Jaka patelnia będzie najzdrowsza? - rodzaje patelni do smażenia

Patelnia jest niezastąpionym elementem kuchni, dzięki niej można przygotować wiele dań. Na rynku dostępne są różnego rodzaju patelnie, które różnią się miedzy sobą nie tylko designem, powłoką pokrywającą, ale także materiałem, z którego są wykonane. Wiele zdrowotnych diet wyklucza spożywanie potraw smażonych, w procesie smażenia najbardziej obciążający dla układu pokarmowego jest tłuszcz. Z tego powodu najzdrowsze są patelnie, które umożliwiają przyrządzanie potraw na małej ilości tłuszczu albo zupełnie bez niego.

Jaka patelnia jest najzdrowsza?

Trudno jednoznacznie wybrać jedną patelnię, która jest najzdrowsza, ale najlepsza patelnia to zazwyczaj ta, która jest wykonana z naturalnych materiałów, czyli:

  • patelnia żeliwna,
  • patelnia tytanowa,
  • patelnia ceramiczna.

Tego rodzaju patelnie sprawiają, że produkty w kontakcie z nimi zachowują swój naturalny smak i aromat, jeszcze kilka lat temu za najzdrowszą uważana była patelnia teflonowa, ponieważ można na niej przygotowywać posiłki prawie zupełnie bez tłuszczu. Okazuje się jednak, że teflon jest bezpieczny, dopóki nie zostanie przerwana jego powierzchnia, oraz temperatura podgrzewania patelni nie przekroczy 260 stopni. Ważne jest także, jaki materiał znajduje się pod powłoką teflonową, jeśli znajduje się tam aluminium, nie jest to korzystne dla przygotowywanych potraw. Nawet najlepsza patelnia teflonowa traci swoje właściwości nieprzywierania potraw od razu, kiedy pojawią się nawet najdrobniejsze zarysowania.

Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie patelni żeliwnej, która nie ma żadnej powłoki, dlatego nie wydziela żadnych toksycznych związków, nawet podgrzana do wysokiej temperatury. Jedynym mankamentem jest to, że trzeba użyć na niej sporej ilości tłuszczu, ale i na to jest rozwiązanie, warzywa na patelnię przygotowywane na patelni grillowej są bardzo dietetyczne. Dzieje się tak, ponieważ rowki, w które zaopatrzone są grillowe patelnie Tefal, umożliwiają skuteczne oddzielenie tłuszczu.

Patelnie aluminiowe - dlaczego należy na nie uważać

Aluminiową patelnię zwieger można wykorzystać do przyrządzania potraw wymagających niższej temperatury smażenia. Wybierając patelnię aluminiową, trzeba zwrócić uwagę, czy nie jest za lekka, ponieważ lżejsza patelnia wykonana jest z niższej jakości aluminium, zdecydowanie lepiej sprawdzi się patelnia z grubszymi ściankami i grubszym dnem. Ważny jest także rodzaj powłoki, którą pokryta jest patelnia, najlepsza jest taka, która nie przywiera. Korzystanie z patelni aluminiowej jest bezpieczne wówczas, kiedy jest ona pokryta powłoką, ponieważ aluminium wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi, może też zostawiać posmak. Patelnie aluminiowe nie są przyjazne dla środowiska, ponieważ wymagają częstej wymiany na nowe.

Rodzaje patelni nieprzywierających typu wok, stalowa czy teflonowa

Do niewątpliwych zalet patelni ambition typu wok można zaliczyć możliwość wykorzystywania jedynie niewielkiej ilości tłuszczu, wystarczy kilka kropel rozgrzanego oleju rozprowadzonego po ściankach, a nie na dnie naczynia. Olej należy wylać i poczekać kilka sekund aż patelnia ulegnie zadymieniu, dopiero w tym momencie można wrzucić produkty spożywcze. Patelnia typu wok umożliwia zachowanie smaku i naturalnego aromatu potraw, nie są one przesuszone i zbytnio przypalone. Rozgrzana powierzchnia woka bardzo szybko potrafi rozprowadzić aromat przypraw, warzywa na patelnię z czym by nie były przyrządzone, mają intensywniejszy smak.

Patelnia typu wok stalowa bardzo dobrze przewodzi ciepło i szybko się nagrzewa, najlepsza patelnia na indukcję powinna być wykonany ze stali węglowej, ponieważ najszybciej reaguje na pole magnetyczne. Powłoka teflonowa w takich patelniach nie wpływa na smak dań, dobrze się nagrzewa i jest łatwa do utrzymania w czystości. Aby patelnia typu wok teflonowa jak najdłużej była przydatna, warto używać drewnianej łopatki, która nie powoduje zarysowań w kontakcie z teflonem.

Podział patelni pod kątem materiałów - patelnie teflonowe, ceramiczne i granitowe

Patelnie z nieprzywierającą powłoką to najpopularniejszy model patelni w gospodarstwach domowych. Powłoka teflonowa jest śliska, więc potrawy do nie nie przywierają, ale nie utrzymuje ona długo temperatury potraw, patelni teflonowych nie wolno również przegrzewać. Nawet najlepsza patelnia teflonowa podobnie jak ceramiczna jest delikatna, dlatego należy używać do nich specjalnych łopatek. Powłoka ceramiczna charakteryzuje się większą odpornością na działanie temperatury, może ona dochodzić nawet do 450 stopni. Trzeba także pamiętać, że nie powinna być ona myta w zmywarce i narażana na duże różnice temperatur. Patelnia granitowa również jest rodzajem patelni z nieprzywierającą powłoką, z wyglądu może przypominać dawne nieporęczne naczynia kamienne, ale w obsłudze okazuje się lekka i niezwykle komfortowa. Jest niezwykle wytrzymała i rzeczywiście jest to najlepsza patelnia, w przeciwieństwie do patelni teflonowej charakteryzuje się podwyższoną odpornością na uszkodzenia.

Powłoki na patelniach najważniejsze kwestie

Patelnie mogą mieć różne rodzaje powłok nieprzywierających, najpopularniejsza jest powłoka teflonowa, jest lekka, łatwa do czyszczenia, ale jednocześnie delikatna i nietrwała. Powłoka ceramiczna jest trwalsza, może być podgrzewana do bardzo wysokich temperatur. Patelni ambition z ceramiczną powłoką można używać do przygotowywania potraw z niewielką ilością oleju. Należy jednak uważać, ponieważ tego typu powłoka może popękać przy spadku z wysokości. Powłoka marmurowa jest nieprzywierającą powłoką teflonową z dodatkiem marmuru. W przeciwieństwie do ceramiki i teflonu stygnie woniej, jest również mniej podatna na uszkodzenia i zmiany temperatur.

Jaka patelnia będzie najlepsza do smażenia naleśników?

Miłośnicy naleśników powinni zaopatrzyć się w specjalną patelnię. Charakterystyczne dla patelni gerlach do naleśników jest to, że ma niskie brzegi i jest lekka, co umożliwia podrzucanie naleśników. Może mieć różną średnicę, jeśli naleśniki są przygotowywane często, warto zaopatrzyć się w taką, która ma większą średnicę.

Czy powłoka tytanowa jest zdrowa?

Patelnie tytanowe są utwardzane w bardzo wysokiej temperaturze, zapewnia to odporność całej powierzchni na zniszczenia i korozję. Patelnie tytanowe są odporne na działanie wysokich temperatur i odkształcenia, bardzo ważną cechą tytanu jest jego nietoksyczność, co daje pewność, że patelnie tego typu są kluczem do zdrowego i dietetycznego smażenia.

Gdzie kupić dobrą patelnię nieprzywierającą?

Dobrą patelnię nieprzywierającą najlepiej kupić w takim miejscu, które daje pewność, że będzie ona oryginalna, a dzięki temu zdrowa i nie będzie miała zbyt wygórowanej ceny. Przed zakupem warto zapoznać się przynajmniej z ofertą kilku sklepów, promocje i wyprzedaże umożliwiają duże oszczędności. Po dokonaniu wyboru, warto przejrzeć w Internecie wyszukiwarki, porównywarki cenowe i serwisy aukcyjne.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci