Przepis na domowy sos do spaghetti

21.02.2019

|

Kuchnia

Przepis na domowy sos do spaghetti

Jest prosty, ale intensywny w smaku. Kochają go dzieci i uwielbiają dorośli. Stanowi podstawę jednego z dań narodowych Włochów. Nie dziwne więc, że każda włoska mamma ma na niego przepis w małym palcu. Mowa oczywiście o recepturze na domowy sos do spaghetti. We włoskich książkach kucharskich znajdziemy kilkanaście klasycznych sosów, które idealnie komponują się z długimi nitkami makaronu, np. pikantny sos arriabbiata, łagodną i pełną smaku ortolanę czy sos amatriciana. 

Jednak jednym z najbardziej znanych i lubianych (szczególnie przez dzieci!) dań jest spaghetti bolognese, czyli po bolońsku. Historia dania jest niezwykle długa. Po raz pierwszy wylądował na stołach już w czasach średniowiecza. Tradycyjnie zawierał kilka rodzajów drobno posiekanego mięsa wieprzowego i wołowego, oraz kiełbas, np. mortadeli czy włoskiej salsicci. Oprócz tego, w skład sosu wchodziły różne warzywa: pomidory, seler, marchew i pietruszka. Nieodłącznym składnikiem było też czerwone wino.. Jak przygotować idealne ragu bolognese? Sprawdziliśmy!

Do przygotowania idealnego sosu bolońskiego będziemy potrzebowali dużą cebulę, dwie średnie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, jedną pietruszkę, 800 gramów mielonego mięsa wołowego i 200 gramów wędzonego boczku. Niezbędne będą też: passata pomidorowa (600 gramów), oliwa z oliwek, szklanka czerwonego wina i odrobina mleka. Do smaku – sól, pieprz i oregano.

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, a cebulę i selera kroimy w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cienko pokrojone plastry wędzonego boczku i starte warzywa. Po ok. 10 minutach należy zwiększyć ogień i dodać mielone mięso. Podsmażamy prze kilka minut, dodajemy czerwone wino i czekamy aż większość płynu odparuje. Potem dodajemy pomidorową passatę, łyżeczkę soli i świeżych listków oregano. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Teraz nasz sos musi dusić się na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny. Nie zapomnijcie o tym, by co jakiś czas dokładnie wymieszać sos. Sekretem idealnego ragu bolognese jest długie gotowanie – min. 2 godziny na małym ogniu. Włosi podkreślają też, że jest to sos warzywno-mięsny, więc dodanie samych pomidorów – nie wystarczy. Ważne są proporcje oraz dobrej jakości mięso i warzywa. Po upływie 2-3 godzin dodajemy odrobinę mleka i czarnego pieprzu. Teraz wystarczy dokładnie zamieszać sos i… gotowe!