Zdrowotne właściwości kawy. Najnowsze badania potwierdzają, że wydłuża życie!

Kawa jest znana przede wszystkim ze swojego pobudzającego działania i przez to część osób uważa ją za napój o niekoniecznie korzystnym wpływie na zdrowie. Często bywa traktowana podobnie do papierosów czy alkoholu jako używka, która sprawia przyjemność, ale niestety jest szkodliwa dla naszego ciała. Miłośnicy smaku kawy nie powinni mieć jednak powodu do zmartwień: w prowadzonych przez lata badaniach dotyczących kawy nie znajdziemy potwierdzenia tego przekonania. Naukowcy udowodnili, że składniki, które zawierają kawowe ziarna pozytywnie oddziałują na ludzki organizm. Co więcej, ich pozytywny wpływ jest niezwykle kompleksowy, dotyczy nie tylko profilaktyki oraz wspomagania leczenia różnych dolegliwości, ale też ogólnego samopoczucia, a nawet długości życia.

Kawa w walce z popularnymi chorobami XXI wieku

Czy kawa jest zdrowa? Dzięki prowadzonym od dawna badaniom wiemy coraz więcej o relacji kawa a zdrowie. Większość naukowych prac wykazuje, że kawa może być naszym sojusznikiem w walce z chorobami cywilizacyjnymi, które obecnie stają się coraz większym problemem wśród mieszkańców wysokorozwiniętych państw. Właściwości zdrowotne kawy pozwalają na przykład zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a także choroby układu krążenia (chociażby nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę). Zawarte w kawowych ziarnach substancje: kofeina, polifenole oraz witaminy i minerały redukują też szanse wystąpienia niektórych typów nowotworów (między innymi raka wątroby i jelita grubego). Naukowcy analizowali też wpływ kawy na metabolizm oraz tkankę tłuszczową. Okazuje się, że właściwości kawy wspomagają procesy trawienne, a regularne picie jej przed treningiem wspomaga spalanie zbędnego tłuszczu.

Kawa: wydłuża życie i zapobiega chorobom. Ile kaw dziennie powinniśmy pić?

Wyniki badań naukowych prezentują związek między piciem kawy a zdrowiem w pozytywnym świetle. Aby cieszyć się korzyściami płynącymi z właściwości kawy, trzeba przyjrzeć się, jaką kawę pijemy. Lubiane przez wielu dodatki jak mleko i cukier mogą nieco redukować prozdrowotne działanie kawy. Wypicie posłodzonej kawy z mlekiem od czasu do czasu nie jest jednak niczym złym - najważniejszy jest umiar.

Na szczęście, zalecenia co do spożywanej ilości nie są zbyt restrykcyjne. Badacze podkreślają, że podstawą skutecznego działania kawy na stan naszego organizmu jest jej regularne picie. Ile kaw dziennie można wypić? W zaleceniach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności znajdziemy informację, że dzienna dawka kofeiny bezpieczna dla zdrowia to mniej więcej 400 miligramów. Taka wartość odpowiada od 3 do 5 filiżanek czarnej kawy, a co więcej nie ma znaczenia, jaką kawę wybierzemy podczas zakupów. Kawa rozpuszczalna, sypana, jak i przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren w ekspresie mają podobne właściwości odżywcze. Co ile godzin pić kawę? W tej kwestii także mamy dowolność. Warto jedynie pamiętać, żeby powstrzymać się z tym przez godzinę przed i przez godzinę po posiłku oraz jakiś czas przed położeniem się do łóżka.

Zalety kawy – spala tłuszcz, poprawia krążenie i zwiększa wytrzymałość. Na co jeszcze możesz liczyć?

Zalety picia kawy nie ograniczają się wyłącznie do zmniejszania ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie oddziałuje na pracę układu krążenia, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz zmniejsza poczucie zmęczenia po zwiększonym wysiłku. Podczas wizyty w sklepie warto wrzucić paczkę kawy do koszyka również dlatego, że:

  • łagodzi bóle mięśni skuteczniej niż niektóre środki przeciwbólowe;
  • zwiększa poziom dopaminy oraz serotoniny, czyli związków, które przyczyniają się do poprawy naszego nastroju;
  • poprawia koncentrację, zdolność do logicznego myślenia, co skutkuje sprawniejszym i bardziej efektywnym wykonywaniem zadań;
  • zawarte w ziarnach kawy polifenole przyspieszają regenerację komórek skóry;
  • choć powoduje przebarwienia na szkliwie, jednocześnie zapobiega nowotworom jamy ustnej;
  • działa jak afrodyzjak - czy można oprzeć się zapachowi kawy?

Zielona kawa: właściwości napoju, który nie podrażnia żołądka

Zanim ziarna kawy zostaną poddane procesowi palenia, ich kolor jest zielony. Niepalona kawa jest dostępna w ofercie niektórych sklepów właśnie jako kawa zielona. Właściwości tego rodzaju kawy pozwalają głównie obniżyć poziom cukru we krwi oraz zmniejszyć łaknienie, co może okazać się pomocne podczas odchudzania. Takie działanie jest możliwe dzięki dużej zawartości kwasu chlorogenowego, który klasyczne kawowe ziarna tracą pod wpływem wysokiej temperatury. Kwas ten w połączeniu z innymi substancjami, witaminami oraz minerałami wykazuje ponadto właściwości detoksykujące i antyoksydacyjne. Zielona kawa, podobnie jak jej czarny odpowiednik, zawiera kofeinę i pobudza organizm, ale przez to, że nie została poddana obróbce termicznej nie podrażnia żołądka. Z tego powodu jest dobrą alternatywą dla osób, które ze względu na dolegliwości układu pokarmowego nie mogą korzystać z energetyzujących właściwości kawy.

Czy kawa wydłuża życie? Sprawdź co mówią najnowsze badania

Najnowsze badania właściwości kawy przyniosły jeszcze jedno ciekawe odkrycie. Analiza danych opublikowana niedawno w medycznym czasopiśmie „Annals of internal Medicinie", w której uwzględniono dane dotyczące ponad 170 tysięcy osób, wykazało że picie kawy ma związek ze zmniejszonym ryzykiem szybszej śmierci. Okazało się, że uczestnicy badania, którzy regularnie pili kawę (również bezkofeinową) bez cukru i mleka w umiarkowanych ilościach z reguły żyją dłużej niż ci, którzy kawy nie pili wcale lub pili ją w znacznie większych ilościach. Autorzy analizy sugerują, że dłuższe życie to efekt dobroczynnego wpływu kawy na kondycję serca i innych organów. Codzienna filiżanka może być też dobrą inwestycją na spokojną emeryturę. Naukowcy wskazują, że regularne spożywanie kawy zapobiega łagodnym zaburzeniom poznawczym w podeszłym wieku, a także chorobie Alzheimera oraz chorobie Parkinsona. 

Kawa – działanie przeciwzapalne podczas regularnego spożywania napoju

Jeszcze jednym powodem, dla którego warto regularnie zaopatrywać się w kawę są jej potencjalne właściwości przeciwzapalne. Zagadnienie to jest ciągle zgłębiane przez badaczy, ale pierwsze wyniki wskazują na dalsze możliwości eksploracji na tym polu. Według zespołu naukowców z Baylor College of Medicine w Houston regularne spożywanie kawy może zmniejszać groźne dla całego organizmu stany zapalne. Jak dowodzą, w jelitach amatorów czarnego napoju jest obecne wyraźnie więcej bakterii o wyspecjalizowanym działaniu przeciwzapalnym. Codzienna dawka kofeiny była też pomocna w regeneracji flory jelit pacjentów cierpiących z powodu stanów zapalnych. Do jakich wniosków doprowadzą uczonych dalsze badania? Na ostateczne wyniki przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale już teraz wiemy, że regularne picie kawy przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dzięki swoim właściwościom kawa pozytywnie oddziałuje na organizm w wielu aspektach, wzmacniając ciało i holistycznie poprawiając nasz stan. Przy tym wszystkim zapewnia unikalne doświadczenia zapachowe i smakowe, pozostaje więc rozkoszować się kolejnymi filiżankami tego niezwykłego napoju.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci