Przepis na domowy ketchup

18.02.2019

|

Kuchnia

Przepis na domowy ketchup

Dzieci zazwyczaj nie wyobrażają sobie bez niego kanapek. Jest też nieodłącznym towarzyszem frytek i zapiekanek. Intensywnie czerwony i aromatyczny. Mowa oczywiście o ketchupie, czyli najsłynniejszym sosie pomidorowym. Mało kto wie, ale pierwszy ketchup powstał w Chinach i służył lokalnym mieszkańcom do przyrządzania… rybnych potraw. Do Europy dotarł dopiero pod koniec XVII wieku i zagościł w niej na dobre. Dziś ketchup kupimy w każdym, nawet osiedlowym, sklepie spożywczym. Oferta producentów jest ogromna – możemy kupić ketchup delikatesowy, łagodny, pikantny czy z ziołami.

Jednak ketchupy, które dostępne są w supermarketach zawierają wiele szkodliwych dodatków, np. zagęstniki czy sztuczne aromaty. W każdym słoiczku sklepowego ketchupu jest też bardzo dużo cukru. Nie jesteśmy jednak na to skazani. Ten pomidorowy przysmak, każdy z nas może zrobić we własnym domu. Wystarczy kilka składników, wolna chwila i… gotowe! Domowy ketchup ma też kolejną zaletę – świetnie sprawdzi się podczas wspólnego grillowania z przyjaciółmi, a ten kto go przyniesie, może liczyć na wiele pochwał. Jak zrobić domowy ketchup idealny? Podpowiadamy!

Składniki

Do przygotowania ketchupu będziemy potrzebowali:

  • trzech kilogramów pomidorów
  • dwie duże cebule
  • ostrą papryczkę - np. chilli
  • pół niewielkiego słoiczka musztardy
  • cztery ząbki czosnku.
  • Do tego musimy przygotować też przyprawy:

    • osiem łyżek octu jabłkowego
    • pięć łyżeczek cukru
    • pół łyżeczki cynamonu
    • oliwę
    • sól i pieprz do smaku
    • **

      Przepis - krok po kroku**

      Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne oraz szypułki. Miąższ należy pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garna i zagotować. Po ok. 15 minutach należy dodać ostrą papryczkę, ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość gotujemy przez chwilę i dodajemy pozostałe przyprawy.

      Po upływie 20 minut należy zmiksować ketchup na gładką masę. Teraz wystarczy tylko gotować ketchup bez przykrycia, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Co ciekawe, wiele osób dodaje do domowego ketchupu cukinię, która pogłębia smak sosu. W takim przypadku warto dodać do puree mieloną ostrą i słodką paprykę.

      Łączny czas przygotowania to 60-90 minut, ale może się on oczywiście wydłużyć jeżeli będziemy chcieli zrobić go nieco więcej.

      Kiedy najlepiej robić ketchup?

      Za przygotowania domowego ketchupu najlepiej zabrać się późnym latem lub wczesną jesienią. To właśnie wtedy pomidory mają najlepszy, intensywny smak. Są też najtańsze i najdorodniejsze. Warto zrobić zapasy – używając wyparzonych słoików, po zawekowaniu i pasteryzowaniu, ketchup będzie można wykorzystywać także zimą. Pamiętaj, aby gorący ketchup w słoiku postawić do góry dnem, a po wystudzeniu przechowuj go w lodówce.

      Nie idź na skróty! Koncentrat pomidorowy czy sklepowa passata nie będą najlepszym wyborem i sprawią, że sos nie będzie miał już swojego domowego charakteru. To właśnie od świeżych pomidorów w największym stopniu zależy jego smak. Dlatego zapytaj sprzedawcę o najbardziej aromatyczne i soczyste warzywa.

      Jestem na diecie - co robić?

      W odpowiedzi na często zadawane pytania, informujemy, że przygotowany według naszego przepisu ketchup jest wegański, a ponadto nie zawiera glutenu. Jedynym zmartwieniem osób będących na diecie może być więc jego zawartość kaloryczna. W tym aspekcie polecamy jednak umiar - jeżeli od czasu do czasu posmarujemy kanapkę cienką warstwą sosu, to pyszny domowy ketchup nie powinien być wrogiem naszej sylwetki.

      W celu obniżenia wartości energetycznej gotowego sosu z pomidorów, cukier można zastąpić np. słodzikiem z liści stewii. Rekomendujemy jednak, aby z cukru nie rezygnować całkowicie, gdyż ma on jednak istotny wpływ na smak naszego ketchupu.

      Do czego można dodać ketchup?

      Ketchup domowy jest sosem o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Poza wspomnianymi już kanapkami, zapiekankami czy frytkami jest on idealnym dodatkiem do takich dań/artykułów spożywczych jak:

      • parówki
      • kiełbasa
      • kaszanka
      • jajecznica
      • hamburgery
      • inne sosy
      • **

        Kupować czy gotować?**

        Jeżeli przepis wydaje się Tobie zbyt pracochłonny lub skomplikowany, to pamiętaj, że przygotowanego sosu wystarczy na długi czas. Warto więc od czasu do czasu spędzić w kuchni dłuższą chwilę i przygotować aromatyczny ketchup, którego wszystkie składniki będą pochodziły ze sprawdzonych przez nas źródeł.

        Jako dodatkową zachętę - polecamy lekturę naszych dwóch rankingów, które porównują zawartość pomidorów oraz kalorii w ketchupach, które można znaleźć w popularnych marketach i dyskontach. To kolejny argument za tym, aby - szczególnie te proste sosy - przygotowywać we własnym domu.

        Ile pomidorów jest w sklepowym ketchupie?

        Przeanalizowaliśmy skład najpopularniejszych sosów, które można znaleźć na sklepowych półkach. Na ich etykietach występują istotne różnice, między innymi w ilości użytych pomidorów. Który ketchup ma w sobie najwięcej pomidorów? Oto nasz ranking (gramatura wykorzystanych warzyw w stosunku do 100 gram gotowego wyrobu):

        1. Develey Classic - 232 gramy
        2. Pudliszek - 185 gramów
        3. Włocławek pikantny - 161 gramów
        4. Kotlin łagodny - 160 gramów
        5. Hellmann's pikantny - 151 gramów
        6. Heinz pikantny - 148 gramów
        7. Kotlin pikantny - 145 gramów
        8. **

          Ile kalorii ma ketchup ze sklepu?**

          Te same ketchupy porównaliśmy także w kontekście wartości energetycznej. Niewiele osób wie, jak dużo kalorii ma ketchup, a jest to jeden z tych sosów, których na diecie powinniśmy… unikać. Poniższe zestawienie prezentuje informacje o ilości kalorii w 100 gramach produktu:

          1. Develey Classic - 131 kcal
          2. Pudliszek - 131 kcal
          3. Heinz pikantny - 107 kcal
          4. Włocławek pikantny - 106 kcal
          5. Kotlin łagodny - 102 kcal
          6. Hellmann's pikantny - 100 kcal
          7. Kotlin pikantny - 99 kcal
          8. **

            Ketchup w promocji**

            Ketchup często występuje w gazetkach promocyjnych popularnych sieci handlowych w Polsce. Dlatego zachęcamy Was do skorzystania z naszych powiadomień - dzięki nim dowiecie się o nowych gazetkach, w których pojawi się ten produkt. Alerty pojawiają się bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

            Listę gazetek - zarówno tych aktualnych, jak i archiwalnych - możecie znaleźć w naszej wyszukiwarce. Przykładowe ceny z gazetek:

            • Pudliszki w Carrefour - 5,69 zł (za 700 gram)
            • Pudliszki w Delikatesach Centrum - 7,98 zł (za 960 gram)
            • Pudliszek W Kauflandzie - 3,49 zł zł (za 275 gram)
            • **

              Ciekawostki**

              Chociaż oryginalna i poprawna forma zapisu sosu z pomidorów to ketchup, to doczekaliśmy się spolszczonej wersji tego wyrazu, czyli keczup. Jeżeli chodzi o wymowę, to także w tym przypadku możemy swobodnie stosować obydwie formy - fonetyczną dla polskiego zapisu lub "keczap" dla formy anglojęzycznej.

              Ketchup ze szklanej butelki nie chce wypłynąć? Najpopularniejszy sposób na wyjście z tej sytuacji, to mocne uderzanie w spód opakowania. Tymczasem dużo lepsze efekty daje lekkie oklepywanie boku butelki. Dzięki temu uchronimy się przed niekontrolowanym wypłynięciem zbyt dużej ilości sosu.

              W Collinsville, w amerykańskim stanie Illinois, możemy zobaczyć największą na świecie butelkę ketchupu. Butelka mierzy aż 51 metrów, czyli tyle co 17 piętrowy budynek! Ta osobliwa budowla to reklama firmy produkującej… ketchup oczywiście.

              W XIX wieku amerykański lekarz praktykujący w stanie Ohio ogłosił, że ketchup jest naturalnym lekarstwem na szereg schorzeń - nawet na cholerę. Niestety musimy Was zmartwić - rewelacje doktora nie znalazły potwierdzenia w faktach i na niestrawność czy bóle brzucha, zdecydowanie polecamy bardziej tradycyjne metody.