Jak zrobić domowe pączki?

13.02.2020

|

Kuchnia

Jak zrobić domowe pączki?

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek – dzień, na który czekają chyba wszyscy. Święto pozwala na nieograniczone objadanie się pysznymi, tłustymi i słodkimi przekąskami. Wśród nich królują pączki, których przygotowanie w domu okazuje się bardzo proste i szybkie. Zaskocz swoją rodzinę i zrób w tym roku domowe pączki! Poniżej znajdziesz przepis na te smakołyki. Podpowiadamy również, jakie wybrać nadzienie i jak zrobić lukier.

Składniki potrzebne na domowe pączki

Zamieszczony poniżej przepis na pączki jest bardzo prosty, więc nie musisz się obawiać, że smakołyki Ci nie wyjdą. Z podanych składników powinno powstać około 12 sztuk. Jeśli zależy Ci na większej ilości – podwój ilość produktów.

Do przygotowania pysznych pączków potrzebujesz:

  • 4 dag drożdży
  • 15 dag cukry
  • 50 dag mąki
  • 20 ml mleka
  • 1 jajko
  • 8 łyżek masła
  • szczypta soli
  • Nie zapomnij również o naszykowaniu tłuszczu do smażenia. Pamiętaj także o przygotowaniu swojego ulubionego nadzienia, które następnie włożysz do pączków.

    Jak zrobić domowe pączki?

    Gdy wszystkie składniki są już gotowe, możesz przejść do następnego kroku, czyli przygotowywania pysznych pączków. Na początku wsyp mąkę do miski, skrusz drożdże, a następnie posyp je połową naszykowanego cukru i dodaj połowę mleka w letniej temperaturze. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

    Wykorzystaj ten czas na roztopienie masła w pozostałym mleku. Ostudź składniki, po czym wymieszaj je z jajkiem, drugą częścią cukru i szczyptą soli. Przelej całość do pozostałych składników i wyrób z tego jednolite ciasto. Gdy zakończysz ten krok – odstaw całość do wyrośnięcia.

    Następnie podziel powstałe ciasto na 12 części i spłaszcz każdy kawałek ręką. Po tym połóż na nie wybrane przez siebie nadzienie. Może to być dżem – wystarczy jedna łyżeczka na kawałek ciasta. Teraz ze wszystkich części ciasta ulep kulki. Zachowaj jednak ostrożność, aby nadzienie nie wypłynęło ze środka. Powstałe pączki odstaw do wyrośnięcia na kwadrans.

    Do rondelka wlej tłuszcz i zaczekaj, aż się rozgrzeje. Przełóż do niego kilka pączków i poczekaj, aż się zarumienią na złotobrązowy kolor. Po tym wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Zanim wystygną obtocz je w cukrze pudrze. Jeśli jednak preferujesz lukier – poczekaj, aż pączki wystygną i dopiero wtedy je udekoruj.

    Jak zrobić lukier do pączków?

    Jego przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i szybsze niż robienie pączków. Aby uzyskać pyszny, domowy lukier przygotuj cukier puder, wodę oraz sok z cytryny. Wymieszaj dwie szklanki cukru pudru z kilkoma kroplami cytryny oraz czterema łyżkami ciepłej wody. Polej tym pączki i pozostaw je do wystygnięcia. Gotowe!

    Jakie nadzienie wybrać do pączków?

    Nadzienie możesz wybrać zgodnie ze swoimi upodobaniami. Nic Cię nie ogranicza, dlatego w każdym pączku możesz umieścić inny rodzaj „niespodzianki”. Najczęściej w pączkach pojawia się konfitura. Wiele osób preferuje konfiturę różaną, ale nie każdy przepada za jej charakterystycznym smakiem. W takim przypadku polecamy konfiturę truskawkową bądź malinową. Bardzo często w pączkach pojawia się również marmolada. Charakteryzuje ją odpowiednia gęstość, dlatego produkt łatwo można umieścić w środku pączka. Wszystkim znane są również smakołyki z nadzieniem w postaci dżemu – najlepiej sprawdzi się z pewnością dżem truskawkowy.

    W domowych pączkach możesz umieścić nieco bardziej specyficzne nadzienie. Jeśli uwielbiasz smak czekoladowy to włóż do środka smakołyków czekoladę lub nutellę. Ciekawą propozycję podania pączków stanowi również nadzienie w postaci kajmaku. Dla osób ceniących delikatniejsze smaki polecamy nadzienie cytrynowe. Natomiast dla dorosłych doskonale sprawdzą się pączki z adwokatem. W środku swoich wypieków możesz umieścić również pyszny budyń.

    W jaki sposób nadziewać pączki?

    Gdy wybrałeś już nadzienie do domowych pączków pora dowiedzieć się, w jaki sposób umieścić pyszny dodatek w środku wypieku. Możesz to zrobić zarówno przed smażeniem, jak również po jego zakończeniu. Wybierając pierwszą opcję należy delikatnie spłaszczyć porcję ciasta, po czym na jego środek nałożyć wybrane nadzienie i dokładnie skleić całość. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nadzienie nie wypłynęło. Jeśli już usmażyłeś pączki, ale chciałbyś je urozmaicić to przygotuj rękaw cukierniczy i długą tylkę. Należy umieścić w niej nadzienie, po czym wbić ją głęboko w wyrób i wcisnąć w pączek wybrane nadzienie.