Marynata do karkówki z winem
Dobrym dodatkiem do czerwonego mięsa jest wytrawne czerwone wino. Alkohol ten może stanowić także bazę marynaty, którą uzupełni także olej lub oliwa, a także czosnek, papryka i przyprawy, takie jak sól, pieprz czy rozmaryn. Zanim ułożymy mięso na grillu, należy marynować je przynajmniej przez kilka godzin, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły i były wyczuwalne w każdym kawałku karkówki.
Marynata do karkówki z miodem
Wiele osób uważa, że idealne dodatki do marynowanej karkówki powinny być zarówno słodkie, jak i kwaśne. Smaki te zawarte są w marynacie z miodem, gdzie oprócz głównego słodkiego składnika, dodamy także oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. Uzupełnieniem takiej kompozycji może być czosnek oraz rozmaryn, a jeśli lubimy także ostry smak – chociażby pieprz cayenne.
Marynata do karkówki z whisky
Kolejnym wariantem na karkówkę tylko dla dorosłych, jest dodanie do marynaty whisky. Do zamarynowania kilograma mięsa wystarczy nam około 50-80 mililitrów tego alkoholu, a więc nie więcej niż 1/4 szklanki. Oprócz tego w skład marynaty wchodzi oliwa, czosnek, majeranek oraz chilli. Dodanie do smaku ostrej musztardy dijon sprawi, że wysmażona karkówka zachwyci zgromadzonych przy grillu gości.
Marynata do karkówki z tabasco
Dla miłośników jeszcze ostrzejszych smaków, doskonałą propozycją będzie marynata do karkówki z tabasco. Oprócz charakterystycznego czerwonego sosu, do marynaty dodajemy także musztardę, olej lub oliwę oraz paprykę, cebulę i oregano. Taka mieszanka sprawi, że nasza karkówka będzie wyróżniać się intensywnym, ostrym smakiem oraz przyjemnym aromatem. Jeżeli zależy nam na większej ostrości, to do sosu dodajmy dodatkowo pieprzu lub chilli.
Marynata do karkówki z ketchupem
Ketchup to nie tylko idealny dodatek do frytek, ale także podstawa naszej ostatniej propozycji na marynatę do karkówki. Zdjęty z grilla karczek będzie charakteryzował się delikatnym smakiem ze śródziemnomorską nutą. Zawdzięczamy to także pozostałym dodatkom – oliwie, świeżym ziołom oraz czosnkowi. W wersji rozszerzonej można wykorzystać także cytrynę, pieprz, a nawet jałowiec. Pamiętajmy, aby mięso spędziło w marynacie przynajmniej kilka godzin zanim przystąpimy do jego grillowania.