Czy awokado jest zdrowe?

Awokado to owoc łatwo dostępny w sklepach i prosty w przygotowaniu do zjedzenia. Posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, ale jego spożywanie nie wspomaga odchudzania. Produkt jest jednym z najbardziej kalorycznych wśród owoców, dlatego należy na niego uważać, jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce.

Właściwości zdrowotne i odżywcze owocu

Awokado ma wiele właściwości leczniczych, więc jak najbardziej powinno znaleźć się w diecie ludzkiej. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zawiera dużo potasu regulującego ciśnienie krwi i odpowiadającego za właściwą pracę serca. Owoc ma korzystne działanie na układ nerwowy. Co więcej, zawiera sporą ilość takich witamin, jak C, E i A, dzięki czemu działa przeciwnowotworowo. Znajdująca się w owocu witamina B zapobiega wadom rozwojowym płodu, dlatego awokado jest również zalecane dla kobiet w ciąży.

Czy awokado wspomaga odchudzanie?

Awokado nie zawiera dużej ilości cukru, ale bogate jest w tłuszcze, co sprawia, że owoc należy do bardzo kalorycznych. Z pewnością nie wspomaga odchudzania, ale idealnie sprawdza się w kontrolowaniu apetytu. Zjedzenie połowy owocu zapewnia sytość na znaczną część dnia i zapobiega podjadania między posiłkami. Jeśli więc jesteśmy głodni warto zjeść kawałek awokado zamiast objadać się innymi niezdrowymi przekąskami.

Jak jeść awokado?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z szerokiego zastosowania tego owocu w kuchni. Awokado możemy dodać do sałatek, wykorzystać jako pastę jajeczną bądź przyrządzić z makaronem. Spożywanie owocu należy rozpocząć od jego nacięcia wzdłuż. Następnie przekręcamy każdą połowę owocu w przeciwnym kierunku, co pomoże wyjąć pestkę. Nie należy jej wyrzucać, ponieważ stanowi serce owocu i posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Można ją spożywać w wersji sproszkowanej. W tym celu powinniśmy wysuszyć ją na słońcu, po czym włożyć do plastikowego woreczka i rozbić. Następnie pestkę warto zblendować.

Kilka wskazówek dotyczących awokado

Kupując owoc w sklepie wybieraj awokado, które jest miękkie w dotyku, ale jednocześnie nie może być zbyt miękkie. Dojrzałe owoce powinny być przechowywane w lodówce, natomiast niedojrzałe można wsadzić do papierowej torebki lub trzymać przez kilka w dni w temperaturze pokojowej. Jeśli nie użyjesz awokado od razu po zakupie, ale chcesz aby zatrzymało swój kolor to skrop je sokiem z cytryny lub limonki.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci