Kultowe klopsiki IKEI w nowej odsłonie

Słynne klopsiki z restauracji IKEA, to absolutny must have przy każdych odwiedzinach sklepów tej marki. Dla wielu klientów taki posiłek to już tradycja. Niestety część osób musiała zrezygnować z ich jedzenia, ze względu na zawartość mięsa. Obecnie IKEA wprowadziła nową wersję… w 100% roślinną!

Roślinne klopsiki w IKEA

Jeśli jesteś wegetarianinem, weganinem lub po prostu nie lubisz albo nie możesz jeść mięsa, a mimo to zawsze chciałeś spróbować słynnych klopsików z IKEA, to wreszcie będziesz mieć szansę! Od 1 sierpnia 2020 roku, do menu wkraczają całkowicie wegańskie klopsiki, które smakują i wyglądają tak samo, jak tradycyjne. Możesz zjeść je w restauracji lub zabrać ze sobą do domu. IKEA co roku sprzedaje ponad miliard swoich klopsików, a teraz ilość ta z pewnością znacznie się zwiększy.

Nowe klopsiki nie tylko dla wegan

Klopsiki roślinne zadowolą nie tylko wymagających wegan, ale także osoby, które na co dzień jedzą mięso i nie potrafią zrezygnować z tego smaku. W ich skład wchodzi m.in. owies, jabłko, cebula, ziemniaki, białka żółtego grochu, więc śmiało można stwierdzić, że jest to posiłek zdrowy, ale pyszny. Co ważne jednak, zarówno konsystencja, jak i smak nie odbiegają od tradycyjnych klopsików, dzięki czemu wiele osób daje się „oszukać”, że są to tradycyjne wyroby IKEA.

Nowa misja sklepów IKEA

IKEA zdecydowała się na stworzenie wegańskiej wersji kultowego posiłku, ponieważ ich misją jest wprowadzanie zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia do domów ludzi na całym świecie. Ważne jest dla nich także dbanie o planetę, a to wiąże się z ograniczeniem spożywania produktów odzwierzęcych. Nowa wersja klopsików pozostawia za sobą zaledwie 4% śladu ekologicznego, w stosunku do tradycyjnej opcji. Celem sieci jest to, aby do 2030 roku stać się biznesem całkowicie neutralnym klimatycznie. Małgorzata Bochenek, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu IKEA Retail w taki sposób opisuje nowe działania firmy: „pragniemy ograniczyć sprzedaż klopsików mięsnych na całym świecie, aby zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej IKEA na klimat. Dzięki nowej propozycji możemy teraz zaoferować miłośnikom mięsa bardziej zrównoważoną alternatywę – bez rezygnowania ze smaku, który tak wielu pokochało. Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercy!”

Cena nowych klopsików

Klienci są bardzo zadowoleni z nowego produktu wypuszczonego przez IKEA. To nie pierwszy ukłon w stronę osób niejedzących mięsa. Od 2018 roku możemy sięgnąć np. po wege hot dogi, a także po wegańskie lody truskawkowe. Nowe klopsiki będzie można zjeść już od początku sierpnia. Będą podawane z puree ziemniaczanym, groszkiem oraz sosem pieczeniowym (roślinnym) i borówką. Całość kosztować będzie 9,99 zł. Możesz zabrać je też do domu za 500 g mrożonego produktu, zapłacisz 15,99 zł.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci