Czy warto włączyć tofu do codziennej diety? Wegetarianie przekonują, że tak, bo jest ono bardzo wdzięcznym składnikiem w kuchni. Samo w sobie nie ma porywającego smaku, trzeba mu poświęcić trochę czasu. Wszystko dlatego, że tofu chłonie przyprawy jak gąbka. Dlatego też, warto je zamarynować i odczekać co najmniej dwie godziny. Odpowiednio przygotowane, może stanowić podstawę wielu dań oraz zup, takich jak: miso, ramen czy malezyjska laksa. Co co można zrobić w kuchni z tofu? Przygotowaliśmy kilka propozycji!
Jednym z kuchennych klasyków jest marynowane i grillowane tofu. Tofu należy pokroić na grube plastry i odcisnąć z nadmiaru wody. Do przygotowania marynaty będziemy potrzebowali oleju sezamowego, sosu sojowego, brązowego cukru, dymkę, oliwę z oliwek, papryczkę chili, sok z limonki i czosnek. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a w powstałej zalewie umieścić tofu. Po dwóch godzinach odciskamy nadmiar marynaty i kładziemy na rozgrzanej patelni. Grillujemy równomiernie z obu stron. Tak przygotowane tofu, możemy polać pozostałą marynatą. Danie świetnie smakuje z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame.
Tofu sprawdzi się też jako dodatek do smażonego makaronu - pad thai czy jako zamiennik mięsa w daniach typu curry. Jeśli mamy niewiele składników, można przyrządzić szybki makaron z marchewką i tofu. Do przygotowania potrzebujemy ugotowany makaron ryżowy. Na niewielkiej ilości oliwy lub masła klarowanego podsmażamy starty czosnek, imbir, por i marchewkę. Można dodać też papryczkę chili. Gdy aromaty połączą się, dodajemy - pokrojone w kostkę - tofu i smażymy jeszcze przez kilka chwil. Potem dodajemy makaron, a całość doprawiamy sosem sojowym, limonką, dymką i kolendrą.
Miłośnicy tofu przekonują też, że można z niego zrobić słodkie dania, np. mus czekoladowy czy słodką pastę kanapkową. Do wykonania tej drugiej, potrzebujemy: tofu, soku z cytryny, syropu z agawy, suszonej żurawiny i odrobiny mleka migdałowego. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!