Kiedy konieczna jest dieta eliminacyjna i od czego zacząć?
Dieta eliminacyjna bezmleczna jest konieczna w przypadku alergii pokarmowych, kiedy nawet najmniejsze ilości białka krowiego mogą doprowadzić do silnych reakcji ze strony organizmu. Dolegliwość ta potocznie nazywana jest skazą białkową i najczęściej pojawia się w wieku niemowlęcym lub we wczesnym dzieciństwie. Jeżeli objawy alergii pojawią się u dziecka karmionego piersią, matka powinna przejść na dietę bez nabiału, chociaż sama może nie cierpieć na nietolerancję laktozy. Najczęstsze objawy skazy białkowej to wysypki skórne, obrzęki i zaczerwienienia, sucha, szorstka skóra, wymioty, biegunki, zaparcia, refluks żołądkowo-przełykowy, katar, kaszel czy utrudnione oddychanie. Te objawy mogą wystąpić zarówno bezpośrednio po spożyciu produktów zawierających alergen, jak i dopiero po pewnym czasie – nawet do dwóch dni.
Co jeść w przypadku alergii na białko mleka krowiego i od czego zacząć stosowanie diety eliminacyjnej? Przede wszystkim należy wykreślić z jadłospisu mleko oraz wszelkiego rodzaju produkty mleczne, a także artykuły zawierające alergen nawet w śladowych ilościach. Warto uważnie czytać składy produktów kupowanych w supermarketach, a także sięgać po roślinne alternatywy. Równie ważna jest suplementacja wapnia oraz witaminy D3, aby uniknąć niedoborów tych składników odżywczych w organizmie.
Nie tylko dla alergików, czyli u kogo jeszcze sprawdzają się diety eliminacyjne?
Wyróżniamy wiele rodzajów diet eliminacyjnych w zależności od rodzaju unikanych produktów. Chociaż ten typ odżywiania kojarzy się z alergiami pokarmowymi czy nietolerancjami trawiennymi, sprawdza się również w przypadku innych dolegliwości. Odpowiednio zbilansowane diety wykluczające określone produkty spożywcze mogą być stosowane przez osoby cierpiące na fenyloketonurię, cukrzycę, celiakię czy inne zaburzenia metaboliczne. Zalecane są także ludziom borykającym się z kamicą nerkową i zaburzeniami pracy jelit. Jest także wskazana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Należy pamiętać, że przejście na dietę eliminacyjną zawsze powinno być konsultowane z lekarzem lub dietetykiem. Często w wyniku wykreślenia z jadłospisu określonych produktów może dojść do niedoborów w organizmie, dlatego konieczna jest odpowiednia suplementacja składników odżywczych i stosowanie zdrowych zamienników.
Zasady diety bezmlecznej - co można jeść, a czego unikać na diecie eliminującej nabiał?
Zasady diety bez nabiału wydają się niezbyt skomplikowane – chodzi o wykluczenie produktów zawierających białka mleka krowiego. Powinniśmy pamiętać, że nie chodzi jedynie o artykuły mleczne, gdyż wiele dostępnych w sklepach spożywczych produktów zawiera np. serwatkę czy kazeinę. Czasami konieczne okazuje się także wyeliminowanie mleka koziego i owczego, aby nie dopuścić do alergii krzyżowych. Czego nie powinien zawierać jadłospis diety bezmlecznej? Należy unikać takich produktów takich jak:
- mleko, maślanka, kefiry, jogurty, serki homogenizowane,
- masło, bita śmietana, margaryna z serwatką, twaróg, sery żółte i pleśniowe,
- pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe, ciasto do pizzy i inne produkty zbożowe,
- wędliny, pasztety, konserwy mięsne,
- sosy, dania instant,
- czekolada, lody, żelki, ciastka, cukierki i inne słodycze.
Wobec tego co można jeść na diecie eliminacyjnej? Dozwolone są owoce i warzywa, a także ryby, kasze, makarony, ryż oraz oleje roślinne. Z powodzeniem możemy także sięgać po zdrowe zamienniki mleka, które mogą stanowić podstawę lub urozmaicenie codziennego jadłospisu.
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – co jeść a z czego koniecznie unikać?
Dieta bezmleczna matki karmiącej powinna być zróżnicowana, zdrowa i bogata we wszelkie potrzebne składniki odżywcze. Jeżeli kobieta stosuje dietę eliminacyjną, ważna jest odpowiednia suplementacja i uwzględnianie rozmaitych produktów. Zdecydowanie warto więc jeść różne warzywa i owoce – świeże i suszone, orzechy, jaja, ryby i tłuszcze roślinne. Matki karmiące powinny unikać alkoholu, wysoko przetworzonych produktów oraz artykułów zawierających utwardzany tłuszcz roślinny – takich jak chipsy, słone przekąski, orzeszki w smakowych otoczkach, margarynę, drożdżówki czy słodkie napoje.
Dieta bez nabiału – jadłospis. Smaczne potrawy bogate w wapń i witaminę D
W jadłospisie diety bez nabiału szczególnie ważne jest spożywanie produktów bogatych w witaminę D i wapń, które w dużych ilościach występują w mleku. Warto więc sięgać po takie artykuły spożywcze, jak kasze, fasola, soczewica, buraki, szpinak, maliny oraz orzechy włoskie. Dobrym źródłem witaminy D są ryby oraz kukurydza. Ze względu na to, że wapń w produktach roślinnych jest mniej przyswajalny przez nasz organizm, dbajmy o dodatkową suplementację. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety bezmlecznej:
- śniadanie – pasztet z cukinii
- drugie śniadanie – omlet na słodko
- obiad – falafele z sałatką z roszponką, sałatą, ogórkiem i pomidorem
- podwieczorek – ryż z jabłkami
- kolacja – lasagne z mięsa mielonego z kurczaka
Zdrowe zamienniki mleka - 10 roślinnych alternatyw dla mleka krowiego
Obecnie na rynku odnajdziemy szeroki wybór mleka, nie tylko krowiego, owczego czy koziego. W ostatnich czasach rosnącą popularnością cieszą się roślinne alternatywy tego napoju – z różnych względów, takich jak alergie, preferencje smakowe bądź też chęć dbania o dobrostan zwierząt. Poniżej przedstawiamy 10 tego typu produktów, które bez trudu odnajdziesz w każdym supermarkecie:
- Mleko kokosowe – ta opcja bogata jest w rozmaite składniki odżywcze, takie jak potas, magnez, cynk i żelazo. Wzmacnia odporność i cechuje się niską kalorycznością.
- Mleko migdałowe – to smaczny i bogaty w wapń napój, który idealnie sprawdzi się do płatków śniadaniowych. Ma stosunkowo mało kalorii oraz tłuszczu.
- Mleko owsiane – to wyjątkowo słodka alternatywa mleka, nadaje się do pieczenia, gotowania, a także dodatku do kawy lub płatków śniadaniowych.
- Mleko z orzechów makadamia – to smakowita opcja, którą możemy dodawać do deserów czy porannej kawy, lub po prostu pić samo w sobie.
- Mleko konopne – wytwarzane jest z nasion konopii, dzięki czemu zawiera duże ilości zdrowych kwasów omega-3, wspomagających pracę serca i funkcjonowanie mózgu.
- Mleko z orzechów laskowych – to napój o wyjątkowym smaku i delikatnym orzechowym aromacie. Z powodzeniem możemy dodawać go do kawy lub rozmaitych wypieków.
- Mleko sojowe – obecnie dostępne jest w rozmaitych smakach, takich jak wanilia, banan czy czekolada. To doskonałe źródło wapnia oraz białka, po które możemy sięgać bez ograniczeń.
- Mleko ryżowe – to napój o słodkim smaku, nie zawiera glutenu i jest mało kaloryczne.
- Mleko orkiszowe – produkowane jest z orkiszu, dlatego nie jest odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i słodkich deserów.
- Mleko z nerkowców – ta roślinna alternatywa mleka krowiego pojawiła się na rynku stosunkowo niedawno. Zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone i stanowi smaczny dodatek do kawy.