Co jeść zamiast chleba? – najlepsze zamienniki pieczywa w diecie

Chleb od pokoleń nazywany jest podstawowym produktem spożywczym w diecie. Ciepła kromka chleba, posmarowana masłem, miodem lub dżemem jest ulubionym śniadaniem, kolacją lub przekąską w wielu domach. Niemniej jedna, dietetycy oraz osoby zajmujące się wpływem jedzenia na zdrowie coraz częściej alarmują, że nadmierne spożywanie chleba prowadzi do przyrostu masy ciała, rozwoju alergii pokarmowej czy obniżenia samopoczucia. Powszechnie znane pieczywo produkowane jest z mąki pszennej, która jest głównym źródłem węglowodanów w diecie. Ich dostarczanie prowadzi do pojawienia się uczucia ciężkości oraz spadku energii, dlatego warto dowiedzieć się, jakie są najlepsze zamienniki chleba na diecie.

Alergia na pieczywo - jak ją rozpoznać?

Kromka chleba jest doskonałym sposobem na szybkie zaspokojenie głodu lub nagłej ochoty na zjedzenie przekąski. Duża ilość glutenu, która znajduje się w mace pszennej może być czynnikiem prowokującym rozwój alergii na ten składnik pokarmowy. Eliminacja pieczywa z codziennego jadłospisu często podyktowana jest rozpoznaniem u siebie objawów alergii na chleb.

Jak objawia się alergia na pieczywo?

  • pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunki i wymiotów,
  • uczucie wzdęcia,
  • odczuwalny obrzęk górnych dróg oddechowych,
  • ataki duszności,
  • pokrzywka na skórze oraz silny świąd naskórka,
  • rozwój atopowego zapalenia skóry,
  • pojawienie się wyprysków i zmian na skórze.

Po zauważeniu u siebie symptomów alergii na chleb warto zrezygnować z jego spożywania. Dodatkowo, w celu rozpoznania alergii warto zdecydować się na przeprowadzenie specjalnych testów, które pomogą znaleźć źródło pojawiających się dolegliwości.

Czy i kiedy warto rezygnować z jedzenia chleba?

W związku z popularyzacją zdrowego odżywiania coraz więcej osób zastanawia się, czy warto zrezygnować z chlebaJedną z sytuacji, która wymaga całkowitej eliminacji pszennego chleba z diety jest rozwój alergii pokarmowej, która zagraża zdrowiu, a w skrajnych przypadkach życiu. Niemniej jednak, regularne dostarczanie węglowodanów w postaci kanapek może prowadzić do przyrostu masy ciała. 

Białe, pszenne pieczywo z pewnością nie sprzyja procesowi odchudzania, ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny. Po jego spożyciu dochodzi do znacznego wzrostu glukozy we krwi, co przekłada się na podwyższenie poziomu insuliny. Taka zależność uniemożliwia efektywne spalanie tkanki tłuszczowej, ze względu na zwiększoną syntezę, czyli produkcję kwasów tłuszczowych. Zamiennikiem chleba, który z pewnością będzie odpowiedni dla osób przebywających na diecie redukcyjnej jest pieczywo chrupkie lub pełnoziarniste.

Zdrowy chleb – jakie gatunki wybierać?

Czym zastąpić pieczywo pszenne? Obecnie, półki sklepowe przepełnione są różnymi rodzajami chleba, które mogą być doskonałą alternatywą dla pieczywa produkowanego z białej mąki. W trosce o dobre samopoczucie oraz prawidłową masę ciała, warto wybierać zdrowszą wersję chleba, do których należą:

  • chleb pieczony na zakwasie - pieczywo, którego proces produkcji uwzględnia użycie zakwasu jest powszechnie uważany za zdrowy dla organizmu. Poddana fermentacji mieszanka mąki i wody prowadzi do wytworzenia się kultur bakterii, które są dobrze tolerowane przez jelita;
  • chleb razowy, pełnoziarnisty - pełnoziarniste bochenki chleba produkowane są z mąki razowej, która została zmielona jedynie jeden raz. Pozwala to na zachowanie dużej ilości otrębów w kromce, dzięki czemu jego spożywanie nie obciąża żołądka oraz jelit;
  • pieczywo chrupkie - wiele osób będących na diecie decyduje się na spożywanie pieczywa chrupkiego. To doskonała alternatywa dla chleba w czasie odchudzania, ze względu na niski indeks glikemiczny jednej kromki.

Wybierając chleb, warto przede wszystkim stawiać na jego jakość. Przed zakupem warto upewnić się, jakie składniki zostały wykorzystane na etapie jego produkcji, co pozwoli uniknąć przyjmowania pieczywa z zawartością ulepszaczy smaku, barwików czy konserwantów.

Ile kalorii ma kromka chleba?

Wiele osób trwa w przekonaniu, że chleb jest tuczącym produktem spożywczym. W jednej kromce chleba o wadze 100 g znajduje się 265 Kcal, dlatego na diecie redukcyjnej warto sięgać po zamienniki pieczywa o niższej liczbie kalorii.

W przypadku braku alergii na białe pieczywo oraz posiadaniu prawidłowej masy ciała nie jest konieczne eliminowanie chleba z codziennej diety. Warto jedynie zadbać o nieprzejadanie się nim, ze względu na dużą liczbę węglowodanów w jednej porcji, co prowadzi do natychmiastowego podniesienia się poziomu glukozy i insuliny we krwi. 

Pieczywo chrupkie jako zamiennik chleba. Jeść czy unikać - jak wypowiadają się dietetycy?

Wiele osób, które zadają sobie pytanie: co jest zamiast chleba żeby schudnąć, decyduje się na wprowadzenie do diety pieczywa chrupkiego. Pieczywo chrupkie należy do grupy produktów spożywczych o charakterze funkcjonalnym, ze względu na dużą zawartość błonnika w jednej kromce. W prawidłowo skomponowanej diecie, spożywanie kanapek z pieczywem chrupkim sprzyja poprawie funkcjonowania jelit i całego układu pokarmowego.

Dodatkową zaletą pieczywa chrupkiego jest bardzo niewielka ilość kalorii w jednej kromce. Dzięki temu, osoba będąca na diecie może przygotować sobie kanapkę z większą liczbą dodatkowych składników, które są bardziej wartościowe dla organizmu. Ponadto, pieczywo chrupkie wyróżnia się lekkostrawnością. Proces przygotowania tego zamiennika chleba sprawia, że po jego spożyciu cząsteczki glutenu nie zalegają w jelitach, co jest główną przyczyną uczucia ciężkości i pełności po spożyciu tradycyjnego, białego chleba. 

Podczas komponowania codziennego jadłospisu warto pamiętać o umiarze. Chleb chrupki nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, niemniej jednak nie może on zastępować całkowitej liczby węglowodanów dostarczanych do organizmu. Ustrój ludzki do prawidłowego działania potrzebuje dużej dawki energii, a węglowodany są jego najważniejszym paliwem.

Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej

Spożywanie pieczywa chrupkiego na diecie redukcyjnej jest bardzo popularne. Wynika to z niskiego indeksu glikemicznego tego rodzaju chleba, co przekłada się na ograniczenie przyjmowanych kalorii w ciągu dnia. Niemniej jednak, obecnie nie istnieją żadne naukowe dowody, które byłyby potwierdzeniem tezy, że eliminacja tradycyjnego pieczywa na rzecz chrupkiego przyczynia się do przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej. Korzystanie z zamienników na diecie pozwala zaś na spożycie większej liczby kalorii, które pochodzą z innych składników pokarmowych, dzięki eliminacji pszennego pieczywa. Dodatkowo, pieczywo chrupkie wyróżnia się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jego dostarczanie w czasie stosowania diety redukcyjnej sprzyja poprawie przebiegu procesów metabolicznych czyli trawiennych.

Czym zastąpić chleb podczas śniadania czy kolacji?

Kolacja i śniadanie, które w wielu domach kojarzą się ze spożywaniem kanapek z chleba. Chęć wyeliminowania glutenu lub ograniczenia spożywania chleba może pomóc w walce z nadwagą oraz pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Czym warto zastąpić pieczywo pszenne podczas śniadania i kolacji?

  • kanapkami z pieczywem chrupkim, razowym lub pełnoziarnistym,
  • owsianką z dodatkiem świeżych owoców, bakalii i orzechów,
  • koktajlem z warzyw i owoców, które wzbogacone zostaną o zdrowy tłuszcz,
  • samodzielnie przygotowanym chlebem warzywnym,
  • naleśnikami lub tortillą z dodatkiem ulubionych produktów spożywczych.

Spożywanie chleba w odpowiedniej ilości nie niesie za sobą negatywnych konsekwencji dla organizmu. Warto rozważyć jego eliminację podczas przebywania na diecie redukcyjnej oraz po wykryciu alergii pokarmowej na składnik pieczywa pszennego.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci