Jak zrobić sushi w domu?

Sushi to japońskie danie, które na dobre zadomowiło się już w polskiej kuchni. Potrawę przygotowuje się z ryżu zaprawionego z octem z takimi dodatkami, jak ryby, owoce morza, wodorosty oraz warzywa. Danie można kupić gotowe w sklepie, ale jego samodzielne przyrządzenie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dlatego wielbicielom tej potrawy podpowiadamy, jak zrobić sushi w domu, aby było tak smaczne, jak w restauracji.

Jakich składników potrzebujesz?

Aby zrobić sushi w domu powinieneś wyposażyć się przede wszystkim w ryż przeznaczony do tej potrawy. Produkt charakteryzuje się krótką ziarnistością. Powinien się też kleić. Dodatkowo kup ocet ryżowy, cukier, sól, marynowany imbir, sos sojowy oraz nori. Potrzebna będzie Ci również mata bambusowa, na której można rolować sushi, ostry nóż bez ząbków, a także pałeczki, którymi zjesz gotową potrawę. Ostatni z wymienionych artykułów nie jest konieczny, ponieważ sushi można jeść palcami.

Zadbaj o odpowiednie przygotowanie ryżu

Ryż to jeden z najważniejszych składników podczas robienia sushi w domu. Należy płukać go pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić go w niej na ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wypłucz ryż i ugotuj go na małym ogniu pod przykryciem. Powinien gotować się przez 15 minut do odparowania wody. Nie zapomnij o jego mieszaniu. Po ugotowaniu zostaw ryż na kolejny kwadrans w garnku, a następnie przełóż go do drewnianej miski, polej sosem i pozostaw do ostygnięcia.

Jak samodzielnie zrobić sos do ryżu?

Sos, który okazuje się niezbędny podczas przygotowywania sushi można kupić gotowy w sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował go samodzielnie w domu. W tym celu przygotowuj 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru i szczyptę soli. Podane składniki są odpowiednie na 0,5 kg ryżu. Wymieszaj je w rondelku, po czym podgrzej na małym ogniu i wymieszaj aż do ich rozpuszczenia. Pamiętaj jednak, aby nie zagotować składników. Następnie dodaj je do ugotowanego wcześniej ryżu i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż wszystko do miski i pozostaw do ostygnięcia.

Inne składniki potrzebne do zrobienia sushi

Ryby to klucz do sukcesu, aby zrobić pyszne sushi. Unikaj ich zakupu w marketach i jeśli masz możliwość to stawiaj na świeże produkty. Kolejnym składnikiem potrzebnym do przygotowania dania jest awokado. Wybierz miękki owoc, ale pamiętaj również, aby nie był zbyt miękki. Kup także ogórka, którego należy pokroić na cienkie paski bez konieczności obierania ze skórki.

Kolejny krok w przygotowaniu dania

Gdy masz już skompletowane wszystkie składniki kontynuuj przyrządzanie sushi. Sprawdź, czy ryż już wystygł. W międzyczasie pokrój wszystkie produkty na odpowiednie porcje, po czym osusz je za pomocą papierowych ręczniczków. Przygotuj dla każdego gościa małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki, a także imbir i wasabi jako dodatki do sushi. Gdy Twoje danie będzie już gotowe podaj je na drewnianych deseczkach, dzięki czemu porcje nie przykleją się do naczynia.

Jak zrobić poszczególne rodzaje sushi w domu?

Sushi to danie, które można spotkać w restauracjach w wielu odmianach. Dlatego istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzanie. Jednym z najłatwiejszych jest nigiri. Rybę należy pociąć na paski, natomiast ryż uformować w wałki. Posmaruj ryż niewielką ilością wasabi, a na wierzch ułóż rybę, krewetkę bądź inne składniki. Kolejną propozycją przygotowania sushi w domu jest maki. Na 2/3 powierzchni nori ułóż cienko ryż. W jego połowie połóż wybrane składniki, po czym ułóż na nie niewielką ilość wasabi. Zagnij matę od dołu i dociśnij jej krawędź do ryżu. Następnie roluj do końca przesuwając matę w górę. Użyj noża, aby pokroić rolki na nieduże części. Twoje sushi jest już gotowe do jedzenia!

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci