Fundacja Carrefour wspiera podnoszenie świadomości żywieniowej

Sieć Carrefour zdaje sobie sprawę z niskiej świadomości żywieniowej Polaków. Pragnąc przekonać społeczeństwo do dbania o ekologiczne jedzenie fundacja Carrefour zdecydowała się przekazać grant Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dotacja przeznaczona jest na realizację ogólnopolskiego projektu „BIO dla Mamy i Dziecka”. Program skierowany jest przede wszystkim do młodych matek, kobiet w ciąży, a także do personelu placówek związanych z tymi grupami.

Wspieranie Polaków w zdrowym odżywianiu się

Carrefour już od dawna stara się podnosić świadomość żywieniową Polaków. Sieć wyznaczyła sobie odważne zadanie, które polega na popularyzowaniu ekologicznego jedzenia. W tym celu prowadzona jest szeroka edukacja i upowszechnianie wiedzy na temat żywności eko. Ważny aspekt dla sklepów stanowi również stymulacja rozwoju polskiego rynku bio. Z tego powodu fundacja Carrefour postanowiła wesprzeć finansowo realizację ogólnopolskiego programu mającego na celu edukację na temat żywności ekologicznej. Projekt realizowany jest przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, do której trafił grant. Program ma dotyczyć głównie kobiet w ciąży, matek dzieci do lat 6, a także nauczycielek, przedszkolanek oraz pielęgniarek i lekarek prowadzących szkoły rodzenia.

Szczegóły programu „BIO dla Mamy i Dziecka”

Projekt, w który zaangażował się Carrefour potrwa do kwietnia 2021 r. Przez ten czas prowadzone będą warsztaty na temat żywności ekologicznej, które odbędą się w Warszawie, a także w miastach Polski wschodniej, takich jak Lublin, Radom, Białystok, Olsztyn, Biała Podlaska, Siedlce oraz Wyszków. Wybrano tę część kraju ze względu na panującą tam niską świadomość żywieniową. Udział w warsztatach w każdym mieście może wziąć ponad 1000 kobiet. Uczestniczki dostaną materiały edukacyjne, dzięki którym poznają wpływ żywności ekologicznej na zdrowie matki i dziecka. Wyjaśnione zostaną im również zasady komponowania posiłków i odpowiedni sposób analizowania etykiet.

Działalność fundacji Carrefour

Projekt „BIO dla Mamy i Dziecka” to nie pierwszy program, w który zaangażowała się fundacja Carrefour. Sieci zależy na zdrowym odżywianiu się Polaków, co można zauważyć w jej działaniach. W 2018 r. Carrefour przeznaczył ok. 800 000 zł na pomoc rolnikom pragnącym rozwinąć produkcję bio. Ponadto sieć zainicjowała utworzenie Koalicji na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio, zorganizowała międzynarodowy Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, a także zajęła się rozwijaniem projektu „Prosto z polskiej wsi”.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci