Książka na stulecie
W ramach programu sieć przygotowała specjalną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Znalazły się w niej na nowo zinterpretowane przepisy kulinarne z XIX i XX wieku z terenów trzech zaborów, a także z kuchni żydowskiej i wojskowej – w tym ulubione potrawy marszałka Piłsudskiego.
Wyboru dań dokonał profesor Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu w Toruniu. A ich współczesnej realizacji podjęli się szefowie kuchni z najlepszych polskich restauracji i hoteli w czasie specjalnych warsztatów zorganizowanych w ramach Akademii Inspiracji Makro. Publikacja wydana w języku polskim i angielskim ma trafić do ambasad polskich na świecie, szkół gastronomicznych i lokali w całym kraju.
Tydzień kuchni polskiej
W trakcie Kulinarnego Zjednoczenia Polski, przepisy zgromadzone w książce zostaną praktycznie wypróbowane podczas Tygodnia Kuchni Polskiej, który będzie trwać w dniach 4-11 listopada. W tym czasie restauracje w całej Polsce będą serwować dania ze specjalnego niepodległościowego menu składającego się m.in. z potraw prezentowanych w książce. Partnerami projektu są Polski Karp, Zakłady Tłuszczowe Kruszwica oraz Mlekovita.
Kulinarne Zjednoczenie Polski jest edycją specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne, którego mecenasem jest Makro Polska. Celem tego przedsięwzięcia jest wzbudzenie w rodakach poczucia kulinarnego patriotyzmu poprzez odkrywanie przed nimi bogactwa dawnej kuchni polskiej. Ma to miejsce na warsztatach dla kucharzy i restauratorów, którzy zdobytą wiedzę wykorzystają w swojej pracy. Z kolei z myślą o uczniach szkół i klas gastronomicznych Makro Polska realizuje program Szef dla Młodych Talentów, którego celem jest doskonalenie przez młodzież umiejętności przygotowywania kulinariów pod okiem mistrzów kuchni z renomowanych lokali z całej Polski.