Z tego artykułu dowiesz się:
Gazetki promocyjne - aktualne oferty
Przeczytaj także: Wegańskie przekąski do pracy i szkoły. Co jeść na śniadanie zamiast kanapek?
Czym są oryginalne włoskie antipasti?
Antipasti to bardzo popularne przekąski w stylu włoskim. We włoskich restauracjach podawane są w formie przystawek i bardzo często serwuje się je przed daniem głównym, jak sugeruje ich nazwa, czyli w dosłownym tłumaczeniu "przed posiłkiem". Jednak wiele z tych włoskich propozycji doskonale nadaje się na popularną w Polsce zimną płytę serwowaną na przyjęciach zarówno w lokalach jak i na przyjęciach domowych. Ukochane przez Włochów antipasti z całą pewnością skradną serca wszystkich Twoich gości - zwłaszcza jeśli serwowane przez Was przekąski zaczęły powtarzać się na wielu przyjęciach, na których bywacie. Wśród popularnych italiańskich przystawek znajdują się zarówno przekąski na zimno jak i te podawane w temperaturze pokojowej czy na ciepło.
Przekąski w stylu włoskim podawane na ciepło i na zimno
Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością wśród ludzi każdej narodowości - naprawdę trudno znaleźć kogoś, kto nie przepada za pizzą, spaghetti, lasagne czy innymi sztandarowymi daniami tej kuchni. Przekąski w stylu włoskim cieszą się równie dużym zainteresowaniem. Ogromną zaletą antipasti jest to, że smakują wyśmienicie zarówno podane na ciepło jak i wtedy, kiedy już ostygną. Jak jeść antipasti? Wśród wielu propozycji włoskich przekąsek znajdziesz także takie, które z założenia podawane są na chłodno - jak na przykład oliwki czy sałatki. Włoskie antipasti to idealne przekąski na imprezę, a w dodatku wiele z nich wykonasz bez większego trudu oraz specjalnych umiejętności kulinarnych. Ponadto przygotowując dla swoich najbliższych ucztę w stylu włoskim, nie spędzisz długich godzin w kuchni - tak naprawdę wiele tych samych składników użyjesz do różnych rodzajów przystawek, dzięki czemu nie musisz kupować wielu różnych produktów, a następnie spędzać wiele czasu na ich przygotowanie. Produkty niezbędne do wykonania włoskich przekąsek znajdziesz w wielu okolicznych sklepach, także tych mniejszych jak Lewiatan czy Dino.
Jak zrobić talerz antipasti? Lista produktów niezbędnych we włoskiej kuchni
Na jakich składnikach bazują włoskie przystawki? To pytanie, które z pewnością zadasz sobie podczas zakupów, a także na etapie ich planowania. Z założenia przekąski w stylu włoskim serwowane są przed daniem głównym - dlatego powinny być lekkie i niezbyt sycące, tak aby starczyło nam jeszcze miejsca na to, co najważniejsze. We Włoszech popularny jest także talerz antipasti, czyli nic innego jak patera wypełniona przekąskami, którymi można się dzielić z towarzyszami swojego posiłku. Stół pełen dobroci, którymi można podzielić się ze wszystkimi przy stole to bardzo charakterystyczne dla włoskiego biesiadowania. Jeśli chcesz urządzić w swoim domu coś na kształt włoskiego spotkania, koniecznie przygotuj talerze wypełnione włoskimi przekąskami - postaw na oliwki, owoce morza, mięso (na przykład popularne prosciutto), a także różne rodzaje serów. Oprócz wspomnianych produktów warto wybrać kilka prostych przepisów należących do kuchni włoskiej, z których większość bazuje na pomidorach, mozarelli, bazylii czy oliwkach. Sięgnij także po przekąski z cukinii czy innych warzyw, które z pewnością docenią wegetarianie. Ze znalezieniem oryginalnych włoskich produktów nie będziesz miał najmniejszego problemu. Sklepy takie jak Carrefour czy Biedronka mają w swojej ofercie wiele włoskich produktów na stałe, a także rozszerzają te ofertę co jakiś czas i wzbogacają je o kolejne włoskie propozycje.
Przekąski na imprezę – 3 proste przepisy, które zachwycą gości!
Jakie przepisy na włoskie przekąski warto znać? Przygotowując się do biesiadowania we włoskim stylu, nie musisz trzymać się ściśle przygotowanej listy zakupów. Postaw na intuicję i swój zmysł kulinarny, a także podstawową znajomość kuchni włoskiej. Jeśli do Twojego koszyka trafią oliwa, mozarella, bazylia i pomidory to masz już wszystkie produkty na pyszną sałatkę caprese, która składa się właśnie z tych kilku wymienionych składników. Jeśli dokupisz do tego bagietkę, to kolejną propozycją włoskiej przystawki będzie popularna bruschetta. Należy jedynie pokroić bagietkę na grubsze kromki, następnie wyłożyć je pokrojonymi pomidorami, mozarellą oraz bazylią, a na koniec delikatnie skropić oliwą. Jeśli przepadasz za cebulą, możesz także dodać odrobinę dymki na każdą kromkę. Tak przygotowaną bruschettę wystarczy włożyć do piekarnika na około 5 minut, aż bagietka się zrumieni. Jeśli chcesz zaskoczyć gości odrobinę bardziej wymagającym antipasti, to koniecznie zabierz się za uwielbiane przez wielu carpaccio. Do tej przystawki będziesz potrzebować polędwicy (najlepiej wołowej), rukoli, soku pomarańczowego, musztardy, przypraw takich jak sól i pieprz, a także miodu i oliwy z oliwek. Polędwicę należy pokroić na cienkie plasterki i wyłożyć na talerz, a na to położyć dokładnie umyte listki rukoli. Można także dodać pokrojone na małe kawałki pomidorki koktajlowe. Następnie resztę składników należy zblendować, a otrzymanym sosem polać plasterki polędwicy wedle uznania.
Przekąski z owoców w stylu włoskim – idealne dla dzieci i dorosłych
Antipasti to przekąski, które dzielą się na kilka rodzajów. Wśród nich rozróżnić można przekąski wegetariańskie, przekąski mięsne, a także te bazujące na owocach morza. Ale do popularnych przystawek włoskich należą także owocowe przekąski dla dzieci i dorosłych. We Włoszech najchętniej sięga się po figi, śliwki czy jabłka. Takie owocowe przekąski są doskonałą alternatywą dla słodyczy z dużą zawartością cukru. Dlatego też rodzice często sięgają po nie dla swoich dzieci, ale także dla siebie. Świeże owoce będą doskonałym deserem po pysznym obiedzie czy przystawkach we włoskim stylu. Już dziś zaplanuj swoje mini włoskie przyjęcie i ciesz się aromatem wydobywającym się z Twojej własnej kuchni.
Włoskie przekąski na słodko – mini desery dla prawdziwych łasuchów
Marzą Ci się włoskie mini desery? Takie włoskie przekąski na słodko mogą być doskonałym dopełnieniem wcześniejszych antipasti na Twojej imprezie w italiańskim stylu. Jednym z najbardziej popularnych włoskich deserów jest oczywiście tiramisu. Bez trudu upieczesz je samodzielnie, posiłkując się jednym z wielu przepisów, które znajdziesz w książkach kucharskich czy w Internecie. Innym znanym włoskim deserem jest Panna Cotta, która może być podawana w formie mini deserków - to także bardzo prosty deser, który zaskoczy Twoich gości, a jednocześnie nie przysporzy Ci zbyt wielu problemów z wykonaniem.