Światowy Dzień Żywności - co zrobić, by marnować mniej jedzenia?

Marnowanie jedzenia to obecnie bardzo duży problem. Okazją do zwrócenia uwagi na tę kwestię jest Światowy Dzień Żywności, który w kalendarzu przypada na dzień 16 października. Co więcej, warto wówczas szczególnie przeanalizować kwestię głodu na świecie. Przeprowadzone statystyki pokazują, że już co ósmy mieszkaniec naszej ukochanej planety zmaga się z głodem. Nie jest to na pewno powód do dumy. W jednej części kuli ziemskiej ludzie wyrzucają jedzenie, a w innej głodują. Powinniśmy wspólnie coś z tym zrobić. Dlatego przygotowaliśmy artykuł, który pomoże znaleźć sposoby ograniczania wyrzucania jedzenia, a tym samym jego bezsensowne marnowanie. Serdecznie zapraszamy!

Światowy Dzień Żywności – jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Światowy Dzień Żywności to bez wątpienia doskonała okazja do zastanowienia się nad tym, jak w Twoim gospodarstwie domowym wygląda kwestia związana z zarządzaniem artykułami żywnościowymi. Rozsądna ekonomia tymi zasobami wcale nie jest trudna. Trzeba tylko wdrożyć do codzienności kilka ważnych zasad. Bardzo ważną rzeczą w tym względzie jest planowanie. Zrób dokładny harmonogram tego co będziesz gotować w najbliższych dniach, zredaguj odpowiednią listę zakupów i kup produkty zgodnie z przygotowanymi wytycznymi. Rozważ też potrzeby Twoje i Twojej rodziny. Doskonale przecież wiecie, jakie macie upodobania i możliwości, jeśli chodzi o spożywanie posiłków. Dostosuj też sposób przechowywania do wymogów konkretnych produktów. Dzięki temu artykuły o dłuższym okresie przydatności do użycia nie zepsują się i tym samym nie trzeba będzie ich wyrzucać. Segreguj też jedzenie według terminu przydatności i według preferowanego przez Ciebie schematu. Dzięki temu o niczym nie zapomnisz i nic nie umknie Twojej uwadze. Pamiętaj też o tym, że z resztek także można przyrządzić świetny posiłek. Z czerstwego pieczywa zrobisz pyszne grzanki, a z naci marchewki czy rzodkiewki najlepsze w świecie pesto do kanapek lub makaronu.

Sprawozdanie o marnowanej żywności – zapobieganie marnowaniu jedzenia

W celu zapobiegania marnowaniu jedzenia przez sprzedawców żywności zgodnie z ustawą z dnia 19 lipca 2019 roku istnieje coroczna konieczność składania sprawozdań o marnowanej żywności. Sklepy, restauracje i inne tego typu miejsca muszą składać taką deklarację do 31 marca roku kalendarzowego następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie. Dokumenty wysyła się do Wojewódzkich Funduszy Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Sieci sklepowe podsumowują też swoje działania w tym zakresie.

Optymalne zakupy z ograniczeniem wyrzucania żywności

Jak nie marnować jedzenia? Najlepiej robić optymalne zakupy z ograniczeniem wyrzucania żywności. Kupuj tylko to, co potrzebujesz, a także planuj swoje zakupy. Przechowuj też produkty zgodnie z terminem przydatności. Artykuły, z krótszą datą stawiaj na widoku, natomiast z dłuższym terminem przydatności mogą stać głębiej w lodówce lub szafce. Przygotowuj z resztek dania lub oddawaj potrzebującym instytucjom. Wiele informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Potrzebne resztki – nie marnuj jedzenia.

Światowy Dzień Żywności – co zrobić, aby marnować mniej jedzenia?

Warto poznać trzy fundamentalne zasady, które ograniczą marnowanie żywności w domu. Przede wszystkim zawsze staraj się utrzymywać porządek w lodówce oraz w szafkach. Co więcej, na zakupy chodź zawsze z listą zakupów. Jednakże pamiętaj o tym, że nie zabierasz jej dla towarzystwa i tak po prostu. Podczas wizyt w sklepach trzymaj się sporządzonego przez Ciebie harmonogramu i staraj się nie ulegać reklamom lub chwilowym zachciankom. Sprawdzaj też terminy ważności zgodnie z zasadą FIFO, czyli pierwsze wchodzi i pierwsze wychodzi. Technika ta bazuje na założeniu, że produkty, które pojawiły się w Twoim domu jako pierwsze, zostają spożywane w pierwszej kolejności, chyba że mają długi okres przydatności do spożycia. Taka zasada powinna także obowiązywać w sklepach, restauracjach i innych miejscach, które świadczą usługi sprzedaży jedzenia.

Jak nie marnować żywności, czyli aplikacja too-good-to-go?

Doskonałym pomysłem, jeśli chodzi o kwestię związaną z ograniczeniem marnowania jedzenia, jest aplikacja too-good-to-go. Jest przeznaczona zarówno dla sprzedawców żywności, czyli sklepów, restauracji, jak i prywatnych konsumentów. To wywodząca się z Danii aplikacja, dzięki której niesprzedana konkretnego dnia żywność, zamiast wylądować w koszu, staje się wspaniałym posiłkiem niespodzianką. Wiele sieci sklepów, restauratorów i innych podmiotów już dołączyło do tej akcji. Przykładem jest Auchan. Jak to dokładnie działa? Przede wszystkim w pierwszej kolejności musisz zainstalować aplikację, a następnie sprawdzić, co danego dnia oferują sklepy, piekarnie czy restauracje. Oczywiście muszą Ci też pasować godziny odbioru. Wybierasz paczkę-niespodziankę i rezerwujesz. Następnie o odpowiedniej porze idziesz do punktu, witasz się i odbierasz prezent. Płatności dokonujesz przez podanie numeru karty kredytowej lub debetowej. W takich paczkach mogą znajdować się różne produkty. W marketach możesz spodziewać się artykułów o krótkiej dacie ważności i może to być mięso, nabiał, owoce, warzywa i inne produkty żywnościowe znajdujące się w asortymencie. Natomiast piekarnie i cukiernie serwują to, czego nie udało się sprzedać danego dnia.

Inne praktyczne wskazówki pozwalające ograniczyć marnowanie żywności

Inne działania, które z pewnością ograniczą wyrzucanie jedzenia to nieprzychodzenie na zakupy z pustym żołądkiem. W takich okolicznościach z pewnością kupisz wiele niepotrzebnych rzeczy. Co więcej, specjaliści podkreślają, że taka nadprogramowa żywność prawie zawsze ląduje w koszu. Do przechowywania artykułów żywnościowych stosuj też opakowania próżniowe, które przedłużą trwałość artykułów. Pamiętaj też o tym, aby warzywa i owoce kupować na wagę. Przez kupowanie pojedynczych sztuk z pewnością ograniczysz ilość marnowanego jedzenia. Jest tutaj jeszcze jedna zaleta! Stosowanie takiego rozwiązania sprawi, że w Twoje gospodarstwo domowe będzie też generować znacznie mniej plastikowych opakowań, w które niestety pakowane są pomidory, ogórki, brzoskwinie i inne tego typu produkty.

Wiele sklepów mocno angażuje się w akcję związaną z przeciwdziałaniem marnowaniu jedzenia. Warto włączyć się w inicjatywy promowane przez sprzedawców. Doskonałym przykładem jest sieć Lidl. Wiele informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Kupuje nie marnuje – to nowe hasło Lidla. Pomysł sieci polega przede wszystkim na przecenieniu produktów z krótką datą ważności. W ten sposób nie tylko można zrobić coś dobrego, ale także kupić pełnowartościowe artykuły nawet o pięćdziesiąt procent taniej. Ciekawe propozycje ma też sieć Tesco. Oferuje nie tylko świetny sposób chroniący przed marnowaniem jedzenia, ale także cenne nagrody za udział w programie. Warto wspierać takie akcje. Będziesz z nimi na bieżąco za pośrednictwem serwisu gazetkowo.pl. Dlatego zacznij działać i nie marnuj jedzenia. Opowiadaj o tym także znajomym i przyjaciołom. Razem możemy więcej!

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci