5 produktów, które obniżają poziom cukru we krwi. Masz je w swojej diecie?

Otyłość w ostatnim czasie uznana została za chorobę cywilizacyjną. Nadprogramowe kilogramy najczęściej są skutkiem błędów żywieniowych i niewłaściwej diety. Nadwaga, oprócz często estetycznego problemu, przyczynia się do rozwoju innych schorzeń, w tym najczęściej insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Jak z nią walczyć? Przede wszystkim, ograniczając spożycie prostych węglowodanów. Poznaj kilka produktów, które obniżają poziom cukru w organizmie!

Co jeść żeby obniżyć cukier? - Zasady diety przy podwyższonym poziomie cukru

Zbyt wysoki poziom glukozy w organizmie jest związany z zaburzeniami wydzielania insuliny lub opornością na jej działanie i najczęściej świadczy o rozwoju cukrzycy bądź insulinooporności. U podstaw tych schorzeń wymienia się czynniki genetyczne, choć w zdecydowanej większości za ich rozwój odpowiada niewłaściwa, wysokocukrowa dieta, w której podstawę stanowią przetworzone produkty i słodyczeZatem jak obniżyć cukier? Które produkty możemy spożywać bez obaw o nagły wzrost glukozy w organizmie?

Jak szybko obniżyć cukier we krwi? Jeżeli poziom glukozy w naszym organizmie dochodzi do niebezpiecznej granicy, warto w odpowiednim momencie zacząć przeciwdziałać takiemu stanu rzeczy i zmodyfikować swój styl życia. Dzięki temu ograniczymy ryzyko rozwoju cukrzycy lub insulinooporności i poprawimy ogólną kondycję naszego organizmu. Zatem, jak szybko obniżyć cukier domowym sposobem? Jest kilka metod, które pomogą na uregulowanie stężenia glukozy w naszym organizmie. Zaliczamy do nich:

  • odpowiednio skomponowaną dietę,
  • wyeliminowanie niezdrowych przekąsek i produktów przetworzonych,
  • picie dużej ilości wody,
  • stosowanie zamienników cukru np. erytrolu,
  • wdrożenie aktywności fizycznej.

Dieta stanowi zatem filar naszego zdrowia. Jest ona niezmiernie ważna, szczególnie wśród osób dotkniętych hiperglikemią. W takim razie, co jeść, żeby obniżyć cukier? Jakich produktów warto unikać, a które wdrożyć do swojego jadłospisu? Czy wszystkie owoce są sobie równe i które z nich warto spożywać przy podwyższonym poziomie cukru? 

Dieta na obniżenie cukru - 15 warzyw które możesz jeść bez ograniczeń i nie martwić się o cukier!

Surowe warzywa to nie tylko źródło cennych witamin i minerałów, lecz także małokaloryczne przekąski. Zazwyczaj posiadają one niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je spożywać osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi. W dodatku, są one lekkostrawne i przyspieszają przemianę materii, poprzez co zaleca się je niektórym pacjentom cierpiącym na cukrzycę typu 2, szczególnie tym, którzy posiadają dużą nadwagę. Jakie warzywa pomagają utrzymać właściwy poziom cukru? Oto kilka z nich, które możesz spożywać bez obaw:

  • cukinia 
  • kapusta
  • pomidory
  • kalafior
  • szpinak 
  • kiszone ogórki
  • sałata 
  • seler naciowy
  • papryka 
  • rzodkiewka 
  • cebula
  • brukselka 
  • cykoria 
  • fasolka szparagowa
  • bakłażan
  • szpinak

Jak szybko obniżyć cukier we krwi? - 3 owoce, które ci w tym pomogą!

Owoce powinny występować w naszej codziennej diecie. Zawierają witaminy oraz antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników. Owoce cenione są nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, ale również za aromantyczne walory smakowe. Dodajemy je do deserów, muesli, soków czy koktajli. Jednak w przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi warto uważnie wybierać owoce. Najlepiej postawić na te, które zawierają niskie indeks glikemiczny, dzięki czemu nie doprowadzają do nagłego wzrostu glukozy we krwi i wyrzutu insuliny. Oto trzy owoce obniżające cukier, które powinny zagościć w twojej diecie:

  • owoce cytrusowe: cytryny, grejpfruty, limonki;
  • jagody - jagody czarne, borówki amerykańskie;
  • czarna oraz czerwona porzeczka.

Niezawodne zioła na obniżenie cukru - 8 ziół jako sposób na obniżenie cukru 

Zioła cenione są przede wszystkim za swojej prozdrowotne właściwości. Korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, moczowego, usprawniają trawienie, a także wspomagają łagodzenie stanów zapalnych. Niektóre z nich wykazują także działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. 

Zioła pomagają także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Jednym z takich ziół jest morwa biała. Posiada ona szerokie zastosowanie ze względu na swoje właściwości. Wspomaga bowiem proces odchudzania, poprawia perystaltykę jelit oraz oczyszcza organizm z toksyn. Czy morwa biała obniża poziom cukru? Działanie morwy białej wpływa na stężenie glukozy we krwi, dlatego może być pomocniczo stosowane w leczeniu cukrzycy oraz podwyższonego cholesterolu. Jakie inne zioła pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi? Przykładowe zioła na obniżenie cukru to:

  • pokrzywa 
  • mniszek lekarski
  • liście poziomki 
  • rutwica lekarska
  • kora cynamonowca
  • borówka czernica
  • szałwia lekarska

 

Ocet jabłkowy - jak stosować aby przyniósł najlepsze efekty 

Ocet jabłkowy wpływa na poziom cukru we krwi. Dzieje się tak ze względu na zawarty w nim kwas octowy, który reguluje syntezę glukozy w mięśniach szkieletowych oraz wątrobie. Spowalnia proces rozkładu węglowodanów, a tym samy reguluje poziom stężenia glukozy. Jak zatem stosować ocet na obniżenie cukru? Przede wszystkim, warto pamiętać, iż nie należy go spożyć nierozcieńczonego. Najlepiej pić go raz dziennie w postaci roztworu z wodą w następujących proporcjach: 20 ml octu na jedną szklankę wody. 

Sok na obniżenie cukru: proste i szybkie napoje o niskim indeksie glikemicznym - miej je pod ręką!

Jeżeli borykamy się z wysokim poziomem cukru, warto spożywać soki warzywne. Posiadają one niski indeks glikemiczny oraz obfitują w witaminy. Do ich przygotowania warto wykorzystać np. szpinak, ogórki, surową marchew, pomidory, kapustę, seler naciowy. W małych ilościach można dodać do nich także niektóre owoce, np. jabłka. Należy jednak pamiętać, aby posiadały one niski indeks glikemiczny. Jaki sok na obniżenie cukru we krwi warto pić?

Sok marchewkowo-jabłkowy 

  • 1 jabłko 
  • 2 marchewki 
  • 1 gałązka selera naciowego

Sok z kapusty

  • 1 seler naciowy 
  • 1 jabłko 
  • 1/4 główki białej kapusty

Co jeść na kolację, aby obniżyć cukier? 3 pomysły na ciepłe dania dla cukrzyków 

Zbilansowana dieta jest niezwykle istotnym aspektem w przebiegu cukrzycy. Zaleca się spożywanie 4-5 porcji posiłków w równych odstępach czasowych. Kolacja jest ostatnią potrawą, która nie powinna zbytnio obciążać układu trawiennego ani przyczyniać się do nadmiernego podniesienia glukozy we krwi. Zaleca się zatem, aby wieczorem sięgać wyłącznie po lekkostrawne produkty. Warto także wzbogacić je o niezbędne tłuszcze, najlepiej te pochodzenia roślinnego jak orzechy czy oliwę z oliwek. Zatem, co jeść na kolację, aby obniżyć cukier? Oto trzy pomysły na kolację dla cukrzyków i lista niezbędnych produktów do ich przygotowania:

1. Duszone warzywa 

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 3 pomidory 
  • 2 czerwone papryki 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • pęczek szczypiorku 

Przygotowanie: 

Ziemniaki dobrze wyczyścić i przekroić na pół. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Cebulę pokroić w ćwiartki i ułożyć na ziemniakach. Włożyć do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min. Paprykę oraz cukinię pokroić w plasterki i ułożyć obok ziemniaków. Całość polać oliwą i posypać ziołami solą oraz pieprzem. Zapiekać przez 15 min. Po tym czasie warzywa odwrócić i położyć pomidory pokrojone w plasterki. Zapiekać jeszcze ok. 5 min. Na samym końcu polać oliwą i posypać szczypiorkiem. 

2. Pierś z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 1/2 fileta z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka 
  • marchew 
  • brokuł
  • olej lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i natrzeć czosnkiem. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju lub oliwy. Wyłożyć mięso i smażyć przez ok. 10 min. Następnie dodać pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 min. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem. 

3. Duszona cukinia

Składniki: 

  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • pół papryki 
  • posiekana pietruszka 
  • kurkuma 
  • imbir 
  • słodka papryka
  • 1 ząbek czosnku 

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami, pietruszką oraz solą i pieprzem. Dodać zmielony czosnek i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem ok. 20 min. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci