Jak szybko przygotować ciasto na puszyste naleśniki? Jakiej mąki użyć? 10 pomysłów na farsz i najlepsze dodatki do naleśników

Naleśniki powstały wieki temu. W dzisiejszych czasach jest to bardzo popularna potrawa, często przyrządzana w polskich domach. Mogą być one podawane zarówno na słodko, jak i na słono, z różnymi dodatkami. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Każdy może znaleźć swoje ulubione naleśniki.

Prosty przepis na naleśniki

Naleśniki przepis na nie jest bardzo prosty. Jest ich wiele, jednakże warto znać ten najprostszy. Aby zrobić pyszne, elastyczne i cienkie naleśniki, wsyp do miski około 250 gramów mąki. Następnie wbij trzy jaja, wlej szklankę mleka oraz szklankę wody, najlepiej gazowanej. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste.

Oprócz tego, dodaj szczyptę soli i cukru oraz wlej 3-4 łyżki oleju. Następnie mieszaj ciasto rózgą bądź zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Warto odstawić ciasto na pół godziny - wtedy jego konsystencja będzie znacznie lepsza.

Aby usmażyć naleśniki najlepiej skorzystać ze specjalnej patelni do naleśników bądź teflonowej. Pędzelkiem silikonowym można rozsmarować niewielką ilość oleju, a następnie za pomocą chochli równomiernie rozlać ciasto, tak aby rozlało się równomiernie po całej patelni. Po około minucie można obrócić naleśnik na drugą stronę za pomocą płaskiej łopatki.

Historia naleśników i ich rodzaje

Historia naleśników nie jest do końca znana, jednakże już w starożytności były przygotowywane potrawy przypominające naleśniki. Pierwsza jednak potrawa bezpośrednio spokrewniona z naleśnikami pochodzi z średniowiecza.

Przepis na naleśniki, bardziej przypominające jednak racuchy, pojawił się w 1393 roku w poradniku Le Menagier de Paris. Bardziej współczesny przepis pochodzi natomiast z książki kucharskiej Livre fort exellent de cuisine très utile et profitable. Ciasto na wspomniane tam naleśniki było jednak robione z mąki, białego wina i białek. W nowożytności przepisy na naleśniki stawały się coraz bardziej powszechne. Można jednak przyjąć, że to w XVII-wiecznej Holandii powstał prawdziwy przepis na naleśniki - funt mąki pszennej, jajka, cukier i pół litra słodkiego mleka.

Wyróżniamy kilka rodzajów naleśników - indyjskie, etiopskie, wietnamskie, amerykańskie czy francuskie. Zdecydowanie najpopularniejsze są jednak amerykańskie i francuskie. Te pierwsze różnią się od "europejskich" dodaniem proszku do pieczenia do ciastka i mniejszą średnicą oraz większą grubością. Są one najczęściej podawane na słodko. Naleśniki francuskie są natomiast często zarówno wytrawne, jak i słodkie.

Naleśniki szybkie i dobre na każdą okazję

Naleśniki są potrawą lubioną przez większość osób. Jeżeli wiemy, że czeka nas kilka zabieganych dni, warto przygotować więcej naleśników i wstawić do lodówki. Mogą być one przechowywane w warunkach chłodniczych do 3 dni.

Można je również zamrozić, co naprawdę może być zbawieniem, kiedy nagle pojawi się brak czasu na przygotowanie obiadu. Mrożąc naleśniki, należy je owinąć w folię spożywczą. Warto wspomnieć również o tym, że naleśniki to nie tylko szybkie i dobre danie na każdą okazję. Ponadto, na naleśnik przepis jest dziecinnie prosty. Jest to również tanie rozwiązanie. Randka? Obiad z rodziną? Spotkanie z przyjaciółmi? Każda okazja jest dobra na przygotowanie naleśników.

** 

Czy rodzaj mąki jest ważny – jaką mąkę wybrać?

Ciasto na naleśniki można zrobić z wielu rodzajów mąk. Każda z mąk zmienia jednak nie tylko smak, ale i konsystencję gotowych naleśników. Rodzaj mąki może być ważny, jeżeli cenimy sobie konkretny rodzaj naleśników.

Najczęściej stosowana do robienia naleśników jest mąka pszenna. Naleśniki z tej mąki są elastyczne, mają jasny kolor i neutralny smak. Inna mąka, gryczana, nadaje naleśnikom szarobrązową barwę oraz posmak gryki. Jest polecana do wytrawnych naleśnikom.

Często stosowana jest również kukurydziana mąka, która nadaje naleśnikom żółty kolor i jest nieco słodkawa, ale idealnie sprawdza się do naleśników wytrawnych. Stosuje się również mieszankę mąki żytniej z pszenną - to idealny pomysł dla osób dbających o linię. 

Naleśniki na słodko czy wytrawnie?

Naleśniki świetnie pasują do różnych farszów - zarówno słonych, jak i słodkich. W zależności od swoje. Dla osób kochających obiady na słodko, najlepsze będą naleśniki z dodatkami takimi jak owoce czy krem czekoladowy. Miłośnicy wytrawnych potraw zadowoleni natomiast będą z naleśników z różnymi dodatkami mięsnymi czy warzywnymi.** 

Sposób zaserwowania na słodko, jakie dodatki wybrać

Naleśnik na słodko jest często podawany na stole. Najczęściej z tradycyjnymi dodatkami takimi jak dżem czy nutella. Warto jednak znać inne dodatki na słodko, takie jak:

  • borówki i jagody,
  • pieczone jabłko z cynamonem i miodem,
  • lody,
  • syrop klonowy,
  • masło orzechowe,
  • bita śmietana,
  • rozpuszczona czekolada z orzechami.

Sposób zaserwowania na wytrawne, jakie dodatki wybrać

Naleśniki wytrawne kojarzą się z serem oraz szynką i sprawdzają się idealnie na każdą porę dnia. Warto wiedzieć jednak, że dobre są również połączenia ciasta na słono z dodatkami takimi jak:

  • szpinak i ser feta,
  • sos boloński,
  • bekon i jajko,
  • salsa meksykańska,
  • pieczarki z serem,
  • kurczak w marynacie,
  • łosoś i camembert.

Gotowe naleśniki w sieciówkach - pakowane naleśniki gdzie szukać?

Wiele osób żyje w pośpiechu, a czasu na zrobienie obiadu w tygodniu często brakuje. Wtedy rozwiązaniem jest zakup gotowych posiłków, które tylko należy podgrzać. Naleśniki są spożywane przez wiele osób co najmniej raz w tygodniu, ale bywa, że i więcej. Dlaczego? Ponieważ naleśniki mogą być nie tylko na słodko, ale i na słono.

Tak naprawdę z naleśników można stworzyć wiele różnych obiadów i pasuje do nich wiele dodatków. Sondaże mówią, iż 65% Polaków decyduje się na wybór gotowego jedzenia z wygody. Ponieważ mają sporo na głowie, a czas wolny wolą przeznaczać np. na wieczorne wyjście do kina. Gotowe, pakowane naleśniki w różnych wariantach, zarówno na słodko i na wytrawne, można kupić w sieciówkach takich jak Biedronka, Kaufland, Lidl, Aldi, Carrefour czy Żabka.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci