Kuchnia włoska z Lidlem - tradycyjne włoskie specjały na wyciągnięcie ręki

Jednym ze sklepów, który na stałe zagościł w sercach Polaków to Lidl – włoskie produkty możemy spotkać tutaj na co dzień. Sery, szynki, makarony, które goszczą na stołach Włochów, mogą znaleźć się także w naszych domach. Tydzień włoski to czas, gdy możemy poznać kuchnię śródziemną jeszcze bliżej. Dostępne wówczas w Lidlu produkty mogą być dla nas inspiracją. Nie każdy był we Włoszech, ale każdy może spróbować włoskich specjałów tj. salami, sery czy pesto. Po jakie włoskie produkty warto sięgnąć?

Wejdź do świata kuchni włoskiej razem z Lidlem

Tydzień włoski to czas, który warto wykorzystać, aby lepiej poznać kuchnię włoską. Jest ona smaczna oraz prosta w wykonaniuOpiera się ona na zdrowych składnikach, które są znane na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługują produkty tj. oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, suszone pomidory, oliwki, włoska szynka parmeńska, salami oraz oczywiście włoskie sery.

Jeśli chcemy wiedzieć, kiedy włoski tydzień w Lidlu będzie miał ponownie miejsce, warto śledzić aktualne gazetki promocyjne Lidla. Znajdziemy w nich m.in.:

  • informacje o najbliższych akcjach tj. włoski tydzień w Lidlu;
  • zapoznamy się szczegółowo z ofertą Lidla;
  • poznamy ceny poszczególnych produktów;
  • dowiemy się, jakie czekają nas w najbliższym czasie promocje.

Jeśli chcemy poznać włoskie produkty, Lidl stwarza doskonałą ku temu okazję. Jedząc na śniadanie na tarasie bruschettę z najlepszą oliwą prosto z Włoch, smagani delikatnym wiaterkiem oraz oblani promieniami wschodzącego słońca, poczujemy się, jak w tym pięknym, pełnym radości, nadmorskim kraju.

Najlepsze włoskie specjały w Lidlu: tradycyjne makarony i tortellini

Włoski tydzień w Lidlu to świetna okazja, aby poznać bliżej włoskie makarony oraz tortellini, z których słyną Włochy. Niektórzy mogą się zastanawiać, jak to się dzieje, że Włosi jedząc taką ilość makaronów i białego pieczywa nie są dotknięci otyłością i tryskają energią. Otóż ich sekretem są makarony gotowane al dente. Co to oznacza makaron al dente? Jest to makaron „na ząb”, czyli taki, który możemy i musimy pogryźć. Wielu Polaków mogłoby uznać taki makaron za niedogotowany. Dla Włochów makaron nigdy nie jest za twardy. Makaron al dente ma nie tylko szczególne walory smakowe, ale i niski indeks glikemiczny – w porównaniu do zbyt miękkiego makaronu. Wysoki indeks glikemiczny rozgotowanego makaronu sprawia, że zaraz po jego zjedzeniu chce nam się spać.

Makarony włoskie – Lidl niektóre włoskie produkty ma w swoim asortymencie na co dzień. Tydzień włoski to doskonała okazja, by poznać więcej rodzajów makaronów. Jakie są najpopularniejsze włoskie makarony? Najczęściej używane to m.in.:

  • spaghetti – przyrządzany z sosem pomidorowym, bolońskim lub z sosem karbonara, ale także z różnego rodzaju pesto;
  • gnocchi – grube, kluseczki z kreskami na wierzchu najczęściej są podawane z pesto lub z sosami śmietankowo-serowymi z dodatkami tj. szałwia czy trufle;
  • tagliatelle – wąskie wstążki podawane często z serem, jajkami, pomidorami oraz świeżą bazylią, która jest charakterystyczna dla kuchni włoskiej;
  • conchiglie grandi – w kształcie dużych muszelek, które możemy nadziewać przeróżnymi smakołykami.

To jedynie niektóre z makaronów popularnych we Włoszech, które z nich słyną. Jakie jeszcze mączne produkty oferuje Lidl? Włoskie produkty powstałe z ciasta, jak na makaron, to tortellini. Możemy je porównać do polskich uszek. Różnią się one jednak nadzieniem. Włosi nadziewają je dodatkami tj. szpinak, sery, pomidory czy grzyby. Ponadto najczęściej podają je z gęstymi sosami.

Ser typu włoskiego w stałej ofercie Lidla – pyszne sery jako obowiązkowy składnik włoskiej kuchni

Tydzień Włoski to także wspaniała okazja, aby poznać sery włoskie – Lidl niektóre z nich tj. parmezan, mozzarella czy mascarpone, posiada w swojej ofercie na co dzień. Jednak włoski tydzień w Lidlu to znacznie bogatsza oferta pod kątem produktów pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju. Możemy wówczas poznać smak serów tj.:

  • włoskie sery dojrzewające;
  • włoski ser formaggio;
  • ricotta;
  • gorgonzola;
  • burrata.

Co ciekawe Włosi bardzo chętnie sięgają po ser w formie przystawki z dodatkami tj. pomidory, oliwki, winogrona, melon czy arbuz. Oczywiście koniecznie musi być do tego podany chleb włoski – Lidl stwarza dla nas okazję, aby poznać także typowo włoskie pieczywo. Najczęściej jest to pieczywo białe tj. bagietki lub focaccia. Bagietki często wykorzystywane są do zrobienia przysmaku tj. bruschetta. Są to grzanki z pomidorami, czosnkiem, oliwą oraz bazylią. Z kolei foccacia to cienkie drożdżowe ciasto posypane oliwkami, pomidorami lub rozmarynem. Na samą myśl o tych przysmakach nasuwa się pytanie, kiedy Tydzień Włoski w Lidlu będzie miał ponownie miejsce oraz jakie produkty wybrać.

Oryginalne szynki i salami we włoskim stylu

Oryginalne produkty z Włoch to także włoskie szynki – Lidl sprowadza produkty najlepszej jakości, które pozwolą nam poznać oryginalne, włoskie smaki. Szynka parmeńska jest niezwykle delikatna. Doskonale będzie smakowała ona z włoskim pieczywem oraz pomidorkami. Możemy ją użyć jako dodatek do pizzy, makaronów czy jako przystawkę z melonem lub arbuzem. Włoskie wędliny to nie tylko włoska szynka gotowana oraz parmeńska. To także pikantne salami oraz smaczna mortadela. Na szczególna uwagę zasługują włoskie wędliny tj. bresaola. Jest to długo dojrzewająca szynka z wołowiny. Włosi nie stronią także od boczku tzw. guanciale.

Oliwy, octy i sosy balsamiczne – nieodłączny dodatek kuchni włoskiej, który podkreśli smak każdej potrawy

Oliwy, octy i sosy balsamiczne oferowane przez Lidl – włoskie produkty są świetną alternatywą dla naszych rodzimych produktów. Możemy stosować je naprzemiennie. Dzięki temu nasza dieta będzie bardziej zróżnicowana. Oliwa z oliwek sprawdzi się w każdej z sałatek. Ocet balsamiczny również – aczkolwiek w przypadku ciemnego octu balsamicznego Polacy mogą mieć problem z kolorem octu. Świetnie będzie on pasował do sałatki caprese, czyli świeżych pomidorów z mozzarellą oraz bazylią. Oczywiście danie koniecznie powinno zostać skropione oliwą z oliwek. Włosi jadają do wszystkich posiłków włoskie pieczywo. Służy ono do wyjadania resztek, które ich zdaniem smakują najlepiej. Często można spotkać Włochów, którzy maczają pieczywo w oliwie z oliwek oraz occie znajdujące się na dnie wspólnej misy z sałatką lub przystawkami. W tym kraju nawet makaron jada się z chlebem.

4 pomysły na dania kuchni włoskiej z produktami z Lidla w roli głównej

Okazję stwarza Lidl – włoskie produkty podsuwa nam „pod nos”. Jak je wykorzystamy, to już nasza decyzja. Ciekawe propozycje na dania włoskiej kuchni z produktami z Lidla to np.:

  1. Sałatka caprese – wystarczy pokroić pomidory oraz mozzarellę w plastry i ułożyć na przemian na talerzu. Następnie skrapiamy je octem balsamicznym oraz oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
  2. Foccacia z oliwkami, pomidorami lub ziołami – przepyszny wypiek z białej mąki idealny na śniadanie lub jako dodatek do obiadu.
  3. Lasagne – przepyszna zapiekanka z makaronu z sosem pomidorowym oraz włoskim serem.
  4. Sałatka z owocami morza – kuchnia włoska to jedna z najzdrowszych kuchni. We Włoszech chętnie jada się ryby oraz owoce morza. Sałatka skropiona sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek oraz orzeszków piniowych doda nam energii na cały dzień.

Włoski tydzień w Lidlu to wspaniała okazja, by spróbować czegoś nowego. Gazetki Lidla mogą być dla nas inspiracją do zdrowych posiłków kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli nie wiemy, jak przygotować dania włoskie, warto zajrzeć na blogi kulinarne, z których można się mnóstwo dowiedzieć.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci