Tygodnie kulinarne w Lidlu i Biedronce – egzotyczne dania kuchni azjatyckiej na wyciągniecie ręki

Szukasz sposoby na wzbogacenie swoich doświadczeń kulinarnych? Tradycyjne potrawy kuchni polskiej i europejskiej Cię nudzą? Postaw na odmianę! Tydzień Azjatycki organizowany przez największe supermarkety w naszym kraju to świetny moment na wypróbowanie nowych smaków. W dzisiejszym artykule przedstawimy niecodzienne składniki kuchenne, obok których nie można przejść obojętnie.

Azja na wyciągnięcie ręki – tematyczne tygodnie kulinarne

Tydzień azjatycki to niepowtarzalna okazja, by w prosty sposób przenieść do świata pełnego tajemnic i niespodzianek. Kulinarna podróż na daleki wschód nie może obejść się bez wyposażenia w odpowiednie sprzęty. Przygotuj tradycyjny wok, pałeczki oraz matę bambusową i zaskocz swoją rodzinę nietypowymi daniami.

Robiąc zakupy, nie zapomnij także o ryżu – podstawowym składniku kuchni azjatyckiej. Mieszkańcy zachodnio-południowej Azji spożywają go na śniadanie, obiad i kolację. W bogatej ofercie promocyjnej dostępna jest zarówno jego tradycyjna odmiana basmati, jak i jaśminowa, czerwona, brązowa oraz specjalny ryż do sushi.

Ten ostatni będzie szczególnie przydatny podczas spotkań towarzyskich połączonych z gotowaniem. Razem z przyjaciółmi stworzysz niepowtarzalne rolki z ryżu, surowej ryby oraz warzy zawiniętych w liście nori. Podczas podawania tej popularnej potrawy kuchni azjatyckiej nie zapomnij o sosie sojowym, paście wasabi oraz marynowanym imbirze.

Azjatyckie specjały z Lidla: co znajdziemy w ofercie tygodnia azjatyckiego?

Tydzień azjatycki Lidl to ulubiony moment w roku każdego miłośnika orientalnych potraw. Oferta promocyjna pełna jest składników w atrakcyjnych cenach. Dzięki dostępnemu asortymentowi stworzysz autentycznego kurczaka po azjatycku. Ta łatwa w przygotowaniu potrawa przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi ostrych smaków. Przygotowanie rozpocznij od rozgrzania woka i oleju. Zamarynowanego w sake, sosie sojowym i mące kukurydzianej kurczaka usmaż razem z czosnkiem. Następnie dodaj warzywa, takie jak: por, paprykę, marchew, papryczkę chili i imbir. Całość smaż przez kilka minut. Danie możesz podać z ziarnami prażonego sezamu.

Innym ciekawym daniem jest makaron po azjatycku. W zależności od preferencji możesz wybrać makaron wonton lub ryżowy. Na woku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kapustę włoską. Następnie smażymy mielone mięso z kaczki lub wieprzowiny, gdy będzie gotowe dodajemy do niego cebulę dymkę, imbir, czosnek oraz mieloną paprykę czerwoną. Wrzucamy ugotowany makaron, kapustę oraz sos sojowy. Smak możesz wzbogacić wybranym ostrym sosem azjatyckim.

Dalekowschodnie smaki: co znajdziemy podczas tygodnia azjatyckiego w Biedronce?

Bogatą ofertę dalekowschodnich produktów spożywczych znajdziesz także w sklepie Biedronka. Tydzień azjatycki Biedronka rozpocznij od spróbowania ciekawych słodyczy. Daj się porwać magii suszonych owoców. Mango, papaja, smoczy owoc oraz marakuja mogą stanowić zarówno samodzielne danie, jak i uzupełnić Twój ulubiony deser lodowy lub jogurt naturalny. Po obiedzie nie możesz zapomnieć także o filiżance tradycyjnej zielonej herbaty. Pierwsze wzmianki o ceremonii parzenia naparu znajdujemy już w czasach epoki Tang. W kulturze Dalekiego Wschodu tradycyjne parzenie chińskiej herbaty wyraża przy tym szacunek człowieka względem przyrody.

Na kolację natomiast przygotuj bogatą w smaku sałatkę azjatycką. Przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu ryżowego. Następnie połącz go z kawałkami usmażonej piersi kurczaka. Jako przyprawy podczas smażenia możesz wykorzystać pikantną marynatę. Poszatkuj kapustę pekińską, pokrój cebulę dymkę oraz paprykę czerwoną. Do przygotowania dresingu będziesz potrzebować olej sezamowy, masło orzechowe, ocet ryżowy, sos sojowy, miód, czosnek oraz starty imbir. Wszystkie składniki sałatki połącz z gotowym sosem orzechowym.

Jakie produkty azjatyckie można kupić w Biedronce i Lidlu w stałej ofercie?

Kulinarna podróż po smakach dalekiego wschodu nie musi ograniczać się do Tygodnia Azjatyckiego. W stałej ofercie sklepu Biedronka i supermarketów Lidl znajdziesz bogaty wybór produktów powszechnie wykorzystywanych w kuchni: chińskiej, tajskiej, indyjskiej, filipińskiej, wietnamskiej, japońskiej oraz koreańskiej. Prawdziwym hitem od dawna pozostają pyszne pierogi azjatyckie gyoza oraz samosa z kurczakiem lub warzywami. Te pierwsze można przygotowywać zarówno na parze, jak i usmażyć na głębokim oleju. Samosa natomiast jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej, która zachwyca pikantnym bogactwem smaków.

W sklepach dostępny jest też szeroki wybór sushi. Ta kultowa potrawa kuchni japońskiej w znanej nam formie powstała na przełomie XIX i XX wieku. Ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne cieszy się coraz większą popularnością w krajach europejskich. Do jego przygotowania potrzebny jest marynowany ryż, surowa ryba, gotowane lub surowe skorupiaki oraz warzywa. W zależności od sposobu przygotowania, rolka może zostać zawinięta w liście algi morskiej nori. Wśród popularnych dodatków pojawia się rzodkiew, sfermentowana soja, awokado lub omlet.

Odkrywaj smaki Azji – azjatyckie sosy, przyprawy i dodatki, których nie może zabraknąć w kuchni azjatyckiej

Bogactwo smaków Azji zależne jest w dużej mierze od charakterystycznych przypraw oraz sosów. Robiąc zakupy, nie zapomnij o tradycyjnym sosie sojowym, wywodzącym się z Chin. Ta niezastąpiona płynna przyprawa powstaje z połączenia soi, pszenicy, wody i soli. W procesie fermentacji powstaje ten uniwersalny dodatek wielu azjatyckich potraw. Dzięki naturalnie zachodzącym procesom nie dodaje się do niego ani barwników, ani konserwantów. Jasny możesz zastosować do owoców morza, zupy azjatyckiej oraz delikatnego mięsa. Ciemny natomiast sprawdzi się podczas przygotowywania wołowiny po azjatycku.

Do innych niezbędnych przypraw należy między innymi papryka chili oraz imbir. W codziennym gotowaniu możesz wykorzystywać zarówno świeże składni, jak i suszone sproszkowane produkty. Każdy z nich doda Twojej potrawie niepowtarzalny charakter. W twojej spiżarni nie może zabraknąć także uniwersalnej pasty curry, liści limonki i sezamu.

Jak znaleźć najlepsze oferty produktów kuchni azjatyckiej?

Kuchnia azjatycka zachwyca nas bogactwem smaków i aromatów. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem ostrych potraw indyjskich, dietetycznych dań japońskich czy smażonych w woku mięs w chińskim stylu, odkrywanie nowych smaków to doskonały sposób poznawania kultury. Za każdym daniem kryje się przecież niesamowita historia i wielowiekowa tradycja.

Podczas odkrywania smaków Dalekiego Wschodu sięgnij po autentyczne produkty dostępne w bogatej ofercie promocyjnej licznych sklepów. Ponadto wzbogacenie codziennej diety potrawami z kuchni azjatyckiej pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. Bogactwo owoców morza, wykorzystywanie świeżych warzyw oraz ograniczenie tłustego mięsa, charakteryzuje nawyki żywieniowe miejscowej ludności. Jednocześnie nie możesz zapominać o tym, że kuchni Azji to przede wszystkim różnorodność. Każdy kraj oraz region ma swoje własne potrawy, które warto spróbować.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci