Strona główna >Blog >Kuchnia >Zimowe kawy - aromatyczne zimowe napoje w pięciu odsłonach, które Cię rozgrzeją

Zimowe kawy - aromatyczne zimowe napoje w pięciu odsłonach, które Cię rozgrzeją

Zimowe kawy to jeden ze sposobów na zniesienie jesieni i zimy z godnością. Wiele osób w tym właśnie czasie marzy tylko o tym, aby zaszyć się w domowym zaciszu z dobrą książką czy grą planszową i ulubionym, gorącym napojem, który rozgrzeje zmarznięte dłonie. Jeśli chcesz poznać przepisy na wyjątkowe, aromatyczne kawy lub dowiedzieć się, jakie przyprawy do kawy zimowej możesz dodać, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Czego dowiesz się z artykułu?

  • Jakie są najlepsze zimowe kawy?
  • Jak przygotować syrop dyniowy do kawy?
  • Rozgrzewająca kawa – jak ją przygotować i czego nie może w niej zabraknąć?
  • Jakie przepisy na kawy smakowe sprawdzą się zimą?

Przeczytaj również: Czy kawa w domu może być tak samo dobra jak w kawiarni?

Alternatywny sposób na pyszną kawę w zimowej odsłonie – smak i aromat jak od baristy!

Przepis na dobrą kawę w domu? To jak najbardziej możliwe! Wystarczy, że zaopatrzysz się w naprawdę dobrą jakościowo kawę, a także kilka składników, które nadadzą jej wyjątkowego smaku i aromatu jak z kawiarni. Czego potrzebujesz, aby zacząć? Przede wszystkim przydadzą Ci się przyprawy korzenne do kawy, bez których trudno będzie o przygotować rozgrzewającą, zimową kawę. Do wielu przepisów kaw niezbędne będzie także mleko oraz przyrząd do spieniania mleka, chyba że posiadasz w domu ekspres do kawy.

Piernikowa Latte – rozgrzewająca kawa z korzennym aromatem

Idealna rozgrzewająca kawa? Sięgnij po piernikowe latte – to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników klasycznego latte – tym razem w wersji zimowej. Jak ją przygotować? Przepis na piernikową latte jest naprawdę bardzo prosty – przygotuj klasyczne espresso, a w małym rondelku podgrzej mleko zagęszczone z dodatkiem cukru i przyprawy do pierników. Tak przygotowaną mieszankę przelej przez sitko do szklanki, następnie dolej kawę oraz spienione mleko na wierzch oraz posyp je startą czekoladą, aby prezentowała się jeszcze lepiej.

Z miłości do słodkości – pomarańczowo-czekoladowa latte z wysoką pianką

Lubisz kawę na słodko? W takim razie pewnie chcesz poznać przepis na kawę z pianką, pomarańczą  i czekoladą? Orange Mocha, bo o niej mowa, przypomina w smaku gorącą czekoladę – będzie więc idealnym wyborem dla wszystkich fanów tego napoju.

Jak zrobić kawę Orange Mocha? Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z pomarańczy, następnie włóż ją do gorącej kawy na kilka minut. Wyjmij skórkę i wyrzuć – nie będzie już potrzebna. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, kakao i cynamon i w towarzystwie podgrzanego mleka. Dodaj wszystko do kawy i wymieszaj. Na wierzch możesz wycisnąć odrobinę bitej śmietany i udekorować ją skórką z pomarańczy, wiórkami czekolady czy cynamonem. Tak okazale podana kawa zimowa zrobi wrażenie na każdym, kto tylko jej skosztuje.

Przeczytaj także: Zdrowotne właściwości kawy - najnowsze badania potwierdzają, że wydłuża życie

Pumpkin Spice Latte – dyniowa kawa latte, która skradnie Twoje serce

Pumpkin Spice Latte to absolutny klasyk wśród kaw sezonu jesienno-zimowego. To kawa, która skradnie serce każdego, kto uwielbia wszystkie potrawy, napoje czy desery, które przygotowuje się na bazie dyni. Do przygotowania tej kawy będziesz potrzebować syrop dyniowy do kawy, który możesz oczywiście przygotować samodzielnie w domu.

Jak to zrobić? Dynię obrać, pokroić na małe kawałki i około jedną szklankę wrzucić do rondelka. Dolej około 150 ml wody, dodaj także przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową i imbir (niecałą łyżeczkę każdej z przypraw). Dodaj także łyżeczkę cukru wanilinowego. Aby kawa była słodsza, możesz dodać też pół szklanki mleka skondensowanego lub miodu. Całość gotuj około 10 minut na niewielkim ogniu, a następnie zblenduj wszystko razem. Tak przygotowany syrop dodaj do przygotowanego latte czy cappuccino. Na wierzch możesz nałożyć także bitą śmietanę.

Pamiętaj, że sposób w jaki podajesz kawę, a nawet codzienny obiad, ma wpływ na to, jakie ogólne wrażenie danie czy napój na Tobie wywiera. Dlatego właśnie w restauracjach czy kawiarniach tak bardzo dba się o sposób podania dania czy napoju. Zrób sobie lub najbliższej osobie przyjemność i zaparz jej pyszną, aromatyczną kawę inną niż zwykle, a do tego podaną w wyjątkowy, profesjonalny sposób. To tylko kilka minut pracy więcej, a efekty będą zdecydowanie odczuwalne.

Korzenna mokka bez mleka – zapach zimy zamknięty w filiżance

Zimowa, aromatyczna kawa bez mleka? To możliwe. Czarna kawa korzenna to idealna propozycja dla fanów gorzkiej odsłony kawy. Przyprawa korzenna przywiedzie na myśl smak świątecznych pierników. To także jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu kaw. Sprawdzi się, jeśli masz ochotę na odmianę, ale jednocześnie nie masz czasu na przyrządzanie kawy zgodnie z wyszukanymi przepisami. To także idealny napój dla wszystkich tych, którzy uważają, że jeśli kawa, to tylko gorzka, ewentualnie lekko pikantna! Korzenna mokka to nie tylko znakomite doznanie smakowe, ale też zastrzyk energii, którą będziesz mógł spożytkować, na co tylko chcesz. W końcu nic tak nie stawia na nogi jak czarna, mocna kawa. Zgadzasz się?

Przeczytaj także: Jak wybrać najlepszej jakości kawę w dobrej cenie z sieci handlowej?

Rozgrzewająca kawa z imbirem i cynamonem – przepis na dobrą kawę w domowym zaciszu

Imbir wielu kojarzy się przede wszystkim z herbatą, ale równie dobrze możesz dodać go do kawy, aby uzyskać wyjątkowy, rozgrzewający efekt. To dobry pomysł po długim zimowym spacerze czy w czasie infekcji, kiedy najdzie Cię chęć na ulubiony napój kawowy. Dodaj do tego odrobinę cynamonu, a wyjdzie Ci aromatyczna kawa na zimowe wieczory. To doskonały towarzysz popołudniowych zabaw z dzieckiem, pracy po godzinach czy wieczoru z ulubioną książką.

Zimowe syropy do kaw – moc smaku w każdej kropli

Masz ochotę na nowe, kawowe smaki, ale niekoniecznie masz czas na przygotowywanie zimowych kaw z przepisów? Sięgnij po syropy – odmienią smak Twojej codziennej kawy, nadając jej wybranego przez Ciebie aromatu. A tych do wyboru znajdziesz całkiem sporo – orzechowe, czekoladowe, pomarańczowe i wiele, wiele innych. Syropem do kawy zastąpisz cukier czy inne słodziki – gdyż syrop sam w sobie doda Twojej kawie odrobinę słodyczy. Pozwól sobie na przyjemność i odstępstwo od normy i zaparz sobie wyjątkową zimową kawę z dodatkiem ulubionego syropu. Pamiętaj jednak, że syropy do kawy mają dużą zawartość cukru i są dosyć kaloryczne – dlatego też nie należy z nimi przesadzać.

Korzenne przyprawy do kawy – mieszanki, które urozmaicą smak i aromat

Przyprawy korzenne do kawy to niezbędny składnik, aby otrzymać zimową, aromatyczną kawę. Jakie to konkretnie przyprawy? Wszystkie te, które wprost kojarzą się z zimą, czyli cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir i anyż.

sklepach znajdziesz wiele propozycji mieszanek takich przypraw, dzięki czemu wprowadzisz odrobinę innowacji do jednego ze swoich codziennych, ulubionych rytuałów – picia kawy. Wiele z tych przypraw spożytkujesz także do potraw przyrządzanych na co dzień – zup kremów, deserów, ciast i ciasteczek. Eksperymentuj w kuchni dzięki nowo poznanym przepisom i zaskocz siebie i swoich bliskich nowym, zimowym wymiarem ulubionej kawy.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci