Jak zrobić sushi w domu?

post image - Jak zrobić sushi w domu?

Sushi to japońskie danie, które na dobre zadomowiło się już w polskiej kuchni. Potrawę przygotowuje się z ryżu zaprawionego z octem z takimi dodatkami, jak ryby, owoce morza, wodorosty oraz warzywa. Danie można kupić gotowe w sklepie, ale jego samodzielne przyrządzenie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dlatego wielbicielom tej potrawy podpowiadamy, jak zrobić sushi w domu, aby było tak smaczne, jak w restauracji.

Jakich składników potrzebujesz?

Aby zrobić sushi w domu powinieneś wyposażyć się przede wszystkim w ryż przeznaczony do tej potrawy. Produkt charakteryzuje się krótką ziarnistością. Powinien się też kleić. Dodatkowo kup ocet ryżowy, cukier, sól, marynowany imbir, sos sojowy oraz nori. Potrzebna będzie Ci również mata bambusowa, na której można rolować sushi, ostry nóż bez ząbków, a także pałeczki, którymi zjesz gotową potrawę. Ostatni z wymienionych artykułów nie jest konieczny, ponieważ sushi można jeść palcami.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci