Kawy dostępne w sprzedaży
Wchodząc do kawiarni możemy poczuć lekki zawrót głowy. Nie od zapachu kawy, ale od możliwości jej wyboru. Bardzo dużo osób ma z tym problem – nie wie, na jaki napój się zdecydować. Niektórzy wybierają się w specjalne miejsca, aby wypić filiżankę pysznej kawy, ponieważ nie wiedzą, jak samodzielnie przygotować ją w domu. My jednak rozwiązujemy ten problem i podpowiadamy, jak zrobić najpopularniejsze typy kawy. Gdy opanujesz tę umiejętność, będziesz mógł zaskoczyć swoich gości.
Do najczęściej wybieranych napojów należą:
Espresso
Jeśli potrzebujesz szybkiego pobudzenia to doskonale trafiłeś, bo właśnie to zapewni Ci w pierwszej kolejności kawa espresso. Przygotowuje się ją z drobno zmielonych ziaren kawy w specjalnie przeznaczonym do tego ekspresie. W tym celu najczęściej używa się mieszanki różnych gatunków kaw. Napój charakteryzuje się wyrazistym smakiem, zapachem, a nawet barwą. Doskonale sprawdza się w przypadku dużego zmęczenia i zaspania. Aby idealnie zaserwować espresso gościom należy je podawać w małych filiżankach, które można podgrzać przed samym podaniem. Naczynie powinno się napełnić tylko do połowy. W kawiarni często do tego typu kawy podawana jest woda.
Americana
To drugi z najpopularniejszych rodzajów kawy. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Aby ją zrobić należy dodać gorącą wodę do espresso. Napój serwuje się w większym naczyniu, który ma ponad 150 ml. Można go podawać również w większym kubku. Warto zwrócić uwagę, by naczynie było wykonane z grubego materiału. Wtedy zatrzyma na dłużej swoje ciepło. Idealnie w tym celu sprawdzi się filiżanka z podwójną ścianką. Dzięki niej nie poparzysz dłoni, gdy będziesz trzymał kawę.
Cappuccino
To kolejny pyszny napój kawowy, którym zachwyca się wiele osób. Jego główne składniki stanowią espresso oraz spienione mleko. Wierzch kawy bardzo często posypuje się startą czekoladą lub kakao. Taki zabieg służy ładnemu udekorowaniu napoju. Aby przygotować pyszne cappuccino należy zadbać o odpowiednio spienione mleko. Dzięki temu pianka będzie zachwycała swoim kremowym smakiem. Do podawania tej pysznej kawy użyj porcelanowej filiżanki ze spodkiem.
Caffe Latte
Ten napój szczególnie polecamy osobom, które nie przepadają za ostrym i wyrazistym smakiem kawy. Caffe Latte charakteryzuje się łagodnością. Jest to mleczna kawa, którą należy podawać w wysokich szklankach. Doskonale sprawdza się jako deser w połączeniu ze słodkimi ciasteczkami. Przygotowując ten rodzaj kawy pamiętaj o odpowiedniej kolejności składników. Najpierw należy na spód szklanki wlać syrop, następnie zalej espresso mocno spienionym mlekiem, a całość posyp cynamonem bądź kakao.
Cafe frappe
To z kolei doskonała propozycja na upalne dni. Cafe frappe, czyli nic innego, jak kawa mrożona. Aby ją przygotować wystarczy wsypać kilka łyżek rozpuszczalnej kawy do naczynia, po czym zalać to wodą i mlekiem. Warto dodać również cukier. Całość wymieszaj mikserem, po czym do kawy dodaj kostki lodu. Dzięki temu napój będzie orzeźwiający i pyszny.