Strona główna >Blog >Kuchnia >10 rozgrzewających zup na zimowe popołudnia – dania jednogarnkowe dla całej rodziny

10 rozgrzewających zup na zimowe popołudnia – dania jednogarnkowe dla całej rodziny

Kiedy temperatury spadają w dół, rozpoczyna się idealny czas na gęstą i aromatyczną zupę. Dostępność wielu pysznych warzyw, przede wszystkim dyni, cukinii, cebuli czy marchewki, to idealna okazja, aby wykorzystać sprawdzone przepisy i wypróbować nowe. Zupa może być nie tylko smaczna i pożywna. Odpowiednio przygotowana rozgrzewa i wzmacnia odporność. Warto zamienić kuchnię w królestwo rozgrzewających aromatów i odnaleźć idealną zupę na zimowe chłody.

Zimowe, gęste i rozgrzewające - dania jednogarnkowe w postaci zup, które pokocha cała rodzina

Wbrew tradycji zupa nie musi być traktowana jako przystawka do dania głównego, czyli tak zwane pierwsze danie. Gęsta i pożywna zupa to danie jednogarnkowe, którym bez problemu można zaspokoić nawet największy głód. To także danie, które doskonale rozgrzewa, a czego innego nam trzeba w zimne i długie wieczory?

Zupy  to idealna okazja, aby uzupełnić dietę o warzywa. W naszym jadłospisie powinno być ich jak najwięcej, a zwykle bywa tak, że jest ich zdecydowanie za mało. Dobre zupy na obiad mogą poza warzywami zawierać także mięso. Dzięki temu najedzą się nimi także najbardziej zapaleni mięsożercy.

Doskonałym przykładem rozgrzewającej zupy może być zupa z soczewicy, do której warto dodać także inne warzywa. Doskonale pasują tu korzenie takie jak seler, pietruszka czy marchew. Smaku całości z pewnością doda podsmażona na oliwie cebula. Zupa z soczewicy świetnie komponuje się z pulpecikami. Warto pamiętać, aby soczewicę – zarówno czerwoną jak i zieloną – opłukać na sicie przed gotowaniem. Dzięki temu unikniemy jej kipienia.

Rozgrzewające danie obiadowe, takie jak pyszna i gęsta zupa z soczewicy, to także danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jak każde danie jednogarnkowe, oszczędza czas zarówno w trakcie gotowania, jak i po gotowaniu – przy jednym garnku jest zdecydowanie mniej zmywania.

Szybkie danie na obiad w postaci rozgrzewającej zupy z dyni – pysznie jak u mamy!

Dynia to idealny materiał na pyszne danie. Rozgrzewająca zupa z dyni może być przyrządzona na wiele różnych sposobów. Może być delikatna i aksamitna albo też pikantna i charakterna. O jej smaku decydują dodatki, a przede wszystkim przyprawy, które mogą sprawić, że zupa z dyni to idealna zimowa zupa. Do zupy dyniowej najlepiej pasuje imbir – najlepiej świeżo starty. Sprawi on, że rozgrzewająca zupa dyniowa otuli smakiem i przyjemnym ciepłem.

Najczęstszą formą, w jakiej spotykamy zupę z dyni, jest krem. Aby powstał, konieczne jest zblendowanie zupy pod koniec gotowania. Warto zaopatrzyć się w porządny blender. Aby zupa krem była aksamitna, warto dodać do niej jeden lub dwa ziemniaki. Innym sposobem na osiągnięcie aksamitnej konsystencji jest dolanie do już zmiksowanej zupy odrobiny chłodnego wywaru i ponowne zblendowanie. Aromatyczny krem z dyni to proste i szybkie dania na obiad**.

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie – zupa cebulowa idealna na wzmocnienie i poprawę apetytu

Zima to czas, kiedy częściej dopadają nas infekcje i łatwiej się przeziębić. Jest wiele sposobów na poprawę odporności. Jednym z nich jest odpowiednia dieta. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie może sprawić, że szybciej wrócimy do zdrowia. Doskonałą propozycją może być aromatyczna zupa cebulowa. Jest to dużo smaczniejsza alternatywa dla syropu z cebuli, o którego skuteczności przekonało się wielu z nas. Sekret udanej zupy cebulowej leży w odpowiednim zeszkleniu jej i dodaniu przypraw. Konieczny jest czosnek. Warto dodać też szczyptę kurkumy. Ta zupa postawi na nogi i ukoi wyśmienitym smakiem.

Zupa cebulowa to jeden z przykładów na naprawdę proste zupy rozgrzewające. Warto je robić w sezonie, kiedy łatwo o przeziębienie. Mogą pomóc w chorobie lub pozytywnie wpłynąć na odporność. Kiedy dodamy wyśmienity smak, otrzymamy połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Pożywna zupa jednogarnkowa z klopsikami – syte danie obiadowe

Sposobów na przygotowanie rozgrzewającej zupy jest naprawdę wiele. Zupę można zrobić na wywarze mięsnym, ugotować z samych warzyw lub dodać do niej mięso, na przykład w postaci pysznych klopsików. Zupa z klopsikami to przykład dania jednogarnkowego na większy apetyt.

Pożywne zupy jednogarnkowe z klopsikami mogą mieć wiele wariantów. Dobrą propozycją jest wyśmienity i prosty krem z papryki i pomidorów z klopsikami. Do przygotowania tej zupy krem wystarczy papryka, pomidory z puszki oraz cebula i czosnek. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie, a następnie zalewamy wodą i miksujemy. Klopsiki można najpierw usmażyć lub ugotować bezpośrednio w zmiksowanej wcześniej zupie.

Brokułowa z serem i słonecznikiem - dobra zupa na zimowy obiad

Krem z brokułów to propozycja dla osób lubiących klasyczne połączenia. To rozgrzewająca zupa wegetariańska, która dzięki obecności sera jest także sycąca. Słonecznik dodaje jej chrupkości i jest dodatkowym źródłem cennych substancji pozytywnie wpływających na zdrowie. Przepis na tę pyszną zupę jest prosty. Warto go poznać.

Cebulkę należy zeszklić, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Do wywaru dodajemy brokuły. Można dodać też zielony groszek, dzięki czemu zupa będzie także cennym źródłem białka. Nie jest to jednak opcja obowiązkowa. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na krem. Następnie dodajemy śmietanę (może być to też mleczko kokosowe). Na talerzach dekorujemy zupę prażonymi pestkami słonecznika i startym serem. Weganie mogą zastąpić ser płatkami drożdżowymi.

Rozgrzewająca zupa meksykańska – pyszne danie w 15 minut

Rozgrzewająca zupa meksykańska to bardzo prosta i sycąca zupa. Moc warzyw sprawia, że jest bardzo zdrowa, a pikantne przyprawy rozgrzewają i mają pozytywny wpływ na podniesienie odporności. To danie jednogarnkowe tak gęste, że laik może nie domyślić się, że to zupa.

Zupa meksykańska może być wykonana w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Do podsmażonej cebulki można dodać mięso mielone lub od razu zalać bulionem. Bazą zupy meksykańskiej są ziemniaki, marchew, czerwona fasola, kukurydza i pomidory. Zupę przyprawiamy słodką i ostrą papryką, a także czosnkiem. To doskonała rozgrzewająca zupa, którą można przygotować, używając warzyw z puszki lub nawet gotowej mrożonki.

Rozgrzewający rosół z imbirem – klasyczne danie z odrobiną pikanterii

Co jeść podczas choroby? Dla wielu osób pierwszą myślą jest babciny rosół. Jego smak i aromat przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Wiąże się z troską i miłością najbliższych, którzy opiekowali się nami w chorobie.

Jeśli czujemy się przeziębieni, warto także teraz przygotować rosół dla siebie i swoich bliskich. Warto tradycyjny rosół nieco podkręcić, na przykład dodając do niego imbiru. Nada to bulionowi nieco orientalnego charakteru. Imbir sprawi także, że rosół będzie rozgrzewał jak nigdy wcześniej. Będzie jeszcze silniejszym orężem w walce z przeziębieniem czy zimowym chłodem.

Rozgrzewające zupy wegetariańskie – 4 pomysły na pyszne kremy z warzyw

Rozgrzewające zupy wegetariańskie to coś, co przypadnie do gustu każdemu. Zupa sama w sobie ma właściwości rozgrzewające. Sekretem tych zup są jednak przyprawy. Warto dodać ich szczodrze, aby rozgrzewająca zupa działała na ciało i zmysły.

W przypadku wegetariańskich zup kremów często baza jest podobna. To zeszklona z przyprawami cebulka i bulion warzywny. W zależności od wyboru warzyw, które będą grały pierwsze skrzypce, osiągniemy inne efekty. Warzywa można komponować według uznania. Jest jednak kilka zestawów, które sprawdzają się świetnie.

Doskonały na zimowe wieczory jest krem z buraków z kozim serem, który rozgrzewa i rozpieszcza połączeniem słodyczy i słonego. Innym pomysłem na aromatyczną rozgrzewającą zupę jest krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy i cynamonu. Krem z białej fasoli z jabłkiem i goździkami to zestawienie niebanalne, lecz niemal uzależniające. Warto postawić także na klasykę i przyrządzić krem z cukinii. Można go podawać z płatkami migdałowymi lub kleksem śmietany.

Te wszystkie proste dania jednogarnkowe pokazują, że z łatwo dostępnych składników można przyrządzić w krótkim czasie przepyszne dania. Warto jak najczęściej robić pyszne zupy. Rozgrzewająca zupa to remedium na zimowy spadek odporności, a także na zimową melancholię, która pojawia się w zimne i długie wieczory.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci