5 przepisów na marynatę do karkówki

post image - 5 przepisów na marynatę do karkówki

Kiedy myślimy o mięsie idealnie nadającym się do położenia na grillu, w pierwszej kolejności zazwyczaj przychodzi nam do głowy karkówka. Wyjątkowy smak gotowej potrawy to kwestia nie tylko samego karczku, ale także marynaty, którą w łatwy sposób przygotujemy w domu. Wybraliśmy dla Was pięć pomysłów, które sprawią, że karkówka z rusztu nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu.

>

Marynata do karkówki z winem

Dobrym dodatkiem do czerwonego mięsa jest wytrawne czerwone wino. Alkohol ten może stanowić także bazę marynaty, którą uzupełni także olej lub oliwa, a także czosnek, papryka i przyprawy, takie jak sól, pieprz czy rozmaryn. Zanim ułożymy mięso na grillu, należy marynować je przynajmniej przez kilka godzin, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły i były wyczuwalne w każdym kawałku karkówki.

Marynata do karkówki z miodem

Wiele osób uważa, że idealne dodatki do marynowanej karkówki powinny być zarówno słodkie, jak i kwaśne. Smaki te zawarte są w marynacie z miodem, gdzie oprócz głównego słodkiego składnika, dodamy także oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. Uzupełnieniem takiej kompozycji może być czosnek oraz rozmaryn, a jeśli lubimy także ostry smak – chociażby pieprz cayenne.

>

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci