Dania wigilijne dla dzieci i niemowląt - 6 pomysłów na świąteczne potrawy

post image - Dania wigilijne dla dzieci i niemowląt - 6 pomysłów na świąteczne potrawy

Co podać dziecku na Wigilię - to pytanie najczęściej zadają sobie młodzi rodzice, którzy stoją przed trudnym zadaniem przygotowania tej wyjątkowej kolacji. Większość dań z wigilijnego stołu jest ciężkostrawna, zwłaszcza dla niemowląt, dlatego warto pomyśleć nad alternatywnymi rozwiązaniami. Dania wigilijne dla dzieci przetestujmy jeszcze przed Bożym Narodzeniem, aby upewnić się, że zyskają aprobatę naszej pociechy.

Dania wigilijne dla najmłodszych - co podawać, a czego unikać?

Święta Bożego Narodzenia nieodmiennie kojarzą nam się z różnego rodzaju smakołykami. O ile jednak dorośli zwykle mogą się nimi delektować, o tyle w przypadku niemowląt i małych dzieci sytuacja wygląda nieco inaczej. Obecne standardy żywienia w kontekście tego, jakich produktów nie można podawać niemowlętom, wskazują jasno na:

  • grzyby,
  • miód,
  • sery pleśniowe,
  • surowe ryby, jaja, mięso.
  • Dodatkowo należy uważać na orzechy, które podajemy jedynie w zblanszowanej postaci. Niektóre dania z wigilijnego stołu mogą okazać się silnie uczulające lub ciężkostrawne. Nie podawajmy dziecku kutii, ryby w panierce czy śledzi w occie lub oleju. Pilnujmy, aby podczas kolacji wigilijnej maluch nie próbował pewnych produktów po raz pierwszy w obawie przed wystąpieniem ewentualnej reakcji alergicznej. Możemy natomiast bez przeszkód zaserwować mu:

    • lekki barszcz,
    • gotowaną rybę,
    • lekkostrawne pierogi,
    • ciasto owocowe lub warzywne,
    • delikatny kompot z suszu.
    • Potrawy wigilijne dla dzieci - przepisy na święta i Wigilię

      Świąteczne potrawy dla dzieci warto przetestować jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Dzięki temu upewnimy się, czy zyskają one aprobatę malucha, a jednocześnie nie będziemy stresować się tym, czy umiejętnie przygotujemy je w świętaDania wigilijne dla niemowląt to przede wszystkim:

      • barszcz czerwony bez dodatku uszek z grzybami,
      • pierogi z suszoną śliwką,
      • paluszki rybne przygotowane z delikatnego filetu,
      • piernik na bazie marchewki,
      • pieczone jabłuszko z dodatkiem cynamonu (lub bez tej przyprawy),
      • delikatny kompot bez cukru.
      • Przepisy na dania wigilijne dla dzieci powinny zawierać jak najmniej soli i cukru - składniki te należy bowiem ograniczać w diecie najmłodszych.

        Zupa wigilijna dla dzieci i niemowląt – niezwykle delikatny, przecierany barszcz w świątecznej odsłonie

        Dzieci uwielbiają różnego rodzaju zupy o kremowej konsystencji, zatem warto podać im takie danie również w czasie wieczerzy wigilijnej. Przecierany barszcz możemy przygotować w tym samym czasie, gdy gotujemy zupę dla dorosłych. Potrzebne nam będą następujące produkty:

        • marchewka,
        • kawałek pora (można go wyeliminować, jeśli dziecko nie lubi zdecydowanych smaków),
        • ziemniak,
        • burak,
        • łyżeczka masła,
        • odrobina domowego soku malinowego.
        • Barszczyk przygotowujemy w następujący sposób:

          Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, po czym ponownie płuczemy. Następnie gotujemy je w wodzie przez około 30 minut. Gdy będą miękkie, blendujemy na gładką masę, dodając odrobinę wywaru. Na koniec możemy polać całość odrobiną domowego soku malinowego, który nada zupie piękny kolor, a dodatkowo poprawi jej smak. Jeśli chcemy, aby barszcz był treściwszy, możemy dodać do niego nieco mięsa z indyka.

