Światowy Dzień Pieczenia – to już dzisiaj!

Nie tylko pyszne, chrupiące pieczywo, ale także ciasteczka, babeczki czy zachwycające torty. Przygotowanie tych specjałów w wielu przypadkach wymaga użycia pieca, a właśnie dzisiaj na świecie obchodzony jest międzynarodowy dzień pieczenia. Przy tej okazji warto zwrócić uwagę, że nie jest to tylko sposób obróbki cieplnej, ale często – prawdziwa sztuka.

Oczywiście wydarzenie to nie ma charakteru oficjalnego święta, a świadomość jego istnienia jest raczej niewielka. To jednak ciekawa inicjatywa, która może skłonić nas, aby szczególnie dzisiaj coś upiec. Nie musi być to słodkie ciasto – dla fanów bardziej wytrawnych smaków ciekawym pomysłem może być np. własnoręcznie zrobiona bagietka czosnkowa.

Pieczenie chleba w domu

Chociaż wypiekanie chleba w domu jest coraz popularniejsze, to wciąż większość z nas po pieczywo udaje się do sklepu. Wynika to przede wszystkim z braku czasu – samodzielnie zrobiony chleb wymaga jednak nieco wysiłku, a przede wszystkim trwa zdecydowanie dłużej niż szybka wizyta w osiedlowym sklepie. Dzisiaj jednak proponujemy odmianę i przygotowanie w domu mini-bagietek z czosnkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczywa:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 10 gramów soli
  • 10 gramów cukru
  • 5 gramów drożdży
  • 30 gramów masła
  • szklanka mleka

Przygotowanie ciasta na mini-bagietki

Wbrew pozorom przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne. Wystarczy połączyć wszystkie składniki (zwracając uwagę na to, aby masło wyciągnąć wcześniej z lodówki) i wyrabiać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto powinno później odpocząć – przynajmniej przez 90 minut, ale nie dłużej niż 2 godziny w ciepłym miejscu.

Dzięki drożdżom ciasto urośnie i wyraźnie zwiększy swoją objętość. To odpowiedni moment, aby podzielić je na porcje i uformować nasze mini-bagietki. Przygotowana ilość ciasta z powodzeniem wystarczy na 10 bułek i właśnie na tyle równych części powinniśmy je pokroić. Następnie formujemy kształt przyszłego wypieku – lekko spłaszczając kawałki po ułożeniu na blasze.

Pamiętaj, aby wyłożyć blachę papierem do pieczenia, bo w innym przypadku mini-bagietki mogą przywrzeć do podłoża. Zanim jednak trafią one do pieca dajmy im kolejne 30 minut na wyrośnięcie. To dobry moment, aby przygotować masło czosnkowe, które nada bułeczkom niepowtarzalnego, ziołowego smaku.

Przepis na masło czosnkowe

Do przygotowania masła czosnkowego będziemy potrzebować około 70 gramów masła, kilku ząbków czosnku (1-2 jeśli ma być delikatne, 3-4 jeśli zależy nam na średniej intensywności smaku lub 5-6 jeśli uwielbiamy czosnek), a także pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Chociaż jest to niepotrzebna droga na skróty, to można wykorzystać suszoną pietruszkę z torebki.

Wszystkie składniki ucieramy ze sobą, aż smaki odpowiednio się wymieszają. Na tym etapie polecamy spróbowanie masła i dodanie soli – do smaku. Jeżeli zależy nam na bardziej ziołowym smaku, to możemy dodać także szczypiorek, majeranek, bazylię czy oregano. Ostrości może dodać z kolei szczypta pieprzu lub dla bardziej odważnych – chilli.

Jak długo piec mini-bagietki?

Wyrośnięte ciasto możemy już ponacinać – ukośnie, w trzech lub czterech miejscach. Następnie warto posmarować bułeczki roztrzepanym wcześniej jajkiem, a w nacięciach umieścić nasze masło czosnkowe. To już koniec przygotowań, a mini-bagietki mogą w końcu znaleźć się w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Warto obserwować jak przebiega proces rumienienia się ciasta, ale w większości przypadków należy je wyciągnąć najpóźniej po 15 minutach. Mini-bagietki będą dzięki temu odpowiednio rumiane i chrupiące, ale nie przypalone. Wypieku można spróbować od razu, bo najlepiej smakuje na ciepło. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do zup – np. kremu z pomidorów.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci