Czy brzoskwinie są zdrowe?

Wykorzystaj aktualny sezon, aby wzbogacić swój organizm w brzoskwinie, które mają dużo właściwości zdrowotnych. W zimę spróbuj suszonej wersji owoców – one również pozytywnie wpływają na samopoczucie. Ponadto brzoskwinie można wykorzystać w przemyśle kosmetycznym, gdzie znakomicie się sprawdzają. Przyczyniają się nie tylko do poprawy kondycji skóry, ale także wzmacniają włosy.

Przy jakich chorobach warto jeść brzoskwinie?

Te pyszne i soczyste owoce pomagają w walce z wieloma schorzeniami, dlatego jeśli cierpisz na jakąś chorobę to sprawdź, czy jedzenie brzoskwiń może ją zwalczyć. Jeśli jesteś zdrowy – spożywanie tych owoców również wpłynie pozytywnie na pracę Twojego organizmu. Szczególnie są polecane w przypadku nowotworów piersi, ponieważ nie tylko je hamują, ale także zapobiegają przerzutom. Brzoskwinie składają się w 90 proc. z wody, dlatego działają moczopędnie, co wspomaga oczyszczanie układu moczowego i nerek.

Ponadto owoce dobrze sprawdzają się jako środek leczniczy na zaparcia, ponieważ zawierają dużo błonnika, który przyspiesza pracę jelit. Jeśli cierpisz na anemię – również powinieneś jeść sporo brzoskwiń, gdyż zwiększają produkcję krwinek czerwonych. Mimo że owoce wydają się słodkie to nie ma żadnych przeciwwskazań, aby spożywali je cukrzycy. Brzoskwinie zawierają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że stanowią dobrą przekąskę nawet dla osób cierpiących na cukrzycę.

Właściwości suszonych owoców

Powyższe właściwości przypisane są dla świeżych owoców. Z kolei suszone brzoskwinie zalecane są w zupełnie innych przypadkach. Zawierają dużo więcej cukru i są wysokokaloryczne, dlatego nie poleca się ich jedzenia osobom chorującym na cukrzycę i ludziom, którzy się odchudzają. W tych dwóch sytuacjach należy unikać suszonych brzoskwiń i lepiej zaczekać na sezon, kiedy będą dostępne ich świeże odpowiedniki.

Jak należy przechowywać brzoskwinie?

Są to owoce, które nie należą do łatwych w przechowywaniu. Bardzo szybko następuje ich dojrzewanie, po czym rozpoczyna się proces przejrzewania i rozpadu. Dlatego brzoskwinie należy trzymać w lodówce, gdzie będą się nadawały do spożycia przez ok. 5 dni. Jeśli zależy nam na dłuższym zachowaniu właściwości owocu – schowajmy je do chłodni, gdzie będą mogły leżeć nawet do 4 tygodni.

Zastosowanie brzoskwiń w przemyśle kosmetycznym

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych brzoskwinie posiadają również pozytywny wpływ na skórę i włosy. Zawarte w owocach witaminy wzmacniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Ponadto brzoskwinie zapewniają skórze elastyczność, jędrność i gładkość. Ekstrakt pozyskiwany z miąższu posiada właściwości nawilżające, tonizujące, a także odmładzające. Nie tylko odświeża cerę, ale również regeneruje naskórek.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci