Masz dosyć kanapek i znudziła ci się jajecznica? Nie masz rano czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw? Każda sekunda snu jest dla ciebie na wagę złota? Oto kilka pomysłów na szybkie i zdrowie śniadanie! Wykonanie każdego z tych przepisów nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Do dzieła!
Jednymi z najszybszych propozycji śniadaniowych są koktajle. Czas ich przygotowania to nie jedyna zaleta - polecają je dietetycy, bo są zdrowe i smaczne. Przy pomocy blendera w kilka chwil możemy wyczarować sycący i pełnowartościowy posiłek.
Miłośnikom czekolady z pewnością zasmakuje koktajl bananowo-kakaowy. Do jego wykonania potrzebujemy banana, łyżeczkę kakao, pół łyżeczki cynamonu, szklankę mleka roślinnego, dwie lub trzy łyżki płatków owsianych i 20 gramów masła orzechowego. Całość miksujemy… i gotowe!
Równie smaczną (i bardzo zdrową!) propozycją będzie koktajl z mango i odrobiną kardamonu. Do blendera kielichowego wlewamy szklankę mleka roślinnego, dodajemy pół mango, ¼ łyżeczki kardamonu, łyżkę płatków owsianych i mielonego siemienia lnianego. Miksujemy kilkanaście sekund i przelewamy do ulubionej szklanki.
Miłośnicy owsianki koniecznie muszą spróbować jej w kokosowym wydaniu. Do delikatnie podprażonych w garnku płatków owsianych, dodajemy pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Gotujemy przez 3 minuty. Gdy płatki zmiękną, dodajemy łyżeczkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Całość możemy posypać migdałami i suszonymi śliwkami.
Równie smaczna może być też owsianka w wytrawnym wydaniu. Trzy łyżki płatków owsianych zalewamy szklanką wody i dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szklankę mleka owsianego lub migdałowego i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miseczki i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Nieco zapomnianą i niedocenianą siostrą owsianki jest jaglanka, która także świetnie sprawdza się na śniadanie. Do małego garnka wlewamy szklankę mleka roślinnego i dodajemy cztery łyżki płatków jaglanych. Gotujemy kilka minut. W tym czasie obieramy niewielką pomarańczę, kroimy na kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, a całość zalewamy przygotowanymi płatkami. Jaglankę posypujemy garścią posiekanych orzechów włoskich lub płatkami migdałów.