Klasyka kuchni polskiej w Biedronce

Nie tylko w związku ze Świętem Niepodległości warto zwrócić uwagę na tradycyjne polskie potrawy, które są jednym z filarów naszej narodowej dumy. Setna rocznica odzyskania przez nasz kraj suwerenności, stanowi jednak doskonałą okazję, by prześledzić w jaki sposób zmieniały się nasze kulinarne upodobania i trendy związane z przygotowywaniem potraw.

Dumni z tego, co nasze

Dla osób, które gotując cenią sobie nie tylko zdrowe, ale także regionalne produkty, sieć Biedronka przygotowała ofertę „Dumni z tego, co nasze”. To niezwykła kulinarna podróż, która rozpoczęła się na przepisach z XVII wieku, a skończyła na współczesnej, tzw. nowoczesnej kuchni polskiej. Dzięki temu – z pewnymi modyfikacjami – możemy odtworzyć dania, które nasi przodkowie jadali kilkaset lat temu.

Od XVII wieku do współczesności

Jakie produkty możemy nabyć z tej okazji w Biedronce? Na półkach znajdziemy m.in. tradycyjny miód wielokwiatowy czy suszone borowiki i podgrzybki. To właśnie grzyby są podstawą przygotowania gulaszu, który na polskich stołach gościł już w XVII wieku. Samodzielne przygotowanie dania z jelenia może zająć nawet kilka godzin, dlatego osobom dysponującym mniejszą ilością czasu polecana jest wolno gotowana łopatka wieprzowa z kurkami, w cenie niespełna 10 zł za pół kilograma.

Osiemnaste stulecie w Polsce to czas fascynacji kulturą Francji, co znalazło swoje odzwierciedlenie także w kuchni. Na stołach szczególne miejsce znalazły potrawy mięsne oraz zioła, takie jak bazylia czy mięta. Okazała pieczeń może być przygotowana np. z wykorzystaniem łopatki cielęcej w cenie 4,49 zł za 100 gram, która dzięki aromatycznym przyprawom zachwyci najbardziej wymagających smakoszy.

W wieku XIX nasi przodkowie postawili na nieco lżejszą kuchnię, a w miejsce ciężkostrawnych dań, na stołach coraz częściej obecne były ryby. Nawiązując do tego okresu, w Biedronce znajdziemy nie tylko filety ze świeżego suma, ale także pysznego bałtyckiego śledzia, który kosztuje niespełna 15 zł za kilogram.

Kulinarno-historyczna oferta Biedronki obejmuje także produkty do przygotowania dań inspirowanych kuchnią XX wieku, z uwzględnieniem trudnego okresu PRL. Niewielka dostępność produktów w owym czasie powodowała, że wyobraźnia kucharza stanowiła o możliwości przygotowania posiłków z niewielkiej ilości składników.

Kiedy i gdzie kupić?

Oferta „Dumni z tego, co nasze” obowiązuje od 5 do 17 listopada 2018 roku we wszystkich sklepach sieci Biedronka. Należy mieć jednak na uwadze, że nie wszystkie produkty będą dostępne przez cały okres akcji, a w przypadku wyczerpania zapasów nie będą one możliwe do nabycia w przyszłości.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci