Przepis na ciasto czekoladowe z malinami

2019-09-12

|

Kuchnia

Przepis na ciasto czekoladowe z malinami

Wrzesień to idealny miesiąc na przyrządzanie różnorodnych potraw i deserów z malinami, ponieważ zarówno na uprawach, jak i w sklepach te owoce są teraz łatwo dostępne. Z pewnością każdy uwielbia smak czekoladowego ciasta. Można do niego dołożyć wiele różnorodnych dodatków, ale panujący aktualnie okres jest idealnym czasem na użycie malin.

Co będziesz potrzebował?

Aby przygotować pyszne ciasto czekoladowe z malinami musisz wyposażyć się w niezbędne składniki. Przede wszystkim naszykuj 250 gramów malin. Ponadto przyda Ci się 80 gramów masła lub oleju, 150 ml mleka, 250 gramów mąki, 150 gramów cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 jajka. Przygotuj także 200 gramów czekolady deserowej – najlepiej lekko gorzkiej 50 proc., ale gorzka też się dobrze sprawdzi.

Jak rozpocząć przygotowanie?

Na wstępie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Następnie przygotuj metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na jej dnie wyłóż arkusz papieru do pieczenia i zapnij obręcz. Gdy wykonasz ten krok przejdź do drugiego, w którym będziesz potrzebował rondelka. Włóż do niego masło lub olej, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników. Nie zapominaj o mieszaniu. Gdy czekolada i masło się roztopią – odstaw rondelek z ognia i dodaj do niego mleko i jajka. Całość wymieszaj w taki sposób, aby powstała jednolita masa. Jeśli posiadasz – użyj do tego trzepaczki rózgowej.

Co zrobić z pozostałymi składnikami?

Na tym etapie wyjmij oddzielną miskę, do której przesiejesz mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier i postaraj się całość dobrze wymieszać. Gdy wykonasz to zadanie – przelej czekoladową masę i delikatnie wymieszaj ją łyżką z pozostałymi składnikami, aby wszystkie się połączyły. Mieszaj do tego czasu, aż surowa mąka nie będzie widoczna. Do gładkiej masy dodaj 2/3 przygotowanych wcześniej malin i wymieszaj je delikatnie z innymi składnikami. Całość wyłóż do formy, a na wierzch ułóż pozostałe maliny. Masę na ciasto wstaw do piekarnika – czas pieczenia wynosi 45 minuty. Po wyjęciu ciesz się smakiem czekolady połączonej z malinami.