Jak przyrządzić i z czym podać kurczaka, tak żeby podkreślić jego smak?

Kurczak to jedno z najczęściej goszczących na naszych stołach mięs - nic dziwnego, jest zdrowe i bardzo smaczne. Sprawdź, co warto wiedzieć o mięsie z kurczaka i poznaj nowe przepisy na jego przygotowanie!

Dlaczego jedzenie kurczaka jest zdrowe - wartości odżywcze

Pierś z kurczaka jest delikatna w smaku, ma przyjemną konsystencję i doskonale sprawdza się w wielu różnych połączeniach smakowych. Nie brakuje jednak amatorów skrzydełek i nóżek, które odpowiednio przyrządzone, np. w glazurze z miodu i musztardy, są prawdziwie królewskim posiłkiem.

Warto wiedzieć, że najczęściej polecanym przez specjalistów żywienia mięsem jest drób, a przede wszystkim kurczak. Związane jest to z wysoką wartością odżywczą tego mięsa przy zachowaniu niskiej zawartości tłuszczów. Mięso z kurczaka dostarcza olbrzymich ilości białka, witamin z grupy B, jak również różnorodnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów: cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, żelaza. Warto wiedzieć, że ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować tych substancji sam, dlatego musimy je pozyskiwać z zewnątrz, w produktach żywnościowych.

Okazuje się, że pierś z kurczaka może pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B6 w ponad 80%, jeśli chodzi o witaminę B3 - nawet w 100%, a selen - 85%. Pieczone udko z kurczaka zapewni nam podaż cynku w wysokości przekraczającej 70% dziennego zapotrzebowania. Jednocześnie 100 gramów piersi z kurczaka bez skórki to zaledwie 100 kcal, w przypadku udek - 130 kcal. Dla porównania warto wspomnieć, że podobna ilość wieprzowiny zawiera dwukrotnie więcej kalorii (ok. 260 na 100 gramów).

W mięsie kurczaka znajdziemy także witaminę A, C, D, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, cholinę, betainę, wapń i śladowe ilości innych cennych pierwiastków.

Mięso z kurczaka, która część jest najzdrowsza

Jak przyrządzić dobrego kurczaka – 5 pomysłów na różne dania

Sałata z kurczakiem

Ta sałatka z kurczaka doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe lub kolacja. Dodatkowo może być dodatkiem do szwedzkiego stołu w trakcie spotkania towarzyskiego.

  • 1 opakowanie mieszanych sałat (dostępnych np. w Carrefour)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego (do kupienia np. w sklepie Biedronka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cm startego lub drobno posiekanego korzenia świeżego imbiru
  • ser halloumi
  • niewielki surowy ogórek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

Warzywa mieszamy w wielkiej misie. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy oliwą, pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i podsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Kurczaka dodajemy do warzyw. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostki ser halloumi i podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy do sałaty i kurczaka. Przygotowujemy sos: olej sezamowy mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym imbirem i odrobina soli. Polewamy sałatę i intensywnie mieszamy tak, aby oliwa i olej pokryły warzywa. Serwujemy z grzankami lub samodzielnie.

Potrawka z kurczaka

Ta lekkostrawna potrawka z kurczaka jest odpowiednia również dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

  • 500 gramów mięsa z kurczaka z rosołu
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 duży korzeń ugotowanej pietruszki
  • 2 szklanki bulionu lub rosołu
  • szklanka mrożonego groszku
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane i mąkę. Mieszamy intensywnie, aby nie powstały grudki. Gdy mąka połączy się z masłem, zalewamy całość bulionem (rosołem) i zagotowujemy. Do powstałego sosu dodajemy groszek - mrożony lub świeży - i gotujemy przez 3-4 minuty, aż groszek zmięknie. Następnie dodajemy pokrojona w półtalarki marchewkę, korzeń pietruszki i porwane na drobne kawałki mięso z rosołu. Całość mieszamy i dodajemy soli oraz pieprzu. Gdy potrawka się zagotuje, sprawdzamy smak. Jeśli potrzeba, ponownie solimy i pieprzymy.

Do potrawki można dodać parę łyżeczek śmietanki 30%, ale wtedy będzie to bardziej kaloryczny i ciężkostrawny posiłek.

Potrawkę podajemy z ryżem i sypiemy zieloną pietruszką.

Makaron z kurczakiem

Pomysł na szybki i pyszny obiad.

  • 1 pierś z kurczaka
  • szklanka mrożonego szpinaku w liściach lub opakowanie surowego
  • pół słoika pomidorów suszonych
  • makaron parpadelle
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • biały pieprz i sól

Makaron gotujemy al dente. Na oliwie spod pomidorów suszonych przysmażamy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dodajemy go na tym etapie. Jeśli surowego, najpierw dodajemy pomidory suszone pokrojone w paseczki, chwilę podsmażamy i dopiero dodajemy szpinak. Całość podlewamy paroma łyżkami śmietanki, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy powstały sos z makaronem jeszcze w garnku. Podajemy w głębokich talerzach.

Kurczak curry po indyjsku

Idealnie danie jednogarnkowe, które można modyfikować na własne potrzeby.

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • przyprawa curry - do smaku
  • puszka mleczka kokosowego (gęste mleko)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oliwy

Do garnka z głębokim dnem wlewamy oliwę i smażymy na niej pokrojonego w paski kurczaka. Gdy będzie złoty, dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę, przez chwilę podsmażamy intensywnie mieszając i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym gazie przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy curry i wyciśnięty czosnek, ponownie przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Na tym etapie odkrywamy garnek i sprawdzamy konsystencję sosu - jeśli jest zbyt wodnisty, gotujemy przez parę minut bez przykrywki. Następnie dodajemy masło orzechowe. Całość mieszamy. Po wyłączeniu palnika, dodajemy mleczko kokosowe i serwujemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.

Pieczone pałki z kurczaka

Posiłek, który "robi się sam".

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki ostrej papryki
  • sól

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki marynaty łączymy ze sobą - w ten sposób powstaje gęsta pasta. Nacieramy nią dokładnie pałki (najlepiej w tym celu sprawdza się głęboka miska). Mięso układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Kontrolujemy stan przypieczenia pałek, dwukrotnie je obracając w trakcie pieczenia. Najczęsciej wystarczy ok. 30-40 minut w piekarniku, aby powstał pyszny posiłek. Pałki mogą być podawane z bagietką, frytkami lyb ryżem, uwielbiają towarzystwo świeżej sałaty. 

Z czym podać kurczaka

Kurczak jest bardzo wdzięcznym pod względem kulinarnym mięsem - doskonale łączy się zarówno z warzywami, jak i owocami, może być podawany zarówno z ziemniakami, jak i kaszami, ryżami czy grzankami. Możliwości podania mięsa z kurczaka są niemal nieograniczone - znajdziemy przepisy na pieczonego kurczaka z brzoskwiniami, jak również pierś w panierce smażoną klasycznie na maśle. Mięso to przygotowuje się szybko, dlatego jest idealnym pomysłem na codzienny obiad, a ze względu na łatwość połączenia z różnorodnymi dodatkami sprawia, że kurczak świetnie sprawdza się na stole w trakcie wystawnych kolacji.

Kurczak na grilla, czy to dobry pomysł

Kurczak z grilla jest aromatyczny, chrupki, rozpływający się w ustach. Przygotowując jednak jakiekolwiek mięso na grillu należy mieć świadomość, że kapanie tłuszczu bezpośrednio z mięsa na węgiel może powodować powstawanie rakotwórczych substancji, które na powrót wnikają do mięsa poprzez parowanie. Aby się przed tym ustrzec, warto stosować specjalne tacki i do grillowania wykorzystywać jedynie chude mięsa - pierś z kurczaka sprawdza się w tym względzie idealnie. Natarta ziołami, podana z sałatą i grillowanymi warzywami jest zdrowym i pysznym posiłkiem, rewelacyjną alternatywą dla tłustej i obciążającej organizm karkówki.

Gdzie kupić dobrego kurczaka

Obecnie kupienie dobrej jakości mięsa z kurczaka nie stanowi większego problemu. Niemal wszystkie sieci handlowe, w tym Kaufland czy Lidl mają w swojej ofercie tzw. kurczaka zagrodowego. Dostępne są piersi, tuszki, udka i porcje rosołowe z wysokiej jakości mięsa, które pozwalają na wyczarowanie pysznych potraw z drobiu.

Warto śledzić oferty wszystkich sieci handlowych takich jak Aldi czy Fresh Market, poniewaz sklepy te często przygotowują promocje na mięso drobiowe wysokiej jakości. Kurczak doskonale znosi mrożenie, dlatego jeśli jesteśmy miłośnikami wcześniejszego zgromadzenia zapasów, gazetki promocyjne idealnie pomogą nam w ekonomicznym rozplanowaniu posiłków. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci