Lekkie wypieki z bananem w roli głównej, idealne na letni piknik

Banan jest jednym z najbardziej charakterystycznych owoców. Jego zakrzywiony kształt i żółty kolor przyciąga do siebie coraz większą liczbę Polaków niezależnie od pory roku. Słodki, miękki i prosty w obróbce najczęściej spożywany jest na surowo. Jednakże istnieje wiele przepisów, które wykorzystują ogromny potencjał tego owocu. Prócz aromatycznego zapachu i charakterystycznego smaku banan ma również cenne wartości odżywcze. Nie masz pomysłu na banana na ciepło? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych i prostych przepisów.

Banan – owoc pełen witamin i wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść banany w każdym wieku?

Historia bananów sięga przeszło 7000 lat. Już wtedy były uprawiane na terenach Indii i Malezji. Dopiero w późniejszym czasie pojawiły się w Afryce, skąd są najbardziej kojarzone. Obecnie to właśnie ten kraj jest największym eksporterem żółtego owocu. Średnia wielkość tego owocu to 15 cm, chociaż zdarzają się okazy mierzące nawet 30 cm. Niedojrzałe banany, które są zrywane i transportowane drogą morską, mają niezliczoną ilość witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Prócz nich zawierają pektyny i przeciwutleniacze, dlatego też powinny znaleźć się w codziennym menu każdej osoby, niezależnie od wieku.

Banan w swoim składzie zawiera witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez i fosfor. Banany są idealnym posiłkiem dla anemików oraz diabetyków. Ponadto, owoce te pomagają w procesie normalizacji poziomu ciśnienia krwi, chudnięciu, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, a także poprawiają samopoczucie. Dzięki zawartości potasu pozytywnie wpływają na profilaktykę dotyczącą udarów, ataków serca oraz miażdżycy. Należy podkreślić fakt, że po banany powinny sięgnąć mamy, które chcą, by ich pociechy zdrowo rosły. Zawarty w bananach wapń oraz witamina D są niezbędne do rozwoju mocnych kości. Ponadto są one dobrym produktem dla dzieci zmagającymi się z problemami trawiennymi.

3 najszybsze przekąski na piknik z bananem w roli głównej

Banany są idealnym rozwiązaniem na przekąski na piknik. Przepisy z bananami na szybko biją rekordy popularności. Doceniane są przede wszystkim za prostotę, która idzie w parze z prozdrowotnymi właściwościami. Kto z nas chociaż raz nie był na pikniku? Promienie słońca, zielona trawa i koc w otoczeniu przyjaciół bądź rodziny to znakomite rozwiązanie na spędzenie udanego dnia. Jeśli chcemy dodatkowo osłodzić go pysznymi potrawami, postawmy na banany.

Decydując się na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie zjedzone na świeżym powietrzu, warto pokroić banana w plasterki i dodać do niego jogurt naturalny. Posiłek ten nasyci nas na długi czas oraz dostarczy niezbędnych elementów naszemu organizmowi. Pysznym rozwiązaniem jest również sałatka owocowa, w której główną rolę odgrywa miękki owoc. Do bananów wystarczy dodać truskawki, kiwi oraz winogrono, a nasze podniebienie oszaleje z radości! Jeśli zależy nam na czasie i nie chcemy wkładać zbyt wiele pracy w przygotowywanie posiłków, zdecydujmy się na wypieki z bananami. Chlebek bananowy, tarta bez pieczenia, ciasteczka bananowe czy muffinki z bananami z pewnością ucieszą wszystkich "piknikowiczów".

Chlebek bananowy – idealny na słodkie śniadanie i wypad za miasto

Wypieki z bananami to coś, co powinno zadowolić nawet najbardziej indywidualne gusta. Chlebek bananowy to znakomity przepis, w którym możemy wykorzystać przejrzałe banany. Ich ciemna skórka, która wraz z etapem dojrzewania robi się coraz bardziej czarna, nie zachęca do jedzenia. Co więc zrobić z takimi bananami? Wystarczy wymieszać kilka składników, by móc rozkoszować się zdrowym i pysznym chlebkiem.

Przepis na chlebek bananowy to jedna z receptur, która zawsze się udaje, a do tego jest niezwykle prosta. W konsekwencji jej wykonania powstaje wilgotny i puszysty wypiek. Podczas jej wykonania nie spędzimy zbyt wiele czasu w kuchni, ponieważ wszystkie czynności zajmują około 15 minut, a na dodatek do ich wykonania nie potrzebujemy miksera. By upiec chlebek bananowy, potrzebne nam będą 3 duże banany (najlepiej przejrzałe, chociaż mogą być również dojrzałe), mąka, masło, cukier, jajo oraz łyżeczka sody. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników wystarczy wstawić chlebek na około 30 minut do piekarnika. I gotowe! Jest to idealne ciasto, które możemy zabrać ze sobą zarówno do pracy w formie śniadania, jak i na jednodniową wycieczkę.

Tarta z bananami bez pieczenia – szybka i prosta przekąska na piknik, którą kochają dzieci!

Banany to jedne z ulubionych owoców naszych dzieci. Zaczynają je jeść bardzo szybko, dzięki ich miękkiej strukturze i słodkiemu posmakowi. Niestety, często wśród dzieci zdarzają się niejadki, którzy owoce omijają szerokim łukiem. Jest i na to sposób - ciasto z bananami. Żaden maluch z pewnością nie przejdzie obok niego obojętnie. Tarta z bananami bez pieczenia nie wymaga od nas dużego wysiłku. Połączenie bananów, kruchego ciasta i bitej śmietany to coś, co pobudza zmysł smaku również u dorosłych. To szybkie ciasto z bananami sprawdzi się jako przekąska na piknik, jak i deser do schłodzonej kawy.

Smoothies i koktajle bananowe – zdrowe, pożywne i smaczne

Banany często możemy dostać na promocji. Dlatego też powinniśmy maksymalnie wykorzystywać ich potencjał. Te tanie, słodkie i zdrowe owoce możemy zamienić w przepyszne smoothies i koktajle bananowe. Chcąc podkręcić ich wartości odżywcze, warto zmiksować je z zielonym szpinakiem, pestkami dyni czy nasionami chia. Banany dzięki swojej strukturze bardzo dobrze sprawdzają się w formie płynnej. Ich połączenie z jogurtem naturalnym, kefirem bądź maślanką może być znakomitym pomysłem na zdrowe śniadanie, jak i kolację.

Zdrowe ciastka z bananami i płatkami owsianymi – fit przekąska na piknik dla całej rodziny

Banany są niezwykle łatwo dostępne. Każdy z supermarketów, w tym LidlBiedronka czy Kaufland, mają w swojej ofercie te wyjątkowe owoce. Podczas organizowanych w sklepie promocji, cena bananów może spaść nawet do 2,50 zł za kilogram. Ciastka z bananami i płatkami owsianymi to kolejna zdrowa przekąska, która powinna pojawić się na rodzinnym pikniku. Wspomniane wcześniej prozdrowotne właściwości bananów w połączeniu ze zdrowymi płatkami owsianymi, to prawdziwa bomba witamin.

Płatki owsiane są bogatym źródłem magnezu, poprawiają wydolność fizyczną oraz obniżają poziom cholesterolu. Jak przygotować tę niezwykłą przekąskę? Tak naprawdę składniki niezbędne do upieczenia ciasteczek to banany i płatki owsiane. Możemy je wzbogacić o wszelkie bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie, a także o siemię lniane lub cynamon. Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dłuższy czas. Dzięki temu nie tracą one swoich walorów aromatycznych i smakowych oraz zachowują swoją chrupkość przez dłuższy czas. Ciasteczka z bananami są uwielbiane przez dzieci. Jeśli chcemy urozmaicić jeszcze bardziej ich smak, możemy dodać do masy pokruszoną gorzką czekoladę. Przełamie ona trochę słodycz bananów oraz dostarczy kolejnych, cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci