W jakich produktach występuje cukier? Ukryte źródła cukrów w diecie Polaków
Powszechnie wiadomo, że słodycze, desery i różnego rodzaju napoje zawierają cukier. Większość osób zdaje sobie też sprawę, że tego rodzaju produkty powinny być jedynie dodatkiem do diety, a nie tworzyć podstawy jadłospisu. Często pojawia się więc pytanie jak zastąpić cukier? Jakie produkty będą lepsze i zdrowsze? Na początku przygody ze zdrowym odżywianiem wiele osób wpada w pułapkę kupowania "fit" płatków, gotowych owsianek, jogurtów czy batoników. Niestety większość tych produktów jest zdrowa jedynie w swojej nazwie. Istotne jest więc czytanie etykiet. Jeżeli na jednym z pierwszych miejsc w składzie znajduje się cukier, produkt lepiej odłożyć na półkę.
Wiele osób wierzy, że dieta bez cukru nie wyklucza picia wody smakowej - w końcu wszyscy wiemy jak ważna jest odpowiednia podaż płynów każdego dnia. Dodatkowo, zarówno gazowane jak i niegazowane wody smakowe są smaczne i dostępne w praktycznie każdym większym sklepie, takim jak Aldi czy Dino. Nic bardziej mylnego. W składzie takiego napoju znajduje się nie tylko cukier - są tam też konserwanty i aromaty. Duża butelka wody smakowej może zawierać nawet tyle samo cukru co dwa pączki! Jeżeli rezygnacja ze słodzonych napojów znacząco utrudnia utrzymanie diety - zdrowy zamiennik cukru stanowią chociażby owoce. Wystarczy wlać wodę do dzbanka i dodać do niej soku z cytryny czy pomarańczy.
Jakie choroby wywołuje nadmierne spożywanie cukrów?
Stawiając sobie pytanie: "jaki cukier jest najzdrowszy?", myśli często kierują się w stronę chorób, których czynnikiem wywoławczym jest nadmierne spożycie cukrów. Na półkach sklepowych dostępnych jest wiele produktów zawierających dodany cukier. W dużej mierze są to słodycze i przekąski, a także gotowe dania, które niezwykle często lądują w koszykach Polaków. Nadmiar węglowodanów w diecie skutkuje przede wszystkim nadwagą i otyłością, a stąd już niedaleka droga do chorób serca, nowotworów, problemów ze stawami, a nawet bezdechu sennego. Nadmiarowe kilogramy wynikające ze spożycia zbyt dużych ilości cukrów zwiększają ryzyko wystąpienia zawału i udaru.
Gazetki promocyjne - aktualne oferty
Warto mieć na uwadze negatywny wpływy cukrów na organizm ludzki i wybrać dla siebie zamiennik cukru, który ograniczy ilość węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zastanawiając się czym konkretnie zastąpić cukier, warto wybrać się do najbliższego marketu, przeanalizować skład dotychczas kupowanych produktów i poszukać zdrowszych alternatyw. Wiele "fit" przekąsek bez zawartości cukru można znaleźć chociażby w sieci sklepów Carrefour.
Nadmierne spożywanie cukrów może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Poznaj 5 naszych sposobów na ograniczenie tego składnika w diecie.
Więcej o naszych sposobach na ograniczenie cukru przeczytasz poniżej.
Zdrowe zamienniki cukru: lista 8 produktów, które zastąpią cukier
Owoce, które z powodzeniem można wykorzystać do słodzenia
Jaki cukier jest najzdrowszy? Czym zastąpić tradycyjny - biały czy też brązowy - cukier podczas przygotowywania domowych posiłków? Doskonałym sposobem jest korzystanie z przepisów, które do słodzenia wykorzystują owoce - najlepiej te powszechnie dostępne w większości popularnych sklepów, które często dostępne są w promocyjnych cenach. Zdrowy cukier znajduje się chociażby w bananach. Nadają się one przede wszystkim do wypieków. Dania wytrawne można dosładzać ananasem lub samym jego sokiem. W końcu - kto z nas nie lubi sosu słodko-kwaśnego? Jabłka i gruszki wykorzystywane są m.in do przygotowania niektórych makaronów w wersji fit.
Odwyk od cukru: jak odzwyczaić organizm od cukru?
Cukier pobudza obszary mózgu, które są odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności. Mechanizm ten zachodzi na skutek uwalniania neuroprzekaźników takich jak dopamina i serotonina. Nagłe całkowite wyeliminowanie z diety cukru może doprowadzić nawet do odczuwania objawów depresyjnych. Decydując się na rzucenie cukru, warto do swojego dnia wprowadzić przemyślaną rutynę. Posiłki powinny mieć miejsce codziennie mniej więcej w tych samych godzinach. Zamiast cukru warto też wprowadzić ulubiony zamiennik cukru, który w początkowym okresie pozwoli ograniczyć występowanie ochoty na słodycze.
Wiele osób zmaga się z nieustanną ochotą na słodycze na tle stresowym. Czasem pomocne może okazać się odnalezienie innych sposobów, które będą wspomagały regulację emocji. Co zamiast cukru może wspomóc zredukowanie napięcia? Skuteczne mogą okazać się spacery na świeżym powietrzu, a nawet oglądanie ulubionego serialu.
Zdrowe słodycze bez cukru: pomysły na szybkie fit przekąski w 10 minut
W sklepach dostępnych jest wiele słodyczy określanych mianem "fit". Większość z nich nie powinna być elementem zdrowego sposobu odżywiania. Istnieją jednak produkty - takie jak przekąski Ewy Chodakowskiej - które mogą od czasu do czasu znaleźć się nawet w zbilansowanym jadłospisie. Warto jednak pamiętać o tym, że gotowe przekąski bez cukru najlepiej zastąpić domowymi smakołykami, przygotowanymi we własnej kuchni.
Domowe tiramisu można wykonać z jogurtu naturalnego, banana i płatków owsianych. Na różne sposoby możliwe jest też przygotowanie batoników - owsianych czy orkiszowych. Z dodatkiem orzechów i suszonych owoców będą doskonałą propozycją nawet na śniadanie do szkoły. Popularnością w ostatnim czasie cieszy się także szybki chlebek bananowy - wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki i wstawić blachę do piekarnika. Przygotowanie tego rodzaju posiłków jest banalnie proste i szybkie, a brak cukru w składzie sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale również zdrowe.
Gotowe przekąski bez cukru: gdzie kupić zdrowe słodycze dla dzieci?
Zdrowe słodycze dla dzieci dostępne są w większości popularnych marketów. Ważne jest tylko to, aby wybierając produkty, nie kierować się ich nazwą, a składem. Gotowe przekąski bez cukru to przede wszystkim batoniki i żelki. Coraz częściej znaleźć można też zbożowe ciasteczka słodzone słodzikami, które stanowią zdrowszy zamiennik cukru. W związku z nieustannie rozwijającą się świadomością społeczną dotyczącą zdrowego stylu życia producenci wypuszczają na rynek coraz to nowe zdrowe słodycze, które mogą stanowić element zbilansowanej diety.