Wejdź do świata kuchni włoskiej razem z Lidlem
Tydzień włoski to czas, który warto wykorzystać, aby lepiej poznać kuchnię włoską. Jest ona smaczna oraz prosta w wykonaniu. Opiera się ona na zdrowych składnikach, które są znane na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługują produkty tj. oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, suszone pomidory, oliwki, włoska szynka parmeńska, salami oraz oczywiście włoskie sery.
Jeśli chcemy wiedzieć, kiedy włoski tydzień w Lidlu będzie miał ponownie miejsce, warto śledzić aktualne gazetki promocyjne Lidla. Znajdziemy w nich m.in.:
Gazetki promocyjne - aktualne oferty
Jeśli chcemy poznać włoskie produkty, Lidl stwarza doskonałą ku temu okazję. Jedząc na śniadanie na tarasie bruschettę z najlepszą oliwą prosto z Włoch, smagani delikatnym wiaterkiem oraz oblani promieniami wschodzącego słońca, poczujemy się, jak w tym pięknym, pełnym radości, nadmorskim kraju.
Najlepsze włoskie specjały w Lidlu: tradycyjne makarony i tortellini
Włoski tydzień w Lidlu to świetna okazja, aby poznać bliżej włoskie makarony oraz tortellini, z których słyną Włochy. Niektórzy mogą się zastanawiać, jak to się dzieje, że Włosi jedząc taką ilość makaronów i białego pieczywa nie są dotknięci otyłością i tryskają energią. Otóż ich sekretem są makarony gotowane al dente. Co to oznacza makaron al dente? Jest to makaron „na ząb”, czyli taki, który możemy i musimy pogryźć. Wielu Polaków mogłoby uznać taki makaron za niedogotowany. Dla Włochów makaron nigdy nie jest za twardy. Makaron al dente ma nie tylko szczególne walory smakowe, ale i niski indeks glikemiczny – w porównaniu do zbyt miękkiego makaronu. Wysoki indeks glikemiczny rozgotowanego makaronu sprawia, że zaraz po jego zjedzeniu chce nam się spać.
Makarony włoskie – Lidl niektóre włoskie produkty ma w swoim asortymencie na co dzień. Tydzień włoski to doskonała okazja, by poznać więcej rodzajów makaronów. Jakie są najpopularniejsze włoskie makarony? Najczęściej używane to m.in.:
To jedynie niektóre z makaronów popularnych we Włoszech, które z nich słyną. Jakie jeszcze mączne produkty oferuje Lidl? Włoskie produkty powstałe z ciasta, jak na makaron, to tortellini. Możemy je porównać do polskich uszek. Różnią się one jednak nadzieniem. Włosi nadziewają je dodatkami tj. szpinak, sery, pomidory czy grzyby. Ponadto najczęściej podają je z gęstymi sosami.
Ser typu włoskiego w stałej ofercie Lidla – pyszne sery jako obowiązkowy składnik włoskiej kuchni
Tydzień Włoski to także wspaniała okazja, aby poznać sery włoskie – Lidl niektóre z nich tj. parmezan, mozzarella czy mascarpone, posiada w swojej ofercie na co dzień. Jednak włoski tydzień w Lidlu to znacznie bogatsza oferta pod kątem produktów pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju. Możemy wówczas poznać smak serów tj.:
Co ciekawe Włosi bardzo chętnie sięgają po ser w formie przystawki z dodatkami tj. pomidory, oliwki, winogrona, melon czy arbuz. Oczywiście koniecznie musi być do tego podany chleb włoski – Lidl stwarza dla nas okazję, aby poznać także typowo włoskie pieczywo. Najczęściej jest to pieczywo białe tj. bagietki lub focaccia. Bagietki często wykorzystywane są do zrobienia przysmaku tj. bruschetta. Są to grzanki z pomidorami, czosnkiem, oliwą oraz bazylią. Z kolei foccacia to cienkie drożdżowe ciasto posypane oliwkami, pomidorami lub rozmarynem. Na samą myśl o tych przysmakach nasuwa się pytanie, kiedy Tydzień Włoski w Lidlu będzie miał ponownie miejsce oraz jakie produkty wybrać.
Oryginalne szynki i salami we włoskim stylu
Oryginalne produkty z Włoch to także włoskie szynki – Lidl sprowadza produkty najlepszej jakości, które pozwolą nam poznać oryginalne, włoskie smaki. Szynka parmeńska jest niezwykle delikatna. Doskonale będzie smakowała ona z włoskim pieczywem oraz pomidorkami. Możemy ją użyć jako dodatek do pizzy, makaronów czy jako przystawkę z melonem lub arbuzem. Włoskie wędliny to nie tylko włoska szynka gotowana oraz parmeńska. To także pikantne salami oraz smaczna mortadela. Na szczególna uwagę zasługują włoskie wędliny tj. bresaola. Jest to długo dojrzewająca szynka z wołowiny. Włosi nie stronią także od boczku tzw. guanciale.
Oliwy, octy i sosy balsamiczne – nieodłączny dodatek kuchni włoskiej, który podkreśli smak każdej potrawy
Oliwy, octy i sosy balsamiczne oferowane przez Lidl – włoskie produkty są świetną alternatywą dla naszych rodzimych produktów. Możemy stosować je naprzemiennie. Dzięki temu nasza dieta będzie bardziej zróżnicowana. Oliwa z oliwek sprawdzi się w każdej z sałatek. Ocet balsamiczny również – aczkolwiek w przypadku ciemnego octu balsamicznego Polacy mogą mieć problem z kolorem octu. Świetnie będzie on pasował do sałatki caprese, czyli świeżych pomidorów z mozzarellą oraz bazylią. Oczywiście danie koniecznie powinno zostać skropione oliwą z oliwek. Włosi jadają do wszystkich posiłków włoskie pieczywo. Służy ono do wyjadania resztek, które ich zdaniem smakują najlepiej. Często można spotkać Włochów, którzy maczają pieczywo w oliwie z oliwek oraz occie znajdujące się na dnie wspólnej misy z sałatką lub przystawkami. W tym kraju nawet makaron jada się z chlebem.
4 pomysły na dania kuchni włoskiej z produktami z Lidla w roli głównej
Okazję stwarza Lidl – włoskie produkty podsuwa nam „pod nos”. Jak je wykorzystamy, to już nasza decyzja. Ciekawe propozycje na dania włoskiej kuchni z produktami z Lidla to np.:
Włoski tydzień w Lidlu to wspaniała okazja, by spróbować czegoś nowego. Gazetki Lidla mogą być dla nas inspiracją do zdrowych posiłków kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli nie wiemy, jak przygotować dania włoskie, warto zajrzeć na blogi kulinarne, z których można się mnóstwo dowiedzieć.