Dania wigilijne dla najmłodszych - co podawać, a czego unikać?
Święta Bożego Narodzenia nieodmiennie kojarzą nam się z różnego rodzaju smakołykami. O ile jednak dorośli zwykle mogą się nimi delektować, o tyle w przypadku niemowląt i małych dzieci sytuacja wygląda nieco inaczej. Obecne standardy żywienia w kontekście tego, jakich produktów nie można podawać niemowlętom, wskazują jasno na:
Gazetki promocyjne - aktualne oferty
Dodatkowo należy uważać na orzechy, które podajemy jedynie w zblanszowanej postaci. Niektóre dania z wigilijnego stołu mogą okazać się silnie uczulające lub ciężkostrawne. Nie podawajmy dziecku kutii, ryby w panierce czy śledzi w occie lub oleju. Pilnujmy, aby podczas kolacji wigilijnej maluch nie próbował pewnych produktów po raz pierwszy w obawie przed wystąpieniem ewentualnej reakcji alergicznej. Możemy natomiast bez przeszkód zaserwować mu:
Potrawy wigilijne dla dzieci - przepisy na święta i Wigilię
Świąteczne potrawy dla dzieci warto przetestować jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Dzięki temu upewnimy się, czy zyskają one aprobatę malucha, a jednocześnie nie będziemy stresować się tym, czy umiejętnie przygotujemy je w święta. Dania wigilijne dla niemowląt to przede wszystkim:
Przepisy na dania wigilijne dla dzieci powinny zawierać jak najmniej soli i cukru - składniki te należy bowiem ograniczać w diecie najmłodszych.
Zupa wigilijna dla dzieci i niemowląt – niezwykle delikatny, przecierany barszcz w świątecznej odsłonie
Dzieci uwielbiają różnego rodzaju zupy o kremowej konsystencji, zatem warto podać im takie danie również w czasie wieczerzy wigilijnej. Przecierany barszcz możemy przygotować w tym samym czasie, gdy gotujemy zupę dla dorosłych. Potrzebne nam będą następujące produkty:
Barszczyk przygotowujemy w następujący sposób:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, po czym ponownie płuczemy. Następnie gotujemy je w wodzie przez około 30 minut. Gdy będą miękkie, blendujemy na gładką masę, dodając odrobinę wywaru. Na koniec możemy polać całość odrobiną domowego soku malinowego, który nada zupie piękny kolor, a dodatkowo poprawi jej smak. Jeśli chcemy, aby barszcz był treściwszy, możemy dodać do niego nieco mięsa z indyka.
Pierogi wigilijne dla dzieci – tradycyjne danie na wigilię w lekkostrawnej formie
Pierogi z kapustą i grzybami zdecydowanie nie powinny pojawić się w wigilijnym menu małego dziecka, a tym bardziej niemowlaka. Niemniej jednak możemy przygotować pierogi wigilijne dla dzieci w nieco lżejszej wersji, zastępując klasyczne nadzienie suszoną śliwką. Pamiętajmy, aby wybrać dobrej jakości owoce bez pestek. Aby były miękkie, warto moczyć je przez około 12 godzin. Ciasto na pierogi przygotujemy z następujących składników:
Całość ugniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Część ciasta wykorzystamy do przygotowania pierogów dla dzieci, część może nam posłużyć do ulepienia pierogów dla dorosłych. Danie podajemy delikatnie polane masłem, aby wydobyć z niego pełnię smaku.
Wigilijna ryba dla dzieci – delikatne paluszki rybne zamiast tradycyjnego karpia
W niemal każdym domu na wigilijnym stole znajduje się karp, najczęściej w formie smażonej. Dla dzieci jest on zbyt ciężkostrawny, jednak z jego mięsa możemy przygotować smaczne paluszki rybne. Wigilijna ryba dla dzieci jest nie tylko lekka, ale i cieszy się uznaniem wśród najmłodszych. Dwa płaty karpia wystarczy obrać ze skóry i pozbyć się ości, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy trochę soku z cytryny i ewentualnie odrobinę soli bądź pieprzu. Formujemy małe kawałeczki, które możemy opanierować i usmażyć na maśle klarowanym bądź ugotować podobnie jak pulpety.
Piernik z marchewki – alternatywa dla klasycznego piernika
Wiele osób uważa, że nie ma kolacji wigilijnej bez tradycyjnego piernika. Choć ciasto cieszy się popularnością od pokoleń, to jednak w normalnym wydaniu nie będzie najlepszym wyborem dla małych dzieci. Miód w dużych ilościach, który jest głównym składnikiem piernika, może działać uczulająco. Niemniej jednak dla maluchów możemy przygotować piernik na bazie marchewki - lekki, smaczny, a jednocześnie zdrowy. W tym celu przygotujmy następujące składniki:
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnej misce miksujemy masło razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy jajka oraz miód. Mieszamy mokrą i suchą masę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Piernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Dzięki niewielkiej ilości miodu piernik nie twardnieje, przez co można spożywać go na drugi dzień po upieczeniu. W przypadku niemowlaków miód oraz kakao możemy całkowicie pominąć - ciasto nadal będzie aromatyczne.
Prosty deser w świątecznym stylu – pieczone jabłko z cynamonem
Nie ma prostszego deseru niż pieczone jabłko z cynamonem. Małe jabłuszko należy umyć, obrać, włożyć do brytfanki i posypać cynamonem. Całość zalewamy odrobiną wrzątku. Opcjonalnie można też dodać miód, jednak wyłącznie w przypadku starszych dzieci. Jabłko pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Można podawać je jako lekki, świąteczny deser.
Wigilijny kompot bez cukru – idealny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych
Dania wigilijne dla niemowląt to nie wszystko - musimy jeszcze podać maluchowi coś smacznego do picia. W tym celu warto przygotować wigilijny kompot bez cukru, który będzie zdrową alternatywą dla całej rodziny. Kompot możemy przyrządzić z suszonych owoców bądź z jabłek czy gruszek. Zamiast cukru dodajemy przyprawy - cynamon, goździki, anyż. Jeśli decydujemy się na napój z suszonych owoców, to warto wybrać jabłka, śliwki, gruszki, daktyle czy morele. Zadbajmy, aby w kompocie owoce znalazły się w dużej ilości - regulują one trawienie, a jednocześnie wzbogacają smak napoju.