Ukochana kuchnia włoska i śródziemnomorskie smaki – gdzie kupić najlepsze składniki na najlepsze potrawy włoskie?

Kuchnia włoska to chyba najpopularniejsza w Polsce tradycja kulinarna Europy Zachodniej. Uwielbiamy jej smaki, kolory i aromaty. Świeże produkty i mączna podstawa wielu potraw sprawiają, że makarony, risotto i pizze pojawiają się często na talerzach Polaków. W czym tkwi magia kuchni włoskiej i jak przygotować jej flagowe dania?

Jak wygląda kuchnia włoska i co warto z niej przyrządzić samemu?

Włoskie kuchnie, a właściwie spiżarnie w domach w słonecznej Italii, przepełnione są sezonowymi produktami. Świeże składniki pochodzące z najbliższej okolicy to podstawa wszystkich dań typowych dla Półwyspu Apenińskiego. Jeżeli chcesz przygotować w domu potrawy gotowane często przez gospodynie we włoskich kuchniach, musisz uzupełnić swoją spiżarnię o najważniejsze składniki. Przydadzą się produkty z dłuższym terminem ważności, takie jak: mąka na pizzę i makaron, ryż do risotto, gotowy makaron oraz wysokiej jakości oliwa z oliwek. Wybierz też świeże produkty, takie jak włoski ser (np. mozzarella, parmezan), oliwki w różnych kolorach, czosnek, pomidory i zioła w doniczce (m.in. oregano, bazylia, rozmaryn). Pomidory i świeże zioła możesz zastąpić trwalszymi passatą pomidorową, pomidorami krojonymi w puszce i suszonymi ziołami. Pamiętaj, że suszone zioła dodaje się na początku gotowania, aby zdążyły uwolnić smak i aromat. Świeżo zerwaną bazylię czy oregano wrzucaj do garnka na chwilę przed podaniem ukochanego dania kuchni włoskiej.

Jeżeli wybierzesz się w kulinarną podróż do Italii, nie zdziw się, jeżeli w każdym z regionów na stole pojawi się zupełnie inna tradycyjna potrawa. W okolicach nadmorskich ważnym składnikiem są ryby i owoce morza. Florencja położona w centrum kraju słynie z potraw mięsnych, a Bolonia – z mięsnego sosu bolońskiego, który w Polsce można spotkać także jako składnik pizzy. Wyspa Sycylia jest rajem dla każdego miłośnika deserów i arancini (smażonych w panierce ryżowych kulek z farszem mięsnym lub jarskim). Z kolei Neapol to wymarzony cel wycieczki dla każdego fana pizzy Margherity. Nie brakuje również zakątków położonych blisko granicy z innych krajami, w których tradycji kulinarnej widać wpływ sąsiadów. Tak jest np. w górzystej Dolinie Aosty, która graniczy ze Szwajcarią i Francją, a jedną z najpopularniejszych potraw regionu jest tradycyjnie szwajcarskie fondue na bazie sera.

Najpopularniejsze dania włoskie, które z powodzeniem przygotujesz w domu

Przyrządzenie najpopularniejszych dań kuchni włoskiej trwa od pół godziny do godziny. Warto poświęcić czas na samodzielne przygotowanie dania, które przywoła wspomnienia z wakacji w słonecznej Toskanii albo romantycznej Wenecji. Do najpopularniejszych potraw, które łatwo przygotować w domu, należą:

  1. Pizza w wersji z bazylią i sosem pomidorowym (Marinara) i Margherita dodatkowo z serem mozzarella to najprostsze odmiany tej popularnej potrawy. Na swojej pizzy możesz położyć dowolne składniki, które uwielbiasz – warzywa, mięso, ryby, owoce morza, sery, owoce i zioła.
  2. Focaccia, czyli placek z ciasta drożdżowego, do którego można dodać zioła, oliwki lub pomidory. Warto obsadzić ją w roli dania obiadowego albo jeść zamiast pieczywa.
  3. Spaghetti z sosem, najczęściej na bazie pomidorów. Choć spaghetti to we Włoszech nazwa zarezerwowana dla makaronu w formie długich nitek, to w naszym kraju mianem spaghetti określa się po prostu potrawę z makaronem w roli głównej.
  4. Makaron penne z pesto, np. czerwonym na bazie suszonych pomidorów albo zielonym z bazylii, orzeszków piniowych i twardego sera.
  5. Risotto, czyli odmiana ryżu z wysoką zawartością skrobi, najpierw podsmażana, a potem podlewana bulionem i winem, serwowana z różnymi dodatkami, np. cebulą, grzybami i serem. Dodanie odrobiny masła pod koniec gotowania nadaje potrawie aksamitnej konsystencji.
  6. Lasagne, czyli przekładane płaty makaronu zapiekane serem i sosem beszamelowym. Poszczególne warstwy może tworzyć np. mięso mielone z sosem albo duszone warzywa.
  7. Gnocchi to kluski z ziemniaków, jajek i mąki, które przypominają nieco polskie kopytka. We Włoszech jada się także kolorowe gnocchi. Aby uzyskać nietypowy kolor, np. zielony, do ciasta można dodać odrobinę szpinaku. We Włoszech kluski podaje się m.in. z pesto.

Jaką mąkę wybrać na przygotowanie idealnej włoskiej pizzy?

Jeżeli chcesz przygotować pizzę zgodną z tradycją kuchni włoskiej, poznaj przepis na kultowe danie, w którym najważniejszym składnikiem jest mąka (wł. farina) tipo 00. Taki rodzaj mąki jest lekki, śnieżnobiały, sypki i bogaty w gluten. Używając oryginalnej włoskiej mąki, masz pewność, że pizza będzie miała chrupiące brzegi, a w środku – odpowiednio cienka i krucha. Z tej samej mąki możesz upiec focaccię, włoskie bułki ciabatta albo przygotować ciasto na pierożki ravioli.

Farina tipo 00 ma też swoją polską alternatywę. Jeżeli nie chcesz szukać albo w żadnym sklepie nie możesz znaleźć oryginalnej włoskiej mąki, postaw na mąkę pszenną typ 450 lub 550. To najpopularniejsze rodzaje mąki w Polsce, które kupisz w każdym sklepie spożywczym. Oryginalną włoską mąkę, a także mąkę pszenną typ 450 lub 550 znajdziesz m.in. w sklepach Carrefour.

Przepis na prostą i smaczną włoską kolację dla dwojga

Tradycyjna włoska uczta składa się z czterech potraw: przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru. Kolację dla dwojga warto zacząć od przekąski w kolorze włoskiej flagi. Użyj świeżych listków bazylii, mini mozzarelli i pomidorków koktajlowych, które kupisz w promocji w sieci sklepów Fresh Market. Pierwsze danie to często zupa, np. tradycyjna włoska minestrone z takich warzyw jak cukinia, pomidory, papryka, kapusta, fasolka szparagowa i cebula. Zupę możesz podać np. z drobnym makaronem, chrupiącymi grzankami lub focaccią. Drugim daniem w sam na romantyczny wieczór może być makaron spaghetti lub penne. Makaronowe nitki serwuj z tradycyjnym sosem bolońskim bądź wersją z niewielkimi klopsikami. Penne, popularnie nazywane rurkami, podaj z zielonym pesto. Ugotuj makaron, a pesto przygotuj szybko w blenderze. Zblenduj świeże liście bazylii, twardy włoski ser (np. parmezan), orzeszki pinii, ząbek czosnku i oliwę z oliwek, całość dopraw solą i pieprzem. Na koniec zaproponuj deser. Świetnie sprawdzą się włoskie lody gellato, kawowe tiramisu lub delikatna panna cotta. Gotowe desery smakujące jak w słonecznej Italii znajdziesz m.in. w ofercie sklepów Biedronka.

Gdzie kupić gotowe włoskie dania i półprodukty?

Jeżeli uwielbiasz kuchnią włoską, ale nie masz ochoty albo czasu na gotowanie, możesz poszukać gotowych dań albo półproduktów. Z czego warto skorzystać? Mrożone pizze, włoskie pierożki albo potrawy z makaronem to popularny stały asortyment sieci sklepów Lidl. Włoskie dania z mięsem albo w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej znajdziesz także m.in. we wspomnianych sklepach Fresh Market. Równie łatwo dostępne są półprodukty. Świeżych makaronów szukaj w lodówkach w sklepach Lidl, a ciasta na pizzę chociażby w sklepach Aldi. Na półkach większości sklepów spożywczych dostrzeżesz sosy instant i w słoikach inspirowane kuchnią włoską. Czasochłonny przepis na sos z pomidorami łatwo uprościć, używając passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych w puszcze zamiast świeżych warzyw. Sosy, passaty i pomidory w puszcze znajdziesz np. w sklepach Kaufland.

Najlepsze włoskie makarony – jaki rodzaj wybrać i gdzie kupić?

Szacuje się, że włoska kuchnia bazuje nawet na 100 rodzajach makaronów. W Polsce najpopularniejsze są długie nitki (spaghetti), kokardki (farfalle), rurki (penne) i świderki (fusilli). Do nadziewania najlepsze są większe makarony, np. cannelloni w formie rurek albo duże muszle conchiglioni. Jeżeli chcesz przygotować słynną włoską zapiekankę, sięgnij po makaronowe płaty lasagne. Wybierając makaron, miej na uwadze potrawę, której stanie się częścią. Jeżeli chcesz uzupełnić nim zupę minestrone, wybierz drobny makaron, taki jak niewielkie kółeczka anelli. Makaron w typie nitek doskonale pasuje do lekkich sosów pomidorowych, z kolei cięższe sosy (np. carbonara z boczkiem i serem) są świetnym uzupełnieniem makaronów penne, farfalle czy fusilli. Makarony w różnych kształtach znajdziesz w stałej ofercie takich sklepów, jak Biedronki, Lidl czy Aldi.

Smaki Italii są bardzo zróżnicowane. Warto spróbować dań kuchni włoskiej z różnych zakątków kraju. Co ciekawe, uwielbiane dzisiaj potrawy tworzono we Włoszech z tanich i łatwo dostępnych produktów, z założenia były to dania dostępne dla każdego. Dzięki prostocie używanych składników i ich świeżości kuchnia włoska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, a zarazem bardziej sycących.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci