Strona główna >Blog >Kuchnia >Kuchnia zero waste - jak gotować, by nie marnować żywności?

Kuchnia zero waste - jak gotować, by nie marnować żywności?

Marnowanie żywności to duży problem dzisiejszego społeczeństwa. Szacuje się, że w Polsce kilkaset kilogramów wyrzuconego jedzenia przypada na jedną osobę! Odpowiedzią na ten problem jest popularyzacja filozofii Zero Waste. Na czym polega kuchnia zero waste i jak przygotowywać smaczne dania z resztek?

Na czym polega kuchnia zero waste?

Zero waste, czyli inaczej "zero odpadów" to idea zmierzająca do podejmowania działań w sposób generujący jak najmniejszą liczbę śmieci. Kuchnia Zero Waste to filozofia polegająca na dokonywaniu przemyślanych zakupów i rozsądnym zarządzaniu zawartością lodówki, które umożliwi uniknięcie wyrzucania jedzenia. Istnieje pięć filarów, które pozwalają osiągnąć zamierzony cel. Zastanawiając się, jak nie marnować jedzenia, warto spróbować wprowadzić te strategie do swojego życia. 

Refuse - odmawiaj - wiele rzeczy reklamowanych w marketach to zbędne produkty, które po zakupie nie są wykorzystywane. Reduce - ograniczaj - mówi o konieczności wprowadzenia limitów związanych z ilością dokonywanych zakupów. Najważniejszą częścią całej filozofii Zero Waste jest postulat reuse - używaj ponownie. Wiele resztek trafiających do kosza można wykorzystać jeszcze raz, a tym samym ograniczyć ilość produkowanych śmieci. Ostatnie dwie kwestie, które składają się na przemyślane prowadzenie kuchni w duchu Zero Waste to recycle - przetwarzaj, oraz rot - kompostuj

Jak planować zakupy? Przemyślane wybory zaoszczędzą czas i pieniądze

Przemyślane zakupy to podstawa życia zgodnego z podejściem zero waste. Warto pamiętać o tym, że dodatkową korzyścią płynącą z rozważnego tworzenia list zakupów jest ograniczanie wydatków, które korzystnie wpływa na domowe finanse. Jak planować zakupy, aby uniknąć wyrzucania żywności i opakowań, a jednocześnie zaoszczędzić czas i pieniądze?

Przed wyjściem do sklepu należy zastanowić się jakie posiłki warto przyrządzić w kilku kolejnych dniach. Najskuteczniejsze będzie przygotowanie menu na cały tydzień. Dobrym pomysłem może okazać się też sprawdzenie zawartości lodówki i szafek kuchennych. Kolejnym krokiem jest stworzenie dokładnej listy. Im więcej szczegółów, tym mniejsze ryzyko kupienia zbyt dużej ilości jedzenia. Będąc już w sklepie, warto wybierać pojedyncze, wizualnie brzydkie warzywa i owoce. Z reguły nie są one wybierane przez klientów sieci takich jak BiedronkaLidl czy Auchan, a tym samym trafiają do śmieci.

Jak zaoszczędzić na jedzeniu stosując się do filozofii zero waste? Przede wszystkim, warto zastanowić się co kupować w czasie inflacji, a także w jakim markecie najbardziej opłaca się robić zakupy. Wiele osób zyskuje chociażby na kupowaniu warzyw i owoców sezonowych, które często można dostać w promocyjnych cenach. 

Jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej było świeże?

Jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej zachować jego świeżość i optymalne walory smakowe? Przede wszystkim, warto zapoznać się z instrukcją obsługi konkretnej chłodziarko-zamrażarki. Z reguły jednak wystarczy stosowanie się do kilku podstawowych zasad. Warzywa i owoce powinny być przechowywane w szufladzie przeznaczonej do tego celu. Część z nich nie lubi niskich temperatur i powinna zostać położona poza lodówką - m.in pomidory, banany czy awokado. 

Jak wydłużyć świeżość jedzenia? Odpowiedzią na to pytanie jest schemat ulokowania produktów na poszczególnych półkach chłodziarki. W drzwiach powinno znaleźć się mleko i napoje. Szuflady z reguły przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców. Na samym dole najlepiej umieścić mięso i ryby, wyżej nabiał, a na górze dżemy i inne przetwory. 

5 sposobów, aby wydłużyć świeżość jedzenia i nie marnować

 Jak wydłużyć świeżość jedzenia? Istnieje wiele sposobów na skuteczne przedłużenie przydatności do spożycia wielu produktów.

  • Zamrażarka to najlepszy przyjaciel osób funkcjonujących zgodnie z ideą zero waste. Prawie każdy produkt, który zbliża się do utraty przydatności do spożycia można po prostu zamrozić i przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
  • Nie należy wyrzucać produktów, które są już "po dacie" jeśli na opakowaniu zostało użyte sformułowanie "najlepiej spożyć przed". Oznacza to jedynie datę minimalnej trwałości, a nie bezwzględny zakaz spożycia po upłynięciu wskazanego terminu.
  • Gotowanie z resztek - wszystkie przepisy na dania jednogarnkowe to okazja do zużycia podwiędłych warzyw, resztek mrożonych produktów czy otwartych przecierów.
  • Przygotowywanie przetworów - kiszenie i pasteryzacja to procesy, które umożliwiają wykorzystanie nadmiaru warzyw. 
  • Koktajle - zbyt dojrzałe owoce w połączeniu z końcówką mleka czy maślanki z lodówki to doskonała okazja do zrobienia koktajlu.

Gotowanie bez marnowania - jak przygotować obiad z resztek z lodówki?

Obiad z resztek z lodówki to doskonały sposób na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia. Jedną z przydatnych strategii jest modyfikowanie gotowych przepisów poprzez stosowanie zamienników produktów. Warzywa wskazane oryginalnie można zastąpić produktami sezonowymi, źródła białka takie jak mięso, ryby czy sery też mogą być dla siebie doskonałą alternatywą. Najczęściej do wielu makaronowych dań nada się też ryż, a tradycyjne ziemniaki z powodzeniem zastąpią mrożone frytki czy bataty. 

Obecnie wielu dietetyków podczas przygotowywania diet, bierze pod uwagę komponowanie posiłków tak, aby wszystkie resztki były wykorzystane jednego dnia. Warto skorzystać z tego pomysłu i przenieść go do swojego jadłospisu. Jeżeli na śniadanie potrzebna jest jedna połowa banana - warto drugą część wkomponować do obiadu czy kolacji. Również w internecie można znaleźć gotowe propozycje na dania "z resztek". Warto do gotowania podchodzić z kreatywnością i nie bać się wprowadzania nowych pomysłów w życie.

Co zrobić z obierek z warzyw i owoców? 3 pomysły na wykorzystanie pozostałości

Najczęściej pojawiającym się pytaniem dotyczącym gotowania w duchu zero waste jest to, co zrobić z obierek. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że ich jedyne miejsce to kosz lub kompostownik. Nic bardziej mylnego! Niezwykle przydatnym produktem jest skórka od banana. Zawiera duże ilości minerałów, a dzięki temu doskonale sprawdza się jako nawóz pobudzający wzrost domowych roślin. 

Obierki z jabłek również mają potencjał do ponownego wykorzystania. Można zrobić z nich smaczne, cynamonowe chipsy. Wystarczy obtoczyć je w oleju i cynamonie, a następnie piec przez 15 minut. Po tym czasie - danie jest gotowe do spożycia. Istnieje też wiele sposobów na wykorzystanie skórki z cytryny. Doskonale nadaje się do stworzenia domowej mieszanki przypraw - najlepiej smakuje kompozycja cytryny, soli i pieprzu. Dodaje wyjątkowego aromatu przede wszystkim daniom rybnym. 

Pysznie i szybko - 4 genialne pomysły na dania z resztek

Domowe sposoby na tanie życie to przede wszystkim wykorzystywanie resztek do tworzenia posiłków. Sieci handlowe - takie jak Kaufland i Aldi - oferują obecnie różnorodne wege kotlety w dość wysokich cenach. Wykorzystując zawartość lodówki można przygotować je na własną rękę. Pozostałości ugotowanego kalafiora wystarczy wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą, a następnie usmażyć lub ubiec w piekarniku. Przepis ten doskonale sprawdzi się też przy wykorzystaniu brokułów, buraczków, a nawet marchewki i ziemniaków. 

Zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana to kolejne danie, które umożliwia wykorzystanie resztek. Ryby, mięso i wszelkiego rodzaju warzywa doskonale wkomponują się w ten posiłek - zarówno w towarzystwie sosu pomidorowego, jak i beszamelowego czy serowego. Niewielka ilość sera czy pieczonego kurczaka może zostać wykorzystana też do sałatki - niewielka ilość zielonych liści i warzyw dodana do źródła białka to smaczny i dobrze prezentujący się posiłek. Resztki, które często pojawiają się w każdej kuchni do niedojedzone ziemniaki. Istnieje wiele różnorodnych dań, które można z nich przyrządzić na drugi dzień. Są to przede wszystkim kopytka, gnocchi czy pyzy

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci