?
Mięso należy przygotować jeszcze przed rozpoczęciem grillowania. W tym celu wybierz odpowiedni, ulubiony jego rodzaj. Może to być karkówka, boczek, skrzydełka z kurczaka lub też smakowite szaszłyki na bazie piersi z kurczaka i wędzonego boczku. Takie i inne rodzaje mięs, powinny być świeże, umyte, osuszone i — jeśli były zamrożone — należy je dokładnie rozmrozić. Jeśli planujesz upiec kiełbaski, także odpowiednio je przygotuj, rozmrażając — jeśli były zamrożone lub też po prostu wyjmując z folii i oprószając przyprawami na grilla.
Ciekawostka: Jeśli chcesz grillować skrzydełka lub udka z kurczaka, a czas ich obróbki wydaje ci się zbyt długi — możesz mięso wstępnie obgotować i dopiero później zamarynować. Tak przygotowane produkty szybciej będą upieczone i gotowe do podania gościom.
Kiedy mięso jest już wstępnie przygotowane, można przystąpić do jego marynowania. W tym celu umieszcza się je w dużej misce, torebce foliowej lub też na sporej desce. Przed marynowaniem, warto jednak przygotować wszystkie składniki takie jak: cebula, czosnek, keczup, wino, imbir, jogurt lub też wspaniałe, pachnące zioła do potraw, którymi chcesz wzbogacić smak i aromat potrawy. Mając to pod ręką, możesz stworzyć niezwykle zróżnicowane, aromatyczne, przepyszne marynaty do mięsa z grilla.
Wskazówka grillowa: Pamiętaj, że na grillu możesz umieścić także ryby, warzywa sezonowe oraz niektóre rodzaje serów. Takie produkty również możesz przyprawić, jednak zwykle, mniej intensywnie niż mięso.
Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka? Jakie przyprawy do mięsa na grilla są uwielbiane niemal przez wszystkich? Kiedy już przygotowałeś mięso, masz pod ręką wszystkie przyprawy — możesz przejść do kolejnych działań!
Jak zamarynować mięso na grilla? 3 kroki, których nie możesz pomijać
Nawet najlepsza marynata do grilla, nie spełni swojej roli, jeśli użyjesz jej zbyt wiele, zbyt mało lub też dodasz do niej nieprzewidziane, niezbyt skomponowane dodatki. Chodzi więc o to, aby marynując mięso na grilla, zachować odpowiednie proporcje przypraw. Produkty na grilla wymagają bowiem na ogół tylko podkreślenia ich smaku tak, aby nie zagłuszyć ich naturalnych walorów. Wyjątek dotyczy mięs, które mają być docelowo bardzo intensywnie przyprawione np. potrawy na grilla z ostrą papryką chilli.
Pierwszym krokiem jest więc wybór ulubionych przypraw lub marynaty i użycie ich w odpowiedniej ilości. Klasyczna marynata do karkówki z grilla składa się na ogół z keczupu, czosnku, soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz ewentualnie — ziół. Jeśli używasz tego połączenia, umieść mięso w misce lub torebce foliowej i użyj marynaty w ilości takiej, aby pokryła każdy kawałek, jednak nie ociekała.
Drugim krokiem jest przechowywanie zamarynowanego mięsa przez odpowiednio długi czas. Jeśli więc masz możliwość — możesz pozostawić przyprawione i szczelnie przykryte mięso nawet na całą noc. Ważne, aby było ono schowane w lodówce. Jeśli jednak pomysł na grilla powstał spontanicznie i po prostu ci się spieszy, postaraj się marynować mięso chociaż przez godzinę lub dwie.
Trzeci krok podczas marynowania mięsa na grillu jest związany z odpowiednim przygotowaniem użytych dodatków, takich jak cebula, imbir oraz czosnek. Należy bowiem pamiętać, że jeśli wzbogacasz swoją marynatę, o któreś z tych intensywnych w smaku warzyw, musisz je odpowiednio drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodając do marynaty zbyt duże kawałki takich dodatków, możesz przypuszczać, że podczas pieczenia na ruszcie, ulegną one przypaleniu i zepsują smak mięsa.
W skrócie: Trzy ważne kroki podczas marynowania mięs na grilla to: wybór marynaty i użycie jej w odpowiedniej ilości, przechowywanie mięsa w marynacie przez odpowiednio długi czas oraz rozdrobnienie składników marynaty tak, aby się nie przypalały. Przeczytaj także: Jak stworzyć udanego grilla w 5 krokach.
Klasyczna marynata do mięsa na grilla: kwaśna marynata, która nada mięsu miękkości
Domowa przyprawa do grilla może być skomponowana na wiele sposobów. Bardzo lubiany i popularny przepis jest jednak oparty na składnikach nieco kwaskowatych. Kwaśna marynata do grilla tworzona jest na ogół z m.in.:
Wymienione składniki, po dłuższym marynowaniu nadadzą mięsu miękkości i sprawią, że jego smak będzie zbalansowany, interesujący i bardzo apetyczny. W niektórych wersjach, do kwaśnej marynaty dodaje się także majonez. Aby grill był jeszcze bardziej niezapomniany, warto wybierać zróżnicowane produkty spożywcze. Wskazówka: Do niemal każdej marynaty grillowej należy dodać olej roślinny lub też oliwę z oliwek.
Najlepsza marynata do grilla: owocowa słodycz, przełamana czosnkiem lub imbirem
Jak zamarynować mięso na grilla w niezwykły sposób? Cóż. Sposobem może być użycie marynaty z owocową nutą. Możesz w tym celu wykorzystać śliwkowe powidła, sok z pomarańczy lub też mus z ananasa. Aby stworzyć tę oryginalną marynatę, należy więc przygotować owocowe dodatki, wymieszać je z solą, pieprzem, miodem oraz czosnkiem i imbirem. Warto także eksperymentować i łączyć te produkty z keczupem, jogurtem naturalnym lub odrobiny wina. Możesz także przetestować inne przepisy na marynatę do karkówki.
Prosta marynata do mięsa: kremowa konsystencja oparta na jogurcie
Prosta, aksamitna i delikatna marynata do mięsa ma w swoim składzie sporą dozę jogurtu naturalnego. Łącząc jogurt z czosnkiem, ostrą papryką, keczupem, cebulą, musztardą oraz jałowcem i solą — można stworzyć niezwykłą kompozycję smakową, idealną zarówno do piersi z kurczaka, karkówki, szynki oraz innych mięs na grilla. Jogurt naturalny nadaje mięsu miękkiej i delikatnej struktury. Taką mieszankę także należy pozostawić na mięsie przez kilka godzin.
Przyprawy i zioła do mięs na grilla: aromatyczne dodatki, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni
Marynaty do mięsa na grilla mają w swoim składzie klasyczne oraz bardziej innowacyjne dodatki. Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni? Oto kilka produktów, które musisz mieć, aby przygotować aromatyczne potrawy z rusztu. Są to m.in.:
Domowa przyprawa do grilla: sekret własnej mieszanki, która podkreśli smak grillowanych mięs
Sekret idealnej, domowej mieszanki do przyprawiania mięs z grilla tkwi w dopasowaniu proporcji składników. Najważniejsze jest więc to, aby mięso było odpowiednio słone, pieprzne, a smak marynaty był przełamany czosnkiem, cebulą, imbirem lub też miodem. Tak tradycyjne i zarazem niezastąpione przyprawy są gwarantem smaku i smakowitych chwil przy grillu.