Przepis na pyszne Ratatouille

2019-10-08

|

Kuchnia

Przepis na pyszne Ratatouille

Jeśli jesteś fanem warzyw to z pewnością pokochasz Ratatouille. Jest to potrawa jarska wywodząca się z Nicei. Opiera się na składnikach warzywnych, a dużą rolę podczas jej przygotowania odgrywają bakłażan, cukinia, cebula, pomidory i papryka. Danie można spożywać jako samodzielną potrawę lub dodawać je do różnych rodzajów mięsa. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny gulasz z warzyw.

Co należy kupić, aby przyrządzić Ratatouille?

Jak już zostało wspomniane – dużą rolę w przygotowaniu tej potrawy odgrywają warzywa. Aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem jarskiej potrawy zaopatrz się w średniego bakłażana, zieloną i żółtą cukinię, zieloną i czerwoną paprykę oraz kilogram świeżych pomidorów. Do tego potrzebne będą takie składniki, jak sól, oliwa, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, suszone zioła prowansalskie, posiekana natka pietruszki oraz pół pęczka bazylii. Z wymienionych składników wyjdą cztery porcje pysznego Ratatouille.

Co do czego dodać na początku?

Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia bakłażana w kostkę. Następnie przełóż go do miski i posyp łyżką soli, po czym umieść warzywo w cedzaku i pozostaw na ok. 30 minut. Dzięki temu bakłażan puści sok, co ułatwi dalszą pracę. W tym czasie kilogram pomidorów sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki. Cukinię pokrój na plasterki, natomiast paprykę na cienkie paski. Kiedy składniki będą przygotowane rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, po czym dodaj cukinię. Smaż aż do momentu jej zarumienienia, a kiedy będzie gotowa – przełóż warzywo do większego garnka. Na tę samą patelnię dodaj oliwę i obsmaż paprykę. Po kilku minutach przełóż ją do cukinii.

Jakie kroki należy wykonać dalej?

Gdy cukinia i papryka będą gotowe zajmij się przygotowanym wcześniej bakłażanem. Smaż go na patelni z oliwą przez kilka minut, a następnie dodaj go do pozostałych warzyw. Teraz na patelni smaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodaj do nich pomidory, zioła prowansalskie i dwie łyżki natki pietruszki. Całość smaż na patelni przez ok. 10 minut. Po tym czasie przełóż zawartość naczynia do garnka z pozostałymi warzywami i wszystkie składniki zagotuj. Rób to do momentu, aż produkty będą miękkie. Nie zapominaj o kilkukrotnym przemieszaniu warzyw podczas gotowania. Gdy ten krok będzie skończony – odstaw garnek z ognia i wymieszaj składniki z resztą natki i połową posiekanej bazylii. Dopraw całość solą i pieprzem, a na końcu dokładnie wszystko wymieszaj.