          Pierogi wigilijne dla dzieci – tradycyjne danie na wigilię w lekkostrawnej formie

          Pierogi z kapustą i grzybami zdecydowanie nie powinny pojawić się w wigilijnym menu małego dziecka, a tym bardziej niemowlaka. Niemniej jednak możemy przygotować pierogi wigilijne dla dzieci w nieco lżejszej wersji, zastępując klasyczne nadzienie suszoną śliwką. Pamiętajmy, aby wybrać dobrej jakości owoce bez pestek. Aby były miękkie, warto moczyć je przez około 12 godzin. Ciasto na pierogi przygotujemy z następujących składników:

          • 2 szklanki mąki,
          • szczypta soli,
          • 3/4 szklanki wody.
          • Całość ugniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Część ciasta wykorzystamy do przygotowania pierogów dla dzieci, część może nam posłużyć do ulepienia pierogów dla dorosłych. Danie podajemy delikatnie polane masłem, aby wydobyć z niego pełnię smaku.

            Wigilijna ryba dla dzieci – delikatne paluszki rybne zamiast tradycyjnego karpia

            W niemal każdym domu na wigilijnym stole znajduje się karp, najczęściej w formie smażonej. Dla dzieci jest on zbyt ciężkostrawny, jednak z jego mięsa możemy przygotować smaczne paluszki rybne. Wigilijna ryba dla dzieci jest nie tylko lekka, ale i cieszy się uznaniem wśród najmłodszych. Dwa płaty karpia wystarczy obrać ze skóry i pozbyć się ości, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy trochę soku z cytryny i ewentualnie odrobinę soli bądź pieprzu. Formujemy małe kawałeczki, które możemy opanierować i usmażyć na maśle klarowanym bądź ugotować podobnie jak pulpety. 

            Piernik z marchewki – alternatywa dla klasycznego piernika

            Wiele osób uważa, że nie ma kolacji wigilijnej bez tradycyjnego piernika. Choć ciasto cieszy się popularnością od pokoleń, to jednak w normalnym wydaniu nie będzie najlepszym wyborem dla małych dzieci. Miód w dużych ilościach, który jest głównym składnikiem piernika, może działać uczulająco. Niemniej jednak dla maluchów możemy przygotować piernik na bazie marchewki - lekki, smaczny, a jednocześnie zdrowy. W tym celu przygotujmy następujące składniki:

            • 340 g mąki pszennej,
            • 200 g startej marchewki,
            • 120 g cukru pudru,
            • 100 g masła (albo 1/2 szklanki oleju),
            • 1 łyżka miodu,
            • 3 jajka,
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
            • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
            • 1,5 łyżeczki kakao,
            • 1,5 łyżki przyprawy do piernika.
            • Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnej misce miksujemy masło razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy jajka oraz miód. Mieszamy mokrą i suchą masę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Piernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Dzięki niewielkiej ilości miodu piernik nie twardnieje, przez co można spożywać go na drugi dzień po upieczeniu. W przypadku niemowlaków miód oraz kakao możemy całkowicie pominąć - ciasto nadal będzie aromatyczne.

              Prosty deser w świątecznym stylu – pieczone jabłko z cynamonem

              Nie ma prostszego deseru niż pieczone jabłko z cynamonem. Małe jabłuszko należy umyć, obrać, włożyć do brytfanki i posypać cynamonem. Całość zalewamy odrobiną wrzątku. Opcjonalnie można też dodać miód, jednak wyłącznie w przypadku starszych dzieci. Jabłko pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Można podawać je jako lekki, świąteczny deser.

              Wigilijny kompot bez cukru – idealny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych

              Dania wigilijne dla niemowląt to nie wszystko - musimy jeszcze podać maluchowi coś smacznego do picia. W tym celu warto przygotować wigilijny kompot bez cukru, który będzie zdrową alternatywą dla całej rodziny. Kompot możemy przyrządzić z suszonych owoców bądź z jabłek czy gruszek. Zamiast cukru dodajemy przyprawy - cynamon, goździki, anyż. Jeśli decydujemy się na napój z suszonych owoców, to warto wybrać jabłka, śliwki, gruszki, daktyle czy morele. Zadbajmy, aby w kompocie owoce znalazły się w dużej ilości - regulują one trawienie, a jednocześnie wzbogacają smak napoju.

              Kategorie

              Ostatnie wpisy

                Aktualne wiadomości handlowe sieci