Dlaczego przekąski są ważne? Kiedy warto po nie sięgać?
Starając się dbać o zdrowy sposób odżywiania, unikamy przekąsek. Fast-foody, słodycze, chipsy słusznie uważamy za dostarczycieli pustych kalorii prowadzących do wzrostu masy ciała i w efekcie pogarszających nasze samopoczucie. Wraz z wysoko przetworzonymi produktami nasz organizm jest szpikowany dużą ilością szkodliwych substancji: cukru, konserwantów i polepszaczy smaku. Tymczasem wegańskie przekąski przygotowane z pełnowartościowych, zdrowych produktów spożywczych pozwalają zwiększyć spożycie niezbędnych składników odżywczych i działają prozdrowotnie. Dzięki nim można zaspokoić pierwszy głód i ograniczyć wielkość kolejnego posiłku, co ma szczególne znaczenie dla osób będących na diecie. Każdy z nas ma świadomość, że obowiązki związane z wykonywaniem pracy zawodowej wymagają dużej koncentracji i skupienia. Podobnie jest w przypadku szkolnych aktywności naszych pociech, które potrzebują sycących i zdrowych posiłków. Sięgnięcie po zdrową przekąskę pozwoli dostarczyć odpowiednią ilość energii i utrzymać stan efektywności na dłużej. Kiedy poczujemy się głodni, nie powinniśmy z niej rezygnować. Warto wówczas mieć pod ręką świeże owoce, warzywa, przyrządzone samodzielnie chipsy z marchewki, batatów czy buraka, orzechy oraz suszone owoce. Zaspokoją one pierwszy apetyt, a jeżeli będziemy spożywać je w rozsądnych ilościach, mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i piękną figurę.
Wegańskie lunchboxy - pomysł na pyszne przekąski do szkoły i pracy
Często zastanawiamy się co na śniadanie do pracy zamiast kanapek. Warto zrezygnować z nich na rzecz czegoś, co będzie znacznie zdrowsze, a jednocześnie pozwoli cieszyć nasze oczy. Nie od dziś wiadomo, że jednym ze zmysłów szczególnie zaangażowanych w spożywanie posiłków jest wzrok. To, że jemy oczami warto wykorzystać również podczas przygotowania posiłków do pracy czy szkoły. Bardzo pomocne w strategii serwowania zdrowych przekąsek w szkole i pracy będą lunchboxy. Pozwalają one nie tylko wygodnie przechować posiłek, ale ułożyć jego składniki w taki sposób, aby wyglądały atrakcyjnie i zachęcająco. Wyobraźmy sobie poukładane w oddzielnych przegródkach kolorowe, pokrojone w słupki warzywa – żółtą i czerwoną paprykę, zielony ogórek, łodygi naciowego selera, a obok wegański klasyk w postaci hummusu, w którym będziemy zanurzać kawałki warzyw, delektując się bogatym wachlarzem smaków. Zielony kolor potrafi wprawić w dobry nastrój również w lunchboxie. Można w nim zaserwować lekką sałatkę na bazie kuskusu lub pełnoziarnistego ryżu, pokrojonych na cząstki, ugotowanych szparagów, listków świeżego szpinaku i zielonego groszku. Jej smak wzbogaci dodatek ziół, koperku lub natki pietruszki. Wegańskie lunchboxy można uzupełnić mieszanką rodzynek, suszonych śliwek oraz ulubionych orzechów i pestek dyni lub słonecznika, które dostarczą odpowiednią ilość tłuszczów. Dzieci z pewnością zadowoli zestaw złożony z pokrojonej na kawałki kolby kukurydzy, mini wrapów z tortilli wypełnionych sałatą, wegańskim majonezem i innymi ulubionymi warzywami. Zdrowe przekąski dla dzieci uzupełni deser w postaci owocowych szaszłyki z plasterków banana, jabłka i winogron.
Co zamiast chleba? 6 alternatyw dla tradycyjnego pieczywa, które są zdrowsze i smaczniejsze
Gazetki promocyjne - aktualne oferty
Wiele z nas zastanawia się co zamiast chleba. Coraz trudniej znaleźć w sklepach chleb dobrej jakości, przygotowany z naturalnych składników. Problem zastąpienia go alternatywnym produktem często wynika z wymogów diety, alergii pokarmowych, wśród których najczęściej występuje nietolerancja na gluten. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa mogą być naleśniki lub omlet z mąki z ciecierzycy. Wystarczy wymieszać ją z wodą, dodać szczypiorek i pokrojone drobno warzywa. Kromkę chleba można zastąpić również plastrem tofu, a także plasterkami grillowanej cukinii, papryki, czy bakłażana, a także pieczonymi plastrami ziemniaków lub batatów. Kolejna propozycja to łódeczki z sałaty lub wydrążonych świeżych warzyw: pomidora lub ogórków. Zwolenników bardziej tradycyjnych propozycji śniadaniowych powinna zadowolić tortilla zamiast chleba, dostępne w szerokim wyborze pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, wafle kukurydziane lub maca. Jeżeli dysponujemy wystarczającą ilością wolnego czasu, możemy pokusić się o samodzielne upieczenie chleba z niepalonej kaszy gryczanej, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.
Owsianka i jaglanka – prosty pomysł na ciepłą przekąskę w pracy
Jeżeli w dalszym ciągu nie mamy pomysłu, co jeść na śniadanie w pracy, warto wypróbować pyszne owsianki i jaglanki, które dostarczą węglowodanów i zadowolą miłośników słodkich, choć w dalszym ciągu zdrowych, porannych posiłków. Dojrzały banan nada owsiance słodyczy i zapewni puszystą konsystencję. Przygotowanie owsianki nie zajmuje dużo czasu – wystarczy wymieszać płatki owsiane górskie z roślinnym mlekiem, dodać rozgniecione banany i ulubione owoce. Zimą możemy dodać mrożone maliny lub truskawki; dobrze sprawdzą się także borówki, wydrylowane wiśnie, a nawet rodzynki i posiekane drobno orzechy. Dzięki dodatkowi cynamonu owsianka zyska przyjemny, korzenny aromat. Całość można posypać płatkami migdałów i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Energetyczne wegańskie śniadanie do pracy zagwarantuje również jaglanka. Kasza jaglana nie bez przyczyny nazywana jest królową wszystkich kasz. Uważa się ją za naturalny antybiotyk, pomaga ona podnieść odporność i odkwasić organizm, nie zawiera glutenu, a przy tym stanowi źródło białka, zdrowych węglowodanów i błonnika. Jaglanka również świetnie sprawdzi się w wersji zapiekanej. Należy pamiętać, aby kaszę wcześniej dokładnie wypłukać na sicie, co pozwoli pozbyć się goryczki, a przed zapieczeniem ugotować. Tu także będzie niezbędny dodatek mleka roślinnego i dowolnie wybranych owoców – mogą być starte lub pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, wtedy jaglanka z powodzeniem zastąpi szarlotkę. Obie wersje można podgrzać lub serwować na zimno.
Zimna przekąska w pracy lub szkole - 5 wegańskich przekąsek, które możesz ze sobą zabrać wszędzie
Kiedy jesteśmy w pracy lub szkole, głód między głównymi posiłkami pozwolą zaspokoić zimne wegańskie przekąski. Doskonale sprawdzą się, gdy szybko potrzebujesz zjeść coś pysznego, co doda Ci energii. Najlepiej sprawdzą się:
10 wegańskich produktów, z których zrobisz szybkie przekąski do pracy i szkoły
Trudno wyobrazić sobie wegańską dietę bez kilku szczególnych produktów, które stanowią absolutne must have każdego miłośnika roślinnego pożywienia. Dzięki nim można przygotować nie tylko wegańskie przekąski do pracy i szkoły, ale i pełnowartościowe, ciepłe posiłki. Wegańska dieta bazuje na produktach tworzących pięć grup pokarmowych, w skład których wchodzą zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy oraz pestki. Najważniejsze z nich to: