Dieta na jesień - co jeść aby się rozgrzać i wzmocnić odporność

Lato powoli odchodzi w zapomnienie i ustępuje miejsca jesieni. Robi się coraz chłodniej. Często dopada nas jesienna chandra. Musimy także zadbać o odporność, by nie narażać się na zachorowanie. Nikt nie chciałby spędzić jesieni z gorączką. Co więc jeść jesienią, by się rozgrzać i zadbać o odporność? Jakie posiłki poprawią nastrój?

Co jeść jesienią? Dieta i produkty na poprawę nastroju

Jesienią możemy być skłonni do jedzenia niezdrowych przekąsek. Dieta na jesień powinna być jednak zdrowsza. To właśnie dzięki niej możemy zadbać o odporność. A nastrój możemy poprawić sobie zdrowymi i zbilansowanymi posiłkami. Jesienią w sklepach pojawiają się sezonowe warzywa, inne są również dostępne. Zaczyna nam brakować słońca, dlatego powinniśmy zadbać o to, by nie narażać się na niedobór witaminy D. Warto włączyć jej suplementację oraz ryby morskie do naszej diety. Witamina D jest nazywana także witaminą szczęścia, dlatego właśnie ona pomoże nam zadbać o lepszy nastrój.

Jesienią warto jeść zdrowe i sezonowe produkty, których nie jest dużo. Warto wybrać dynię, pomidory, gruszki, jabłka, śliwki, cukinię i buraki. Są one bardzo wartościowe, a przy okazji mają działanie antynowotworowe. Można je znaleźć w każdym markecie w przystępnych cenach.

Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu – 7 produktów, które wzmacniają odporność

Dieta na jesień powinna wzmacniać naszą odporność. Zbilansowana dieta w połączeniu z odpowiednią dawką ruchu i zdrowym snem sprawi, że będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Jakie produkty należy spożywać jesienią, by wzmocnić organizm i nie dać się chorobom? Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu są najlepsze, a do nich zalicza się właśnie dieta.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce są źródłem witaminy C oraz beta-karotenu. Zawierają one także mnóstwo innych witamin i minerałów. Najwięcej witaminy C mają takie produkty jak:

  • porzeczki,
  • natka pietruszki,
  • brokuł,
  • czerwona papryka,
  • truskawki,
  • cytrusy, np. pomarańcze lub cytryny

Bogate w beta-karoten są zaś:

  • marchewka,
  • natka pietruszki,
  • zielona warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, szczaw,
  • szczypiorek,
  • czerwona papryka. 

Warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe to nie tylko cebula, ale także por, czosnek i szczypiorek. Są one bogate w związki siarkowe oraz witaminy A, E, C, B oraz wiele składników mineralnych. Mają działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. 

Witamina D

Wspominaliśmy już o obowiązkowej suplementacji witaminy D. Ta witamina ma ogromny wpływ na naszą odporność. Zapobiega ona także chorobom nowotworowym oraz autoimmunologicznym. Bogate w witaminę D są tłuste ryby morskie, np. sardynki, łosoś, śledź.

Kiszonki

Kiszonki wzmacniają odporność. Posiadają kwas mlekowy, który wpływa korzystnie na rozwój dobrych bakterii w naszych jelitach. Kiszonki zawierają mnóstwo witamy C, która jest niezbędna dla dobrej odporności. Dobrym wyborem jest kapusta kiszona, ogórki kiszone lub coraz bardziej popularne kimchi. Jeśli nie robimy przetworów samodzielnie, możemy kupić je podczas najbliższych zakupów.

Fermentowane produkty mleczne

Fermentowane produkty mleczne to m.in. kefiry, jogurty, maślanki. Są one bogate w bakterie fermentacji mlekowej. Mają one korzystny wpływ na nasze jelita. Regularnie spożywane jogurty czy kefiry sprawiają, że nasze jelita mają coraz wyższą zdolność do obrony autoimmunologicznej. 

Ryby morskie

Ryby morskie zawierają nienasycone kwasy tłuszczone omega-3. Są one bardzo ważnym elementem, który wpływa na odporność. Spożywanie odpowiedniej ilości omega-3 sprawi, że organizm będzie lepiej chroniony przed infekcjami. A to jesienią jest niezwykle ważne. Ryby, które warto jeść to tuńczyk, sardynki, makrele, łosoś. Produktami roślinnymi, które są bogate w omega-3 są olej rzepakowy i lniany.

Produkty bogate w cynk

Spożywanie produktów bogatych w cynk sprawia, że rany szybciej się goją, a organizm jest mniej podatny na infekcje. Produkty roślinne, które są bogate w cynk to m.in. orzechy, rośliny strączkowe, szpinak, produkty pełnoziarniste oraz szparagi. Warto także jeść ostrygi, czerwone mięso (głównie wołowinę).

Zacznij dzień śniadaniem – rozgrzewające śniadania dla dzieci i dorosłych

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jesienią warto wybierać rozgrzewające dania. Świetnie sprawdzą się gotowane zboża, np. płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne), ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa. Takie jesienne śniadanie da uczucie sytości na długo. Dodatkiem do nich powinny być warzywa lub owoce (również te mrożone, które są dostępne w sklepach). Owsiankę można osłodzić bananem. Warto dodać także orzechy, mielone siemię lniane (jest ono bogate w zdrowe i potrzebne tłuszcze). Te wszystkie składniki wpływają na naszą odporność.

Rozgrzewające przyprawy, które sprawdzą się jesienią to:

  • cynamon,
  • imbir,
  • kurkuma.

Mają one właściwości antywirusowe i antybakteryjne, dzięki czemu także wzmacniają odporność. To naturalne sposoby na rozgrzanie organizmu.

Rozgrzewające śniadania dla dzieci są niezwykle ważne, ponieważ wychodzą one wcześnie rano z domu. Takie ciepłe śniadanie zadba o to, by dziecko nie odczuwało zimna podczas drogi do szkoły.

Jakie ciepłe śniadanie wybrać? Może to być:

  • owsianka z bananem, orzechami, jabłkiem i cynamonem,
  • jaglanka z jabłkiem i orzechami laskowymi,
  • otrębowe placuszki z owocami i orzechami,
  • komosa ryżowa z kakao i malinami.

Obiad na zimne dni – popraw nastrój, wzmocnij odporność i rozgrzej organizm

Rozgrzewający obiad to podstawa w zimne dni. Warto, by był bogaty w składniki mineralne i witaminy. Co można zjeść na obiad jesienią?

  • kaszę z warzywami,
  • zapiekankę z cukinii w sobie pomidorowym z pulpetami,
  • leczo z cukinii, papryki i mięsa,
  • kaszę z rybą i sałatką warzywną,
  • makaron z mięsem, cukinią, papryką i pomidorami,
  • ryż z czosnkiem, cukinią i cebulą posypany natką pietruszki.

Rozgrzewające zupy krem – pożywne zupy jednogarnkowe, idealne na jesień i zimę

Zupy krem to świetny pomysł na obiad. Ich rozgrzewające właściwości warto wykorzystać jesienią. Dobrze, by ich podstawowym składnikiem były produkty, które wpływają korzystnie na odporność. Dobrym wyborem jest rozgrzewająca zupa jesienna z:

  • brokułów,
  • dyni,
  • pora,
  • cukinii,
  • pieczarek,
  • pomidorów,
  • kalafiora. 

By były to rozgrzewające zupy, warto dodać do nich odpowiednie przyprawy np. kurkumę. Pożywne zupy jednogarnkowe są świetnym pomysłem także na kolację. 

Ciepła kolacja na zimne wieczory – pomysły na szybkie, lekkie i zdrowe przekąski

Ciepła kolacja jest pysznym pomysłem. Świetnym pomysłem jest pieczona owsianka z kakao i gruszką. Dobrym wyborem są także makarony pełne warzyw. Można zrobić także sałatkę i podać ją z tłustą rybą morską. Ciekawym urozmaiceniem są także posiłki, które są zdrowszymi wersjami popularnych fast foodów. Może to być domowa pizza czy hamburgery z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw. Najważniejsze, by jesienna kolacja była ciepła i pożywna. To da organizmowi uczucie ciepła oraz wzmocni odporność.

Jesienne napary – rozgrzewające napoje z imbirem, kurkumą, cytryną czy goździkami

Rozgrzewające napoje sprawdzą się świetnie zarówno w dzień, jak i wieczorem. Herbata z imbirem rozgrzeje organizm już o poranku i sprawi, że niestraszne będą nam coraz chłodniejsze dni. Jesienne napoje to nie tylko herbaty. Można pić także kakao, gorącą czekoladę oraz rozgrzewające napary. Jaki jesienny napar wybrać?

  • herbatę z goździkami,
  • herbatę z imbirem, miodem i cytrynę,
  • napar lipowy,
  • zieloną herbatę z malinami,
  • jesienną herbatę z cynamonem i jabłkiem.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci