Gazetki promocyjne - aktualne oferty
Zobacz także nasz inny artykuł: Nowości i produkty wege warte uwagi do przygotowania pełnowartościowej diety niskowęglowej
Jaka powinna być dieta XXI wieku? Choroby cywilizacyjne i ich wpływ na zdrowie
Choroby cywilizacyjne to schorzenia, które mają ogromny wpływ na zdrowie. To cała masa chorób układu krążenia, nowotwory i cukrzyca. Związane są one z rozwojem cywilizacji. Ze względu na ogromny rozwój procesów produkcji, wytwarza się coraz więcej żywności w szybkim tempie. Niestety to wszystko odbywa się za pomocą substancji, których celem jest przyśpieszenie wzrostu i wydajności roślin czy zwierząt. W składzie produktów znajdziemy całą masę konserwantów i substancji zapachowych, które mimo iż gwarantują smak, są szkodliwe dla zdrowia. Do tego dochodzą problemy z zanieczyszczeniem środowiska, gleb, wód i powietrza. Co istotne, jemy coraz więcej cukru i tłuszczu, a przy tym ruszamy się coraz mniej, zastępując aktywności leżeniem przed telewizorem czy komputerem. To wszystko prowadzi do wielu schorzeń, które wpływają na jakość oraz długość życia. Dieta XXI wieku powinna obfitować w posiłki nieprzetworzone, złożone z surowych warzyw i zdrowych tłuszczów. Powinno się unikać smażonych potraw, a zastępować je tymi gotowanymi na parze. Koniecznie należy wykluczyć cukier i niezdrowe tłuszcze, które prowadzą do odkładania się cholesterolu, a w konsekwencji do chorób serca i nowotworów.
Masło i margaryna – kalorie i wartości odżywcze
Wiele osób zastanawia się, co ma więcej kalorii: masło czy margaryna? Masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczu (około 82%), jest zdecydowanie bardziej kaloryczne niż margaryna. W 100 gramach produktu może zawierać około 750 kalorii, natomiast margaryna w zależności od marki może mieć w 100 gramach produktu około 500 kalorii. Co istotne, w maśle znajdziemy porównywalną ilość białka i węglowodanów do margaryny. Najważniejszy w tym wszystkim jest rodzaj tłuszczów. Masło zawiera kwasy nasycone, natomiast margaryna nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego jest zdrowsza dla organizmu człowieka. Zaletą masła jest zawartość witamin A i D, dlatego ich spożycie zaleca się dzieciom i kobietom w ciąży.
Masło czy margaryna: gdzie jest mniej cholesterolu?
Masło, ze względu na swój skład, posiada duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Margaryna obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe. Można zastanawiać się co jest zdrowsze: tłuszcze nasycone czy nienasycone? Otóż, w tworzeniu złogów cholesterolu, czyli LDL udział biorą nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego to właśnie margaryna jest dużo lepszym rozwiązaniem.
Czy w nowoczesnej diecie jest jeszcze miejsce dla masła i margaryny?
Pomimo coraz większej świadomości konsumentów odnośnie produktów spożywczych, nadal wiele osób nie potrafi zrezygnować z masła i margaryny. Związane jest to w dużej mierze z ogromnym spożyciem pieczywa, które chętnie smarujemy tłuszczem ze względu na walory smakowe, które daje. Nowoczesna dieta zakłada odejście od margaryny i masła na rzecz innych zdrowych tłuszczów, które znajdziemy w popularnych sieciówkach, np. Lidlu czy Biedronce. Co zamiast masła? Warto wybrać awokado, masło orzechowe, oliwę z oliwek, czy różnorodne pasty warzywne.
Wpływ masła na zdrowie i samopoczucie – wyniki badań naukowych
Przez wiele lat, wokół masła i margaryny narosło wiele mitów. Wielokrotnie mówiło się o szkodliwości margaryny, a później szkodliwości masła. Według najnowszych badań naukowych masło, ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, wcale nie wpływa szkodliwie na zdrowie. Wielokrotnie zwracano uwagę, że wysoka zawartość tych kwasów może prowadzić do wzrostu złego cholesterolu we krwi, a w konsekwencji prowadzić do chorób serca, nadciśnienia czy zawału. Okazuje się, że masło zawiera także zdrowe kwasy Omega-3 oraz witaminy. Występowanie kwasów CLA w maśle pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej, a także wpływa na pracę serca i mózgu. Zmniejsza również stany zapalne w organizmie. Nie wiele osób wie, że masło zawiera maślan, czyli krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który zwalcza złe baterie w jelitach i wspomaga leczenie stanów zapalnych. Co istotne, kwas linolowy występujący w maśle jest niezwykle zdrowy i korzystny, a jego dostarczanie ma ogromne znaczenie, gdyż ludzki organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować. Znajdziemy go w produktach pochodzenia zwierzęcego - we wspomnianym maśle oraz w mięsie i mleku.
Kto całkowicie powinien zrezygnować z używania masła i margaryny?
Pomimo iż ostatnie badania wskazują na cenne właściwości masła, nie powinny go spożywać osoby, które cierpią bądź są w grupie ryzyka do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zjadania masła nie poleca się osobom, które cierpią na zaburzenia lipidowe. Bardzo często pojawiają się pytania co spożywać przy cukrzycy. Masło czy margaryna? Ze względu na to, że osoby cierpiące na to schorzenie są zagrożone wystąpieniem chorób układu krążenia powinny dbać o prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Powinno się stawiać na inne tłuszcze. Jaka jest najzdrowsza margaryna do smarowania dla cukrzyków? To produkty wzbogacone fitosterolami, które znajdziemy w dobrych marketach, np. w Kauflandzie.
Co zamiast masła? Jakie masła roślinne i wegańskie są najzdrowsze?
Jeśli zachodzi potrzeba zastąpienia masła, warto stawiać na tłuszcze roślinne. Jakie masło roślinne jest najzdrowsze? Najlepiej wybierać margaryny, które nie zawierają częściowo utwardzonych tłuszczów będących źródłem tłuszczu "trans". Nie zawierają cholesterolu LDL, gdyż powstają z tłuszczów roślinnych i nie mają w swoim składzie dużych ilości tłuszczów nasyconych. Dobrze jest stawiać na zdrowe margaryny z dodatkiem wspomnianych fitosteroli, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Koniecznie należy unikać margaryny, która w swoim składzie zawiera olej palmowy, gdyż wpływa niekorzystnie na zdrowie, zmieniając właściwości błon komórkowych. Wśród innych możliwych opcji dla wegan warto wskazać oliwę z oliwek, a także olej lniany. Wiele osób stawia również na pasty z awokado, a także masło orzechowe. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się również hummus. Weganie i wegetarianie na kanapki chętnie stosują również pasty warzywne. Do wypieków zamiast masła poleca się olej kokosowy.