Zakupy świąteczne: 12 potraw na Wigilię - rady i wskazówki jak bezstresowo przygotować kolację wigilijną

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z miłą, rodzinną atmosferą i domowym ciepłem. Niemniej jednak przygotowania do nich nie są już tak przyjemne, zwłaszcza jeśli zabieramy się za nie w ostatnim momencie. Okazuje się, że kolację wigilijną można przygotować bez niepotrzebnego stresu i napięcia, wystarczy tylko odpowiednio podejść do tematu. Jak przygotować Wigilię, tak czerpać radość ze świętowania?

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia – od czego zacząć i jak rozplanować obowiązki?

Przygotowania do Bożego Narodzenia zaczynamy już miesiąc przed tym wydarzeniem, a więc pod koniec listopada. Jest to najlepszy czas na to, aby zaplanować obowiązki i podzielić je między wszystkich członków rodziny. Przede wszystkim podejdźmy do sprawy realnie - nie zdążymy wszystkiego zrobić w jednym tygodniu, zwłaszcza jeśli dodatkowo pracujemy bądź mamy pod opieką małe dzieci. Warto zacząć od większych porządków i kupowania prezentów - są to idealne zadania na początek grudnia. Następnie opracowujemy koncepcję kolacji wigilijnej oraz dekoracji świątecznych. Już na dwa tygodnie przed świętami powinna być gotowa lista zakupów na Wigilię, gdyż sporą część artykułów możemy kupić znacznie wcześniej, zwłaszcza tych z długą datą przydatności do spożycia. Na ostatni tydzień zostawmy sobie przygotowywanie dań oraz bieżące porządki czy pakowanie prezentów. 

Wigilijne menu, czyli co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

Zgodnie z tradycją, na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw wigilijnych. Oczywiście, jest to liczba umowna - jeśli zabraknie nam czasu bądź nie będziemy wiedzieli, co jeszcze można przygotować, spokojnie poprzestańmy na przykład na 10 potrawach. Wśród tych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, warto wymienić:

  • ryby na Wigilię - tradycyjnie jest to karp,
  • barszcz czerwony,
  • kapusta z grzybami,
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • kluski z makiem,
  • kompot z suszu,
  • makowiec,
  • zupa grzybowa,
  • kutia,
  • piernik,
  • śledzie,
  • krokiety.

Lista dań może zmieniać się w zależności od rejonu, z którego pochodzimy. Przykładowo, na Kresach popularna jest zupa z siemienia lnianego, podczas gdy na Śląsku kutię zastępują makówki.

Jak nie dać się zwariować przed świętami? Planowanie świątecznych przygotowań krok po kroku

Świąteczna gorączka w pewnym momencie dopada niemal każdego. Jak nie zwariować przed świętami? Przede wszystkim trzeba krok po kroku wszystko zaplanować. Nie odkładajmy obowiązków na ostatni moment, zwłaszcza w kontekście świątecznych zakupów. Bezpośrednio przed Bożym Narodzeniem w sklepach są gigantyczne kolejki, a dodatkowo część artykułów jest już wyprzedana. Zakupy róbmy więc sukcesywnie. Dobrym przykładem są chociażby bakalie, które można kupić nawet na początku grudnia. Lista świątecznych zakupów powinna więc zostać podzielona na tygodnie - dzięki temu można sporo zaoszczędzić (kupując na przykład na promocjach), a także uniknąć stresu i niepotrzebnego chodzenia po sklepach w poszukiwaniu konkretnego produktu. Pamiętajmy, że niektóre potrawy można przygotować wcześniej, a więc niekoniecznie w dniu Wigilii. Należą do nich między innymi:

  • barszcz czerwony na zakwasie,
  • bigos,
  • pierogi i uszka,
  • kutia,
  • śledzie.

Zakwas na barszcz czerwony na Wigilię przygotowujemy najpóźniej na tydzień przed świętami - choć robi się go szybko, to musi leżakować, aby nabrać odpowiedniego smaku. Bigos, śledzenie czy pierogi przygotowujemy około 4 dni wcześniej. Na 2 dni przed świętami możemy też przygotować inne potrawy z menu na Wigilię, na przykład kutię czy kluski z makiem.

Ciasta i ciasteczka: wigilijne słodkości, które możesz przygotować wcześniej

Pieczenie ciast zajmuje sporo czasu, gdyż w pierwszej kolejności musimy je przygotować, następnie odczekać, aż się upieką, a ostatnim zadaniem jest ich dekorowanie. Na szczęście ciasto na Wigilię możemy przygotować wcześniej. W niektórych przypadkach jest to nawet obowiązek - mowa o pierniku, który musi sporo leżakować, aby zmięknąć. Piernik oraz pierniczki pieczemy minimum 2 tygodnie przed świętami, choć znajdziemy też przepisy, które nakazują przygotowanie słodkości nawet miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Na 3 dni przed świętami możemy natomiast upiec sernik i makowiec, jednak ciasta te należy przechowywać w lodówce. Wypieki z ciasta kruchego - zwykle są to drobne ciasteczka - możemy przygotować na tydzień przed Wigilią. W podobnym czasie pieczemy keks, jednak pamiętajmy, aby udekorować go lukrem dopiero na kilka godzin przed podaniem. Stosunkowo wiele ciast możemy przygotować nieco wcześniej, jednak powinniśmy uważać na wypieki przekładane kremem oraz ciasta z owocami. Te bowiem mogą szybko się psuć, dlatego powinny zostać upieczone i udekorowane na świeżo. Chcą nieco przyspieszyć przygotowania do świąt, możemy skorzystać z gotowych mas bądź dekoracji do ciast, co z pewnością okaże się pomocne, zwłaszcza w dniu Wigilii.

Lista świątecznych zakupów – wszystko czego potrzebujesz, aby przyrządzić wieczerzę wigilijną

Pierogi na Wigilię, ryba na Wigilię, sałatki na Wigilię… lista potraw jest naprawdę długa, dlatego zdecydowanie warto ją usystematyzować, tak aby o niczym nie zapomnieć, lecz z drugiej strony, aby nie kupować w nadmiarze. Skupmy się przede wszystkim na podstawowych produktach, które przydają się bez względu na to, jakie dania będziemy przygotowywać. Już na kilka tygodni przed świętami możemy zakupić:

  • bakalie,
  • owoce w syropie,
  • mąkę,
  • cukier do wypieków,
  • cukier puder i inne elementy do dekoracji wypieków,
  • suszone grzyby,
  • mak do mielenia,
  • warzywa konserwowe i marynowane.

Tymczasem na kilka dni przed świętami warto wybrać się do sklepu po:

  • twaróg na sernik,
  • ryby,
  • warzywa świeże,
  • świeże owoce,
  • kapustę,
  • grzyby świeże,
  • śmietanę lub jogurt naturalny do sałatek,
  • produkty potrzebne do przygotowania ciast świątecznych.

Popularne dania wigilijne przygotujemy właśnie z tego rodzaju produktów - listę można dowolnie modyfikować według własnych potrzebnych, jest ona bowiem bazowym ujęciem tego, co będzie nam potrzebne do przygotowania kolacji świątecznej.

Jak nakryć stół na Boże Narodzenie? 5 praktycznych wskazówek

Jak przygotować Wigilię? Poza potrawami musimy także zwrócić uwagę na dekorację stołu. Koncepcję warto przemyśleć wcześniej, tak aby nabyć niezbędne elementy ozdobne, w tym obrus czy serwetki. Nakrycie stołu wigilijnego wiąże się przede wszystkim z doborem odpowiedniego koloru przewodniego - zwykle jest to złoty, czerwony czy niebieski. Jak udekorować stół na Wigilię? Oto 5 praktycznych wskazówek:

  • wybór odpowiedniego obrusu świątecznego - do jasnej zastawy idealnie pasuje ciemniejszy obrus, natomiast do ciemnej - jaśniejszy. Dobrym rozwiązaniem jest obrus przedstawiający świąteczne motywy;
  • dobór sztućców - zastanówmy się, jakie dania będziemy podawać i jakimi sztućcami należy je spożywać;
  • odpowiednie ułożenie talerzy - jest to bardzo ważny aspekt zwłaszcza w przypadku, gdy przy stole siedzi dużo osób, gdyż talerze nie powinny być ułożone zbyt blisko siebie;
  • dobór właściwych dekoracji świątecznych - kule śnieżce, serwetki ze świątecznymi motywami czy mini las w słoiku z dodatkiem bombek pięknie prezentują się na wigilijnym stole;
  • wybór jednego, konkretnego stylu - zastanówmy się, czy chcemy, aby nasz stół prezentował się elegancko (wtedy nie wybieramy na przykład obrusu ze świątecznymi motywami, lecz gładki), czy może stawiamy na odrobinę luzu i dobrego humoru.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci