Co będziesz potrzebował?
Aby przygotować pyszne ciasto czekoladowe z malinami musisz wyposażyć się w niezbędne składniki. Przede wszystkim naszykuj 250 gramów malin. Ponadto przyda Ci się 80 gramów masła lub oleju, 150 ml mleka, 250 gramów mąki, 150 gramów cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 jajka. Przygotuj także 200 gramów czekolady deserowej – najlepiej lekko gorzkiej 50 proc., ale gorzka też się dobrze sprawdzi.
Jak rozpocząć przygotowanie?
Na wstępie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Następnie przygotuj metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na jej dnie wyłóż arkusz papieru do pieczenia i zapnij obręcz. Gdy wykonasz ten krok przejdź do drugiego, w którym będziesz potrzebował rondelka. Włóż do niego masło lub olej, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników. Nie zapominaj o mieszaniu. Gdy czekolada i masło się roztopią – odstaw rondelek z ognia i dodaj do niego mleko i jajka. Całość wymieszaj w taki sposób, aby powstała jednolita masa. Jeśli posiadasz – użyj do tego trzepaczki rózgowej.
Co zrobić z pozostałymi składnikami?
Na tym etapie wyjmij oddzielną miskę, do której przesiejesz mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier i postaraj się całość dobrze wymieszać. Gdy wykonasz to zadanie – przelej czekoladową masę i delikatnie wymieszaj ją łyżką z pozostałymi składnikami, aby wszystkie się połączyły. Mieszaj do tego czasu, aż surowa mąka nie będzie widoczna. Do gładkiej masy dodaj 2/3 przygotowanych wcześniej malin i wymieszaj je delikatnie z innymi składnikami. Całość wyłóż do formy, a na wierzch ułóż pozostałe maliny. Masę na ciasto wstaw do piekarnika – czas pieczenia wynosi 45 minuty. Po wyjęciu ciesz się smakiem czekolady połączonej z malinami.