Krótka historia placka z ciasta, który pokochał cały świat
Większości z nas pizza kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską. To prawda - pizza swoją popularność zawdzięcza właśnie Włochom, jednakże warto wiedzieć, że znacznie wcześniej przyrządzano ją w innych regionach świata. Mowa tutaj chociażby o Babilonie - pizzę podawano tam dwa tysiące lat przed naszą erą. Popularny dziś przysmak spożywano też w Egipcie, gdzie placki z ciasta wypiekano w dzień urodzin faraona. Źródła historyczne podają również, że pizza wiele wieków temu była spożywana też w starożytnej Grecji - nazywano ją tam "plankuntos" i dodawano do niej zioła i oliwki.
Placki z ciasta pojawiły się w Rzymie w 500 roku. Z kolei sama nazwa "pizza" powstała w 997 roku. W XVII wieku w Europie rozpoczęto uprawę pomidorów. Wówczas pizza stała się popularnym daniem także wśród przedstawicieli wyższych klas społecznych. wszystko to oczywiście za sprawą sosu pomidorowego, który zaczęto dodawać do tego dania. Tradycja ta obowiązuje aż do dnia dzisiejszego.
Za twórcę pizzy w postaci takiej, jaką znamy współcześnie, uważa się Raffaela Esposito z Neapolu. Był on właściciel pierwszych pizzerii. Cieszył się ogromną popularnością w całym mieście. Nowina o niezwykle smacznych przysmakach z jego restauracji dotarła także do królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Pojawiła się ona w jego pizzerii w 1889 roku. Podał on monarchini pizzę z następującymi składnikami: pomidorami, serem mozzarella oraz bazylią. Ich kolory miały symbolizować barwy narodowe Włoch. Raffaele nazwał to danie na cześć królowej "Margherita". Wskazana nazwa w dalszym ciągu stosowana jest powszechnie przez pizzerie na całym świecie.
Czy mrożona pizza to dobry pomysł – sprawdźmy skład
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań. Możemy ją zakupić zarówno w restauracjach jak i w formie mrożonej w popularnych supermarketach, takich jak Biedronka, Kaufland, Lidl, Aldi, Carrefour czy Fresh Market.
Na zakup pizzy mrożonej decydują się najczęściej te osoby, które dysponują niewielką ilością czasu i chciałyby jak najszybciej zjeść pożywny posiłek. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że żadna mrożona pizza nigdy nie dorówna pod względem smaku tej, którą otrzymamy w profesjonalnej pizzerii.
Gdy spojrzymy na skład większości mrożonych pizz z marketów, znajdziemy tam szereg substancji chemicznych. Królują tam polepszacze mąk, spulchniacze, barwniki i konserwanty. Dodatkowo warto wiedzieć, że nawet jeżeli znajdujące się na pizzy pieczarki, sery czy szynki były dobrej jakości, to w wyniku mrożenia straciły one wszystkie swoje wartości odżywcze.
Dużą wadą pizz mrożonych jest fakt, iż zawierają one znaczne ilości soli. Jest to szczególnie niebezpieczne dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem bądź są na diecie odchudzającej. Im ciasto jest grubsze, tym prawdopodobnie ilość soli na pizzy będzie większa. Z tego względu każdy, kto ma taką możliwość, powinien raczej kupować pizzę w restauracji.
Czy mrożona pizza może nam zaszkodzić
Zdecydowana większość pizz mrożonych zawiera w swoim składzie bardzo niezdrowe substancje, które opisaliśmy powyżej. Czy spożycie takiej pizzy może spowodować jakieś szkody dla naszego zdrowia?
We wszystkim należy zachować umiar. Oznacza to, że jeżeli od czasu do czasu kupimy gotową pizzę w markecie, nie odbije się to na naszym zdrowiu. Najważniejsze jest to, aby na co dzień stosować zasady zdrowego, zrównoważonego odżywiania.
Mrożona pizza - gdzie kupić najsmaczniejszą wartą swojej ceny
W związku z tym, iż pizza to jedno z najpopularniejszych dań typu fast-food, sklepowe lodówki i zamrażarki wręcz uginają się od tego typu asortymentu. Gdzie kupić najsmaczniejszą pizzę? Wszystko zależy od tego, jakie mamy upodobania. Jedni preferują pizzę amerykańską na grubym cieście, a jeszcze inni włoską, na cienkim.
W każdym dużym hipermarkecie znajdziemy pizze mrożone od kilkunastu różnych producentów, dlatego znalezienie takiej, która będzie w 100% odpowiadała naszym potrzebom i oczekiwaniom, z pewnością nie będzie trudne.
Jak zrobić samemu pizzę – prosty przepis na puszyste ciasto
Aby móc skosztować tego niezwykle popularnego włoskiego przysmaku, wcale nie trzeba wychodzić z domu. Wystarczy zerknąć na przepis na pizzę i przygotować ją samodzielnie w swojej kuchni. Oto prosty przepis na puszyste ciasto. Do przygotowania pizzy w domu będziemy potrzebować następujących składników:
Opcjonalnie możemy też dodać ulubione zioła, np. bazylię, majeranek czy oregano.
Przygotowanie:
Na samym początku wsypujemy do dużego naczynia suche składniki - mąkę, drożdże, cukier i sól. Potem dodajemy olej i mieszamy. Wlewamy stopniowo wodę za pomocą łyżki. Gdy zaobserwujemy, że ciasto staje się wilgotne, rozpoczynamy proces jego wyrabiania.
Powinniśmy utworzyć jednolitą kulę. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt mokre, można dodać nieco więcej mąki. Po utworzeniu kuli odkładamy ciasto na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Warto przykryć je ściereczką.
Po tym czasie formujemy pizzę na okrągły placek. Umieszczamy sos i ulubione dodatki. Wkładamy na blachę uprzednio posmarowaną olejem lub masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia powinien wynieść około 15-30 minut w zależności od grubości ciasta oraz ilości składników. Warto weryfikować stopień upieczenia co kilka minut.
Najlepsza mąka i dodatki do pizzy
Jaka mąka do pizzy? Rodzaj mąki, który zastosujemy w pizzy, powinien być dostosowany do naszych potrzeb. Doskonale sprawdzi się tutaj zwykła mąka pszenna typu 550 jak i mąki wyższych typów, np. pszenna pełnoziarnista 2000. Jeżeli zdecydujemy się na ten drugi typ, przyrządzone przez nas danie będzie miało więcej wartości odżywczych.
Jakie dodatki do pizzy są najlepsze? Prym wiodą oczywiście rozmaite sery (gouda, mozarella, edamski, cheddar, cammembert itp.), mięsa i kiełbasy czy dodatki warzywne i owocowe (pomidor, cebula, ananas, papryka, ogórek, oliwki, groszek, kukurydza itd.). To, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinno zależeć od naszych upodobań kulinarnych.
Przepis na sos pomidorowy do pizzy
Nieodłącznym elementem dobrej pizzy jest także sos. Poniżej prezentujemy przepis na sos pomidorowy do pizzy:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Włączamy ogień, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i trzymamy jeszcze przez około 10 minut. Po schłodzeniu sos jest gotowy do umieszczenia na pizzy.