Najlepsza Whisky z Lidla: przegląd wyszukanych alkoholi dla smakoszy

Mogłoby się wydawać, że na polskich stołach króluje wyłącznie wódka. Niestety ten mocny trunek coraz częściej jest zastępowany alkoholami o słabszej mocy. Za przykład może tu posłużyć whisky, która na dobre zagościła w wielu polskich domach. I wbrew pozorom nie jest to trunek wyłącznie dla panów. Za trend ten odpowiedzialna jest nie tylko migracja zarobkowa Polaków zagranicę, poznawanie nowych smaków i wplatanie w polską kulturę nowych tradycji. Istotną kwestią okazuje się tu po prostu odpowiedzialne spożywanie napojów wysokoprocentowych i wybieranie produktów lepszej jakości. Nie bez powodu ten szlachetny trunek o bursztynowej barwie nazywany jest „wodą życia".

Rodzaje whisky – jak i z czego robiony jest ten szlachetny trunek?

Whisky to napój alkoholowy destylowany ze zboża i dojrzewający w drewnianych beczkach. Wyjątkowy smak whisky zawdzięcza swojej naturalności. Podczas produkcji nie dodaje się żadnych środków aromatyzujących, przypraw, cukrów. Cały smak pochodzi po prostu z beczki. Trunek ten powstaje również z ziaren kukurydzy, czy ryżu. Z kolei w Irlandii i Szkocji to jęczmień jest głównym surowcem, wykorzystywanym do produkcji. Rodzajów trunku jest wiele. Za podstawowe gatunki whisky uważa się single malt i blended.

  • Szkocka whisky to alkohol wyjątkowy i niepowtarzalny, który swój smak zawdzięcza mieszance zarówno whisky zbożowej, jak i słodowej. Trunek jest pozyskiwany z kilku różnych destylarni. Powstaje z połączenia whisky single malt i różnych rodzajów whisky zbożowych. Blended malt whisky, czyli mieszanka whisky single malt z różnych beczek, ale tej samej destylarni. Nie dodaje się do niej whisky zbożowych. 
  • Grain whisky, czyli whisky zbożowa. Ten rodzaj alkoholu używany jest głównie jako wypełniacz. Do jej produkcji wykorzystuje się ziarna niesłodowane. Jeżeli jednak składniki trunku pochodzą z jednej destylarni, wówczas określa się taki alkohol single grain whisky.
  • Bourbon to rodzaj amerykańskiej whisky, destylowanej z zacieru wykonanego głównie z kukurydzy.
  • Whisky irlandzka, która powstaje ze słodu jęczmiennego. Proces destylacji jest powtarzany aż 3 razy.
  • Whisky japońska w smaku najbardziej zbliżona do trunku ze Szkocji.

Jak i z czym pić whisky w najlepszym stylu?

Najbardziej popularne do picia trunku są krótkie szklanki z grubym dnem. Większość ludzi pije czystą whisky bez żadnych dodatków i zacierania oryginalnego smaku. Dla wydobycia smaku można dodać odrobinę wody. Kilka kostek lodu pozwala stworzyć orzeźwiający trunek, co jest szczególnie doceniane przez smakoszy. Należy jednak uważać z jego ilością, aby whisky nie uległa zbytniemu rozcieńczeniu. Najbardziej popularne jest połączenie alkoholu i coli. W rzeczywistości tak naprawdę nie ma jednego dobrego lub złego sposobu spożywania whisky. Jej smakiem trzeba się po prostu delektować i czerpać przyjemność z każdego łyku. Whisky to znakomita baza dla drinków, niezależnie od indywidualnych preferencji i upodobań gości. Z jego pomocą z łatwością można uzyskać gorzkie, słodkie, pikantne lub kwaśne koktajle alkoholowe, idealne na domowe spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Optymalny smak whisky uzyskuje się w temperaturze pokojowej, czyli między 15 a 18 ℃.

Najlepsza Whisky z Lidla: 6 trunków, które każdemu przypadną do gustu

Lidlowe półki z trunkami to miejsce, obok których nie warto przechodzić obojętnie. To właśnie w Lidlu znajdziesz tu najlepsze alkohole z wielu zakątków świata. Oferowane przez Lidl butelki wykwintnej whisky bez wątpienia trafią również w gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Na jakie produkty warto zwrócić uwagę?

Queen Margot Whisky – wyśmienita szkocka whisky w najlepszej cenie

To budżetowa, ale niezła whisky blended. Ta szkocka mieszanka z sieci supermarketów Lidl, szybko zyskała przewagę nad innymi znanymi markami. Trunek typu blended scotch whisky o mocy 40% alkoholu wyróżnia gładka i zbalansowana nuta z głębią smaku i bogatą słodyczą. Każdy łyk pozostawia długotrwały finisz. W 8-letniej wersji  Queen Margot Whisky 8YO wyczuwalny jest aromat suszonych moreli i śliwek. Queen Margot Whisky jest mieszanką najlepszych whisky zbożowych i słodowych. To szkocka whisky typu blended, co wpływa na korzystną cenę. Królowa produkowana i rozlewana jest w Wielkiej Brytanii, w szkockim mieście Glasgow przez destylarnię Clydesdale Scotch Whisky Co. i  Wallace & Young. Przekonaj się, dlaczego wygrała World Whisky Awards.

Westland American - luksusowa single malt whisky

Whisky ta produkowana jest w amerykańskim Seattle. Destylarnia jest jednym ze starszych miejsc produkcji single malt w Stanach Zjednoczonych. Uwagę przyciąga w szczególności produkcja z charakterystycznego pięciosłodowego jęczmienia. Wykorzystywany jest lokalny słód Washington Select Pale, słód Pale Chocolate, słód monachijski, słód Extra Special i słód brązowy. Whisky dojrzewa przez dwa lata w mocno zwęglonych, nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Finisz whisky Westland American jest wyjątkowy długi. Wyróżniają go nuty niesłodzonej czekolady, goździków, drobno mielonego pieprzu i odrobiny anyżu. Trunek ma moc 46%, więc kilka kropli wody pozwoli otworzyć smak. Alkohol jest dostępny na półkach polskiego Lidla, więc zdecydowanie warto skosztować tego luksusowego single malt whisky prosto z Ameryki.

Octomore 13.2 – dojrzała whisky dla prawdziwych koneserów

Jeżeli poszukujesz dobrego szkockiego alkoholu, spróbuj tej single malt scotch whisky dostępnej w Lidlu. Bruichladdich to gorzelnia znajdująca się na Hybrydach. Jej historia sięga 1881 roku. Trunek Octomore 13.2 pochodzi z Port Charlotte, gdzie dojrzewał przez 5 lat w beczkach pierwszego napełnienia po sherry Oloroso Fernando de Castilla. Aromaty soli i prażonych orzechów przeplatają się ze smakiem suszonych moreli i przypraw. Whisky wyprodukowano z jęczmienia odmiany Concerto. Whisky ma moc 58,3%. Polecany jest w szczególności koneserom. Sprawdzi się jako elegancki prezent dla mężczyzny: dla szefa, pod choinkę, Dzień Ojca. To zdecydowanie najlepsza whisky z Lidla.

Michter’s American Whiskey – wyjątkowy burbon prosto z Ameryki

Technicznie nie jest to typowy burbon, a raczej bourbon whiskey. Whisky ta po prostu dojrzewa w beczkach po burbonie, co czyni jej smak wyjątkowym i niepowtarzalnym. Pochodzi z destylarni Michter's Distiller w Louisville w stanie Kentucky. To trunek na każdą okazję od ręki dostępny na półkach Lidla.

Matsui Sakura Japanese – wyjątkowa whisky z kraju kwitnącej wiśni

Kraj kwitnącej wiśni raczej nikomu nie kojarzy się z whisky. Chociażby z tego warto powodu sięgnąć w Lidlu po ten wyjątkowy alkohol. Ta whisky typu single malt dojrzewała w beczkach z drewna wiśniowego. Smak trunku nikogo nie zawiedzie. Z łatwością można wyczuć aromat migdałów, delikatne nuty świeżej pomarańczy i melona. Trunek ma smak wiosennych kwiatów, przypraw i cytrusów. Przekonaj się, jak smakuje prawdziwa japońska whisky! Alkohol ten można pić bezpośrednio lub z kostkami lodu. Najpopularniejszym jednak sposobem na delektowanie się nim w Japonii jest tzw. whisky highball (trzy części wody gazowanej i jedna część whisky). Do napoju można dodać skórkę z cytryny do dekoracji i listki mięty, według własnych upodobań.

Aber Fall Single Malt – dojrzały smak zamknięty w ozdobnej butelce

Whisky ta pochodzi z destylarni Aber Falls w Północnej Walii (Wielka Brytania). To znakomity stosunek jakości do ceny. Ta dobra whisky z Lidla to trunek, którego warto spróbować. Zanurz się w pełnym, przyjemnym i gładkim smaku. Powstaje we współpracy z lokalnymi rolnikami. Wykorzystywany jest wyłącznie walijski słód jęczmienny i świeża walijska woda, co czyni trunek wyjątkowym. Moc Aber Fall Single Malt to 40%. Wyróżnia ją aromat wanilii, kandyzowanych owoców cytrusowych i toffi,  oraz fig i rodzynek. Całość równoważy delikatna nuta goździków. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty sherry, suszonych owoców i przypraw, uzupełnionych aromatami kremowego słodu, ciemnej czekolady, owoców leśnych, orzechów i espresso. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci