Marynata do karkówki z winem
Dobrym dodatkiem do czerwonego mięsa jest wytrawne czerwone wino. Alkohol ten może stanowić także bazę marynaty, którą uzupełni także olej lub oliwa, a także czosnek, papryka i przyprawy, takie jak sól, pieprz czy rozmaryn. Zanim ułożymy mięso na grillu, należy marynować je przynajmniej przez kilka godzin, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły i były wyczuwalne w każdym kawałku karkówki.
Marynata do karkówki z miodem
Wiele osób uważa, że idealne dodatki do marynowanej karkówki powinny być zarówno słodkie, jak i kwaśne. Smaki te zawarte są w marynacie z miodem, gdzie oprócz głównego słodkiego składnika, dodamy także oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. Uzupełnieniem takiej kompozycji może być czosnek oraz rozmaryn, a jeśli lubimy także ostry smak – chociażby pieprz cayenne.
>