Piwne marynaty - idealne do dań z mięsem w roli głównej

Piwne marynaty do mięsa są hitem szczególnie w okresie letnim, kiedy to chętnie grillujemy. Mięso z grilla jest niezwykle miękkie oraz soczyste, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Jakie piwo do marynaty sprawdza się najlepiej? Marynata z ciemnego piwa sprawdzi się w przypadku wieprzowiny. Możemy ją także dodać do mięsa drobiowego – z wyjątkiem piersi z kurczaka. Najlepsza marynata do grilla to ta, która zawiera odpowiednie składniki. Sprawdźmy, z jakimi przyprawami warto łączyć piwo!

Piwo do marynaty – których piw można użyć do przygotowania marynat do mięs?

Piwo do marynaty może wydawać się dość odważnym pomysłem. Przywykliśmy już do sosów pieczeniowych powstałych na bazie wina oraz kości np. wołowych, ale czy piwo nadaje się na marynatę do mięsa? Okazuje się, że tak. Marynata piwna do karkówki doskonale podkreśli smak wieprzowiny. To doskonały dodatek dla osób, które uwielbiają smak chmielu oraz słodu. Być może osoby, które do tej pory nie przepadały za smakiem piwa, odkryją je na nowo. Marynata piwna do kurczaka powinna być nieco delikatniejsza, niż marynata z ciemnego piwa do wieprzowiny. Mięso z kurczaka jest chude oraz nie ma tak wyrazistego smaku. Zbyt mocne piwo mogłoby zdominować delikatny smak drobiu. Sklepy spożywcze mają ogromny wybór, jeśli chodzi o piwa. Z pewnością znajdziemy wśród nich zarówno piwa o intensywnym smaku chmielu, jak i bardziej delikatne.

Których piw można użyć do przygotowania marynaty do mięsa? Marynata piwna do mięsa powinna być zrobiona z piwa, które lubimy. Jeśli mamy ulubione piwo, warto po nie sięgnąć także przygotowując schab w marynacie piwnej czy też popularne danie, jakim jest kurczak na butelce piwa. Najlepsza marynata do mięs, to ta, która jest zrobiona z piwa, które lubimy ze względu na jego smak. Jakie piwo do marynaty nie powinno być używane? Piwo smakowe stanowczo nie powinno być używane do marynowania mięsa. Jeśli marzy nam się smak limonki lub grejpfruta. owoce możemy zjeść jako dodatek do dania z mięsem.

Oczywiście ważne jest nie tylko samo piwo, ale także przyprawy, które użyjemy. W przypadku mięsa wieprzowego tj. karkówka czy żeberka najlepiej sprawdzą się zarówno ciemne, jak i jasne piwo oraz przyprawy o ostrym smaku oraz aromacie tj. czosnek, imbir, cebula, majeranek, kminek oraz chili. W przypadku schabu, który jest stosunkowo chudym mięsem, a także drobiu, sprawdzą się piwo jasne oraz delikatne przyprawy, które nie zdominują delikatnego smaku mięsa.

Marynata piwna do karkówki – przepis na marynatę, która podkreśli smak mięsa

Marynata piwna do karkówki, która podkreśli smak mięsa, to marynata sporządzona na bazie ciemnego piwa. Fani piwa mogą sięgnąć po gazetki promocyjne i sprawdzić, w którym sklepie jest aktualna promocja na piwo. Przy takiej okazji warto zrobić zapasy. Piwo można używać nie tylko do marynaty na mięso, ale także podlewać nim mięso np. na grillu lub podczas pieczenia w piekarniku. Dzięki temu będzie ono chrupiące z zewnątrz oraz cudownie miękkie i soczyste w środku. W przypadku gila przyda się do tego stalowa miseczka z pędzelkiem, którym będziemy smarować mięso. Miseczki nadające się na grilla znajdziemy m.in. w sklepie Auchan. W markecie możemy także trafić na promocję grilli, a nawet mebli ogrodowych, które są nieodłącznym elementem weekendowego wypoczynku w ogrodzie.

Z czego jeszcze składa się marynata piwna do karkówki? Przepis jest bardzo prosty. Na 2 kg mięsa potrzebujemy ogólnodostępne składniki tj.:

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

Czosnek siekamy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami. Maryna z ciemnego piwa nada mięsu intensywnego smaku, jeśli mięso zamarynujemy dzień wcześniej. Karkówkę możemy zamarynować zarówno w całości, jak i pokrojoną na grube plastry. W przypadku karkówki w całości, mięso powinno marynować się nieco dłużej, aby było soczyste oraz kruche. Możemy przechowywać je w lodówce nawet 2-3 dni. Następnie mięso smażymy na patelni, grillu lub w piekarniku. Z marynaty możemy zrobić sos piwny do mięsa. Warto wypróbować również inne przepisy na marynatę do karkówki. Jeden oryginalny składnik może sprawić, że karkówka będzie miała zupełnie inny smak.

Marynata piwna do kurczaka – przepis na marynatę idealną na grilla

Marynata piwna do kurczaka (idealna na grill) może zostać zrobiona z ciemnego piwa, jeśli będziemy grillować udka, pałki lub skrzydełka z kurczaka. Gdy smażymy pierś z kurczaka, lepiej sięgnąć po jasne piwo. W przypadku udek, pałek oraz skrzydełek możemy pójść w bardziej wyraziste smaki. Oprócz piwa sprawdzą się tutaj przyprawy tj. chili, kurkuma, miód, sól oraz pieprz. Aby skórka była chrupiąca, do marynaty koniecznie powinniśmy dodać olej.

Słodko ostry smak soczystego drobiu możemy podkręcić ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym dostępnym w sklepie spożywczym np. w Lidlu. W przypadku piersi z kurczaka z grilla powinniśmy zrezygnować z chili. Delikatny smak piersi z kurczaka możemy połączyć z grillowanymi plastrami ananasa lub gruszkami w syropie pieczonymi na grillu. Do każdego rodzaju mięsa (nie tylko drobiu) sprawdzi się także żurawina. 

Schab w marynacie piwnej – pomysł na danie, które zaskoczy gości

Jeśli chcemy zrobić wyjątkowy schab w marynacie piwnej, warto wypróbować wyśmienity przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut. Brzmi niewiarygodnie? To sprawdzony przepis używany od lat. Schab to chude mięso, które pieczone w zbyt wysokiej temperaturze robi się suche. Gotując schab w marynacie piwnej dwa razy po 5 minut będziemy mogli cieszyć się delikatną, soczystą wędliną do chleba lub mięsem do obiadu. Inne ciekawe pomysły związane z gotowaniem możemy znaleźć na blogach kulinarnych, gdzie ludzie z pasją dzielą się swoimi pomysłami oraz doświadczeniem.

Jak zrobić schab w marynacie piwnej 2 razy po 5 minut? Na kilogram mięsa potrzebujemy składniki tj.:

  • szklanka jasnego piwa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w litrze wody. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Schab zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie mięso wraz z marynatą przelewamy do naczynia z grubym dnem – jest to bardzo ważne. Mięso powinno bowiem grzać się równomiernie. Dobre garnki z grubym dnem możemy spotkać na promocji w sklepie Biedronka. Warto korzystać z takich okazji. Często to duża oszczędność. Schab w marynacie piwnej doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odstawiamy naczynie z mięsem w zalewie do przestygnięcia. Dzień później mięso ponownie gotujemy w ten sam sposób – przez 5 minut! Gdy schab w zalewie wystygnie, nadaje się do spożycia.

Marynata piwno-musztardowa – najlepsza do żeberek, steków i kurczaka

Marynata piwno-musztardowa świetnie nadaje się zarówno do żeberek, steków, jak i do kurczaka (skrzydełka oraz udka). Aczkolwiek bardziej pasuje do mięsa wieprzowego. Jakie piwo do marynaty użyć? Najlepiej sprawdzi się tu ciemne piwo oraz dodatki tj. ostra musztarda, drobno pokrojony por, sól oraz czarny pieprz. Mięso marynujmy kilka godzin przed pieczeniem lub smażeniem. Marynata piwno-musztardowo nada mięsu soczysty smak oraz doskonały piwny aromat.

Marynata piwno-miodowa – fantastyczna do szaszłyków z mięsem i warzywami

Szaszłyki z mięsem i warzywami prezentują się wyśmienicie na imprezie z grillem. Najczęściej używamy do nich drobiu. Jednak do zrobienia szaszłyków doskonale sprawdzi się także wieprzowina (karkówka lub łopatka). Jeśli chodzi o warzywa, to warto sięgnąć po cebulę, cukinii oraz paprykę. Najlepiej wybierać sezonowe warzywa dostępne w sklepach tj. Kaufland. Sprawdzą się także kalarepa, bakłażany, a nawet pomidorki koktajlowe. Marynata piwno-miodowa podkreśli delikatny smak warzyw.

Najlepsza marynata do mięs – uniwersalna marynata na bazie piwa, która pasuje do każdego rodzaju mięsa

Najlepsza marynata piwna do grilla, która sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięsa, to marynata z jasnego piwa z dodatkiem czosnku, cebuli, soli oraz pieprzu. Możemy także dodać odrobinę drobno posiekanej zielonej pietruszki. To klasyk, który sprawdza się zawsze. Mięso przechowywane w marynacie jest soczyste oraz aromatyczne. Jest to marynata piwna, która pozwoli nam cieszyć się naturalnym smakiem mięsa oraz znanych nam od lat składników tj. cebula, czosnek oraz zielona pietruszka.

Marynata z ciemnego piwa świetnie nadaje się do bardziej wyrazistych mięs. Warto o tym pamiętać. Jasne piwo możemy stosować do każdego rodzaju mięsa. Duże znaczenie mają przyprawy, które stosujemy. Podobnie, jak w przypadku piwa warto stosować się do zasady – delikatne mięso łączymy z delikatnymi przyprawami. Jeśli nie wiemy, jakie piwo wybrać, warto wypróbować kilka różnych, aż znajdziemy to jedyne, które naszym zdaniem będzie najlepsze na marynatę do mięsa. Warto wiedzieć, że piwo ma zastosowanie nie tylko w gastronomi. Możemy z niego zrobić np. płukankę na włosy.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci