Jak poprawnie robić zapasy cukru, mąki, ryżu i podobnych produktów? Czy w czasie pandemii warto robić zapasy żywności?

Początkom epidemii w Polsce nierozerwalnie towarzyszyły długie kolejki w sklepach – w związku z ograniczeniami w poruszaniu się wielu Polaków postanowiło zrobić zapasy żywności czy środków higieny. Czy jednak warto je robić, a jeśli tak – co najlepiej kupować w czasach kryzysu?

Czy warto robić zapasy na kwarantannę?

null/

Pandemia koronawirusa trwa od początku 2020 roku – wiele osób nauczyło się już więc funkcjonować w nowych, choć wciąż nietypowych okolicznościach. Początki epidemii były jednak całkiem inne. Dla większości Polaków była to zupełnie nowa sytuacja, a narzucane przez rząd ograniczenia skłaniały do podejmowania niecodziennych decyzji. Jedną z nich było postanowienie o zrobieniu zapasów podstawowych artykułów spożywczych – w końcu nie było wiadomo, ile to wszystko potrwa i w jakim kierunku się rozwinie.

Pytania o słuszność robienia zapasów na kwarantannę powraca wraz z wypowiedziami ekspertów, którzy przewidują nadejście kolejnej fali pandemii koronawirusa, oraz napływającymi z różnych zakątków świata informacjami o rosnącej liczbie zakażeń. Co prawda zapasy żywności na rok to najpewniej zbyt wiele, ale chcąc w możliwie największym stopniu ograniczyć kontakty z innymi osobami, warto zaopatrzyć się w produkty spożywcze na co najmniej kilkanaście dni.

Co warto kupić w czasach kryzysu? Produkty o długim terminie ważności, które można gromadzić w domu

null/

W ostatnich miesiącach powstało wiele poradników mówiących o tym, jak robić zapasy żywności. W większości przypadków są one podobne, jednak warto w jednym miejscu zebrać najważniejsze informacje o tym, co warto kupować w czasach kryzysu. Są to przede wszystkim:

suche nasiona roślin strączkowych – termin przydatności fasoli, grochu, ciecierzycy czy soczewicy zwykle wynosi kilka lat. Ponadto są one cennym źródłem białka i błonnika oraz stanowią bardzo dobrą bazę wielu dań, nie tylko wegetariańskich;

mrożone warzywa i owoce – warzywa mogą posłużyć do przygotowania pożywnych zup, natomiast owoce można z powodzeniem dodawać do śniadań czy deserów. Co istotne, warzywa i owoce w trakcie zamrażania tracą niewielkie ilości witamin;

mięso i ryby – osoby, które nie są wegetarianami, w zamrażalniku powinny zrobić też trochę miejsca na mrożone ryby, chude mięso oraz opcjonalnie owoce morza;

jedzenie w puszkach – dieta opierająca się na żywności w puszkach nie jest rekomendowana przez specjalistów, ale w wyjątkowej sytuacji, podobnie jak po dania gotowe, od czasu do czasu można po nią sięgnąć. Nie zaleca się jednak wybierać mielonek czy pasztetów, a pomidory, kukurydzę, zielony groszek czy tuńczyka w sosie własnym;

kasze, ryż, makarony – są to produkty o długim terminie przydatności, które bez obaw można kupować na zapas. Szczególnie polecane są kasze jęczmienna, gryczana, jaglana czy owsiana, pełnoziarnisty makaron oraz brązowy ryż, które zawierają dużo witamin i błonnika;

mąka i cukiermąka może posłużyć nie tylko do przygotowywania ciast, ale także do wypieku domowego pieczywa. Cukier z kolei, mimo że najlepiej ograniczać jego spożywanie, przydaje się właściwie w każdym gospodarstwie domowym;

jaja i nabiał – w tego typu artykuły najlepiej zaopatrywać się z umiarem. Warto jednak wiedzieć, że jajka zachowają świeżość przez kilka tygodni, gdy będą przechowywane w lodówce, a mleko przed otwarciem można z powodzeniem trzymać poza chłodziarką. Dłuższy termin ważności mają również niektóre sery;

warzywa korzeniowe i ziemniaki – bulwy i korzenie najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, takim jak piwnica, gdzie będą w stanie przetrwać nawet kilka miesięcy;

owoce – zachowują one świeżość stosunkowo krótko, dlatego nie warto kupować ich na zapas, z wyjątkiem jabłek, twardych gruszek oraz cytrusów. Niektóre owoce można jednak zamrozić, na przykład dojrzałe banany wcześniej obrane ze skórki.

Oczywiście w domowych zapasach nie może zabraknąć też wody. Dobrym rozwiązaniem jest zakup dzbanka filtrującego, który oczyszcza wodę z kranu. Natomiast osoby preferujące wodę butelkowaną, mogą zaopatrzyć się w 5-litrowe baniaki. Należy tylko pamiętać, by wodę trzymać zawsze w chłodnym miejscu.

Co przechowywać w spiżarni?

null/

Niezwykle pomocna przy robieniu domowych zapasów żywności okazuje się spiżarnia. Nie tylko pozwala na utrzymanie w kuchni porządku, ale także pomieści wiele zgromadzonych na czas kryzysu produktów, które nie będą wykorzystywane w najbliższym czasie. Co ważne, wcale nie musi być duża – małą spiżarnię można urządzić, dysponując niewielkim kącikiem. Co jednak można przechowywać w spiżarni? Są to przede wszystkim produkty suche – makarony, mąkę, kaszę czy ryż. W spiżarni można również trzymać puszki i słoiki – dżemy, pomidory, fasolę, groszek czy konserwy. Jest to odpowiednie miejsce też na wodę, napoje w butelkach oraz mleko w kartonach.

Domowe zapasy – co kupić, ile i gdzie? Podpowiadamy!

Wiadomo już, co kupić, robiąc domowe zapasy żywności. Tylko w jakie ilości poszczególnych produktów należy się zaopatrzyć? To kwestia dość indywidualna, ponieważ zależy od liczby, płci oraz wieku osób zamieszkujących dane gospodarstwo domowe czy ich nawyków żywieniowych. Wiele osób jest w stanie oszacować ilość spożywanego w określonym czasie jedzenia, jednak dla ułatwienia przyjmuje się, że jedna osoba dorosła na 10 dni powinna mieć zapewnione:

• 20 l wody,

• 3,5 kg zbóż, produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu,

• 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach,

• 4 kg suchych roślin strączkowych oraz warzyw w puszkach lub słoikach,

• 2,6 kg mleka i innych produktów mlecznych,

• 1,5 kg mięsa, ryb i jajek,

• 0,4 kg tłuszczu i olejów.

Gdzie natomiast najlepiej robić zakupy? W tym przypadku wiele zależy od osobistych preferencji. Do wyboru jest wiele dyskontów i sklepów spożywczych, w których z łatwością można kupić produkty niezbędne do skompletowania domowych zapasów. Są to przede wszystkim Lidl, Biedronka, Auchan, Dino czy Makro. We wszystkich okresowo organizowane są także rozmaite promocje, z których warto korzystać zwłaszcza przy zakupie produktów o długim terminie przydatności.

Choć wiele osób o robieniu zapasów żywności po raz pierwszy pomyślało dopiero po wybuchu pandemii, istnieją produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w domu, niezależnie od okoliczności. Warto mieć to na uwadze podczas robienia kolejnej listy zakupów – działając bez paniki, a z głową, można przygotować się na każdą sytuację.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci