Jak zrobić makaron w domu?

20.02.2019

|

Kuchnia

Jak zrobić makaron w domu?

Z pewnością jest dużo smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Jednak jego przygotowanie wymaga sporo czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować – domowy makaron smakuje zupełnie inaczej – jest delikatniejszy w smaku, bardziej sprężysty i co najważniejsze – mamy pewność z czego jest zrobiony. Jeśli macie ochotę na prawdziwą ucztę we włoskim stylu, koniecznie zróbcie makaron samemu. Do wykonania idealnego domowego makaronu będziemy potrzebowali kilku składników: 300 gramów włoskiej mąki (typ 00), dwa całe jajka, trzy żółtka, łyżkę oliwy z oliwek i sól. Składniki należy dokładnie połączyć w misce, a następnie zagnieść. Gdy ciasto zrobi się elastyczne, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Po upływie tego czasu, możemy przystąpić do rozwałkowywania ciasta. Tu wszystko zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy. Najprościej zrobić to za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Urządzenie nie jest drogie i kupimy je w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym. Jeśli jednak nie dysponujemy maszynką, musimy zdać się na… wałek i siłę własnych rąk. Szefowie kuchni radzą by poświęcić na rozwałkowywanie trochę czasu. Ciasto powinno być cienkie, elastyczne i mieć jednolitą strukturę – dzięki temu z łatwością ugotujemy je al dente. Po dokładnym rozwałkowaniu suszymy ciasto z jednej strony przez pięć minut. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i ponownie suszymy. Jeśli ciasto nadal się klei, czynność należy powtórzyć. Teraz wystarczy pokroić płaty na cienkie plastry.

Co istotne – tak przygotowany makaron można szczelnie owinąć w folię spożywczą i przechowywać w zamrażalniku nawet do trzech miesięcy. Można też obsypać nitki makaronu mąką i wsadzić do lodówki. W tym przypadku czas przechowywania skraca się jednak do trzech dni. Przygotowany makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 2-3 minuty. To idealny czas gotowania świeżego makaronu. Po tym czasie odcedzamy makaron na durszlaku.

Teraz wystarczy wybrać odpowiedni sos. Wszystko zależy od tego na co macie ochotę. Do świeżego makaronu świetnie pasują delikatne, winne sosy z szalotką i owocami morza, a także klasyczne pomidorowe, takie jak: amatriciana czy arrabbiata. Jeśli nie liczycie kalorii spróbujcie zrobić carbonarę lub ragu bolognese. Amatorzy prostych, włoskich smaków mogą własnoręcznie przygotować aglio, olio e peperocino – czyli makaron z oliwą, czosnkiem, ostrą papryczką i natką pietruszki. Smacznego!

Używamy plików cookie, aby móc oferować najlepszą możliwą obsługę witryny. Obejmuje to pliki cookie, które są niezbędne do działania strony internetowej i zarządzania naszymi korporacyjnymi celami komercyjnymi, a także inne pliki cookie, które są wykorzystywane wyłącznie do anonimowych celów statystycznych, wygodniejszych ustawień witryny lub wyświetlania spersonalizowanych treści. Możesz swobodnie decydować, na które kategorie chcesz zezwolić. Należy pamiętać, że w zależności od wybranych ustawień pełna funkcjonalność strony internetowej może być niedostępna. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.
Niezbędne
Analiza
Funkcjonalność
Marketing
Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Jeżeli nie wyrażasz zgody, ograniczymy się do istotnych plików cookie i technologii. Swoją zgodę możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach. Jeżeli nie wyrażasz na to swojej zgody, kliknij „Ustawienia”.