3 przepisy na pyszne śledzie wigilijne

Potrawy ustawiane na stole wigilijnym są bardzo dokładnie przygotowane przez gospodynie domowe. To, co ma się wśród nich znaleźć jest ustalane nawet kilka miesięcy przed świętami. Oczywiście nigdy nie może tam zabraknąć śledzi. Kuchnia polska zna wiele receptur na ten gatunek ryby morskiej. Dzięki temu z pewnością dopasujesz dania do upodobań gości. Poniżej zamieściliśmy 3 przepisy na pyszne śledzie wigilijne, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Śledzie pod pierzynką z dodatkiem majonezu

Jest to pierwsza propozycja śledziowa, która może znaleźć się na wigilijnej kolacji. Danie charakteryzuje się delikatnością i z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich smakoszy. Aby je przygotować będziesz potrzebował 6 sztuk filetów śledziowych w oleju, 2 opakowania sosu sałatkowego czosnkowego, marchewkę, 2 ziemniaki, cebulę, 150 gramów sera żółtego, 2 ogórki korniszone, 200 ml majonezu oraz natkę pietruszki.

Na początku ugotuj ziemniaki i marchewkę, żeby były miękkie. Później je wystudź i pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój cebulę i ogórki, po czym dodaj je do pierwszych warzyw. Sos czosnkowy wymieszaj w osobnym pojemniku z majonezem. Wybierz odpowiednie naczynie na przygotowanie tej potrawy i ułóż w nim na dnie śledzie pokrojone w małe kawałki. Na niej połóż wymieszane warzywa, a następnie majonez połączony z sosem. Całość posyp startym żółtym serem oraz listkami natki, dzięki czemu danie będzie wyglądało dekoracyjnie.

Pyszna sałatka śledziowa z buraczkami

To kolejny pomysł, aby przygotować smaczne śledzie wigilijne. Jeśli dodatkowo uwielbiasz smak buraczków to ten przepis zdecydowanie podbije Twoje kubki smakowe. Składniki, jakie będą Ci potrzebne to 3 sztuki śledzia marynowanego, 2 buraki, 10 łyżek majonezu, 3 ziemniaki, łyżka musztardy, pół cytryny, pęczek szczypiorku oraz szczypta pieprzu czarnego mielonego.

Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać jest posmarowanie buraków i ziemniaków oliwą. Gdy skończysz zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 °C. Gdy warzywa się upieką – wystudź je i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój filety śledzia, natomiast szczypiorek drobno posiekaj. Teraz zajmij się majonezem – wymieszaj go z musztardą i sokiem z cytryny, po czym dopraw do smaku. Na dnie salaterki ułóż ziemniaki, posmaruje je majonezem i posyp szczypiorkiem. Na tak przygotowane dno wyłóż śledzie. Je również posmaruj majonezem i posyp szczypiorkiem. Na wierzch ułóż buraki, po czym również udekoruj je majonezem i szczypiorkiem.

Śledź z cebulką zanurzony w oleju

Śledzie wigilijne nie muszą być nudne. Możesz je przyrządzać na wiele sposób, a postępując zgodnie z tym przepisem uzyskasz pyszne śledzie w oleju. Do ich przygotowania będziesz potrzebował kilogram filetów śledziowych, 3 cebule, cytrynę, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz szklankę oleju. Wymienione składniki pozwolą Ci osiągnąć pyszny smak potrawy.

Na początku pokrój śledzie w małe kawałki, a cytrynę i cebulę w cienkie plastry. Przygotuj litrowy słoik, na dnie którego ułóż cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz kilka plasterków cytryny. Całość zalej olejem, po czym nałóż kawałki śledzia. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż skończą się składniki. Na końcu powinna się znaleźć cebula z przyprawami i olejem. Aby śledzie osiągnęły pyszny smak należy je odłożyć na dobę do schłodzenia.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci