Czy kawa w domu może być tak samo dobra jak w kawiarni?

2019-05-5

|

Czas wolny

Czy kawa w domu może być tak samo dobra jak w kawiarni?

Pobudza do działania, rozjaśnia umysł, kusi aromatem i pomaga zmierzyć się ze spadkiem energii. Należy pamiętać też, że uzależnia… Mowa oczywiście o kawie, czyli jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Możemy ją przygotować w domowym zaciszu lub wybrać się do kawiarni czy restauracji, gdzie dostaniemy pyszną i profesjonalną kawę.

Oczywiście ta druga opcja, wiąże się z dodatkowymi kosztami – za kawę w porządnym lokalu zapłacimy nawet kilkanaście złotych. Nie każdy z nas może pozwolić sobie na taki wydatek. Co zrobić jeśli chcemy rozkoszować się ulubionym napojem we własnym domu? Podpowiadamy!

Nie tylko ekspres ciśnieniowy

Bariści - czyli osoby, które profesjonalnie zajmują się parzeniem kawy, przekonują, że podstawą sukcesu jest dobry ekspres ciśnieniowy. Każda kawiarnia wyposażona jest w tego typu sprzęt. Na rynku dostępne są też ekspresy ciśnieniowe przeznaczone do domowego użytku. Są mniejsze, poręczniejsze i co najważniejsze – dużo tańsze. Możemy zdecydować się także na ekspres kapsułkowy, jednak takie rozwiązanie oznacza, że będziemy związani z konkretną marką kawy.

Kolejną tajemnicą udanej kawy są dobrej jakości ziarna. Eksperci przekonują, że smaku świeżo zmielonej kawy, nie da się podrobić. Dlatego też warto zrezygnować ze zmielonych wcześniej gotowców.

Dodatki do kawy

Jeśli dysponujemy już odpowiednim ekspresem i dobrymi ziarnami kawy, możemy skupić się na dodatkach. Dorośli mogą dodać do kubka z małą czarną odrobinę whisky, kremowej śmietanki i cukru. Tym sposobem otrzymamy bardzo popularną kawę po irlandzku. Jeśli mamy ochotę na odrobinę słodyczy, możemy dodać do naszego espresso mleko i bitą śmietanę. To przepis na klasyczne latte macchiato. Jeśli do latte macchiato dodamy trochę płynnej czekolady, otrzymamy mokkę.

W gorące dni można samodzielnie zrobić tzw. caffe frappe, czyli mrożoną kawę. Do schłodzonego espresso dodajemy mleko, cukier i kostki lodu. Całość przekładamy do porządnego blendera, chwilę miksujemy i… gotowe!

Kawy smakowe

Jeśli lubimy kawy smakowe, warto kupić syrop do kawy. Producenci oferują szeroki wachlarz smaków. W kilka chwil możemy nadać naszej kawie piernikowy, orzechowy lub waniliowy posmak. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu dodatki są bardzo kaloryczne.

Ci, którzy skrupulatnie liczą kalorie, mogą dodać inne składniki, które nie wpłyną na kaloryczność kawy, a nadadzą jej wyjątkowego smaku. Sprawdzonym sposobem jest dodanie do napoju odrobiny cynamonu, kardamonu lub wanilii. Przyprawy nadadzą kawie korzennego aromatu